Σύμη: Το κόσμημα των Δωδεκανήσων

Ετοιμάζουμε εκδρομή μοναχά για πάρτη της κοσμοπολίτισσας Σύμης, γιατί είναι ένας παραμυθένιος προορισμός που δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ.

Σύμη: Το κόσμημα των Δωδεκανήσων

Στην εσχατιά των Δωδεκανήσων και μια ανάσα μακριά από τη Ρόδο η Σύμη τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες από εκείνους που την απέκλειαν παλαιότερα γιατί: «πού να τρέχεις τώρα»; Άλλωστε σαν βρεθείς σε μέρη Συμιακά είναι βέβαιο πως θα ξυπνήσουν μέσα σου ροβινσονακρουσικές ιδέες για να μεταναστεύσεις προς τα εκεί ή έστω να διακοπάρεις κάθε χρόνο στο πεντάμορφο αυτό Δωδεκάνησο.

Πώς πάμε εκεί;

Μπορείς να πας με πλοίο αν αντέχεις τις 16 περίπου ώρες που διαρκεί το ταξίδι (δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια) από Πειραιά με το one-way εισιτήριο να κοστίζει 63,50€ και το αντίστοιχο εισιτήριο για το αυτοκίνητο στα 150€. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ωστόσο για να φτάσεις Σύμη, είναι πετώντας αεροπορικώς στην Ρόδο (115€ τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής για την περίοδο του Ιουνίου) κι από εκεί με πλοίο (μια ώρα ταξίδι) με το κόστος του one-way εισιτηρίου να ανέρχεται στα 8€ και το αντίστοιχο εισιτήριο για το αυτοκίνητο στα 17€.

Εμείς ήρθαμε για το sightseeing

Δύσκολα θα βρεις ολόκληρο νησί να έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Κι όμως η Σύμη η οποία κατοικείται από την αρχαιότητα το κατάφερε δίνοντας μας έναν ακόμη πολύ καλό λόγο να περιηγηθούμε στα μέρη της και να γνωρίσουμε τη σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία της. Το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό της Μουσείο μοιάζει λοιπόν επιβεβλημένη στάση, πριν ανηφορίσουμε προς το Κάστρο του νησιού το οποίο θα σου χαρίσει μια υπέροχη πανοραμική θέα με τη Σύμη στο πιάτο σου. Στην περιοχή του κάστρου θα βρεις ακόμη την εκκλησία της Παναγίας και κατάλοιπα αρχαίου ναού της Αθηνάς.

Kατηφορίζοντας προς το λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, γύρω από τον οποίο είναι χτισμένο το λατρεμένο μας Δωδεκάνησο, δεν γίνεται να μην πάρεις ένα φωτογραφικό κλικ –διότι έχουμε κι έναν λογαριασμό στο Instagram να ινφλουενσάρουμε- μπροστά από τον Πύργο του Ρολογιού ο οποίος στέκει αγέρωχος από το μακρινό 1881.

Στην πρωτεύουσα της Σύμης –τη Χώρα για να καταλαβαινόμαστε-, θα ανακαλύψεις στο εσωτερικό των νεοκλασικών, ζωγραφιστά ταβάνια ― δείγμα ακμής και πλούτου, τότε που καπεταναίοι και σφουγγαράδες κοσμούσαν τα αρχοντόσπιτά τους. Όμορφα αρχοντικά μονόπατα η διώροφα με κεραμίδια βαμμένα στο χρώμα της ώχρας θα σε εντυπωσιάσουν, δίνοντας έναν έξτρα γραφικό χαρακτήρα στη Σύμη.

Village-hopping

O Eμπορείος είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού κι έχει πολλούς επισκέπτες οι οποίοι μαγεύονται από τον παραδοσιακό του οικισμό αλλά και τη γλυκύτατη παραλιούλα του. Το Πέδι με τους μικρούς ελαιώνες κι αμπελώνες είναι ένα καταπράσινο χωριουδάκι που αξίζει επίσης να επισκεφθείς όπως κι ο Πανορμίτης εκεί όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, το σημαντικότερο ίσως θρησκευτικό μνημείο του νησιού.

Πού θα βουτήξουμε;

Ο οργανωμένος κι αμμουδερός Άγιος Νικόλαος βρίσκεται πάντα πολύ ψηλά στις επιλογές των ταξιδιωτών όπως κι η Μαραθούντα μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού της Σύμης με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά προσβάσιμη και με αυτοκίνητο, γεγονός που δεν είναι τόσο σύνηθες στο νησί, αφού οι περισσότερες παραλίες προσεγγίζονται με καραβάκι. Τη δική τους ομορφιά έχουν κι οι παραλίες στον Εμπορείο και το Πέδι, από όπου ξεκινούν καθημερινά καραβάκια για τις πιο μαγευτικές κι εντυπωσιακές παραλίες της Σύμης.

Ο Άγιος Γεώργιος θα ξυπνήσει τον ινφλουένσερ μέσα σου, αφού θα θες να φωτογραφηθείς σε κάθε του γωνιά για να απαθανατίσεις την πολυπαινεμένη ομορφιά του. Η Νάνου από την άλλη θεωρείται δικαίως η καλύτερη βοτσαλωτή παραλία της Σύμης, με την πρόσβαση εκεί ωστόσο να γίνεται μόνο με καραβάκι. Ένας κάθετος βράχος από την μία πλευρά της παραλίας κατεβαίνει μέχρι τα βαθυπράσινα νερά της, χαρίζοντας μια απόκοσμα όμορφη εικόνα σε όλους τους επισκέπτες της.

Το Μαρόνι με το πευκόδασος να γλείφει τα καταγάλανα νερά του, το νησάκι Σεσκλί κι αυτό του Αγίου Αιμιλιανού δεν πρέπει να λείψουν από το παραλιακό tour σου καθώς όλες τους θα βρουν έναν τρόπο για να κλέψουν την καρδούλα σου.

Τι θα φάμε;

Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι, μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής κι αποτελεί εκλεκτό μεζέ που δεν λείπει από καμία ταβερνίτσα της περιοχής. Πριν κάνεις επιδρομή σε κάποια από αυτές φρόντισε να δοκιμάσεις τα ακούμια –η συμιακή εκδοχή των λουκουμάδων- αλλά και τη μισοκοφτή ένα τοπικό γλυκό που φτιάχνεται από βρασμένα φραγκόσυκα κι αλεύρι.

Η ταβέρνα της Ζωής στην Άνω Σύμη είναι το γαστρονομικό must του νησιού με μαμαδίσιες γεύσεις και πεντάφρεσκο ψαράκι. Από κοντά κι η ταβέρνα του Μερακλή στην Άνω Σύμη επίσης με υπέροχα θαλασσινά πιάτα αλλά και η Μυστική Αυλή που φημίζεται για τα λαχταριστά μεζέδια της.

Πού να μείνουμε;

Tο Μaravelia’s Appartments στη Χώρα είναι μια πολύ καλή επιλογή για να μείνεις με το δίκλινο να κοστίζει 72€ ανά διανυκτέρευση. Value for money επιλογές είναι το Chryssa Rooms στον κόλπο του Εμπορειού με το δίκλινο να κοστίζει 50€ τη βραδιά, και το Symi Center στο λιμάνι της Σύμης με κόστος δίκλινου δωματίου 51€ ανά διανυκτέρευση.

 

** Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι της Μαίρης Μανωλέλλη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v