Υπάρχουν οικονομικές λύσεις για να μην ξεχάσουμε τελείως τις Κυκλάδες;

Είναι πια οι Κυκλάδες εντελώς απροσπέλαστες για ανθρώπους με ελληνικούς μισθούς; Τα βάλαμε κάτω και ευπειθώς αναφέρουμε.

Υπάρχουν οικονομικές λύσεις για να μην ξεχάσουμε τελείως τις Κυκλάδες;

Ξεκίνησε δειλά να ψιθυρίζεται πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού, κι όσο οι μήνες περνούσαν εξελίχθηκε σε κραυγή αγωνίας: Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που δεν είναι προσβάσιμα για τον μέσο κάτοικο της χώρας τους. Οι Κυκλάδες τείνουν να εξελιχθούν σε ένα από αυτά.

Κι αν γραμμένο έτσι ωμά, χωρίς περιστροφές και σάλτσες, μοιάζει δυστοπικό, είναι επειδή είναι. Από τη μία ήταν οι τιμές των ακτοπλοϊκών που εκτινάχθηκαν στα ύψη, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 34% μέσα σε ένα χρόνο από το 2021 στο 2022, γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει έστω ένα από τα μέτρα που πρότεινε πέρυσι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και περιλάμβαναν είτε πλαφόν τιμών στα καύσιμα, είτε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ είτε επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ναυτικών. 

Από την άλλη ήταν οι τιμές των δωματίων, που σημείωσαν αύξηση της τάξης του 25% επίσης μέσα σε έναν χρόνο, από το ’21 στο ’22, εξαιτίας αφενός του πληθωρισμού που άγγιξε το 11,3% τον Μάιο του 2022, αφετέρου του μεγάλου κύματος εισερχόμενου τουρισμού από το εξωτερικό. Βοήθησαν βέβαια και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια, που έκαναν τον κλάδο του τουρισμού να αγωνιά να βγάλει τα σπασμένα γιατί είχε επιστρεπτέες προκαταβολές να επιστρέψει. Ρεπορτάζ της Deutsche Welle πέρυσι το καλοκαίρι έλεγε πως το κόστος διαμονής σε ένα 4άστερο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι έβγαινε φτηνότερο απ’ ό,τι στις Κυκλάδες. 

Υπάρχουν λύσεις, γιατρέ μου;

Υπάρχουν, αλλά είναι όλες λιγάκι λύσεις απελπισίας, δεν θα το κρύψουμε.

Μεγάλες παρέες: Η τάση που πιθανότατα έχεις ακούσει από φίλους και γνωστούς στα 20-30-κάτι είναι ότι το ακτοπλοϊκό κόστος της μεταφοράς αυτοκινήτου διαιρείται διά του πέντε, και σε δωμάτια και Airbnb στριμώχνεται στρωματσάδα πολύ περισσότερος κόσμος από αυτόν που μπορεί επίσημα να φιλοξενήσει ο χώρος. Αν αυτό το τελευταίο σου ακούγεται παράνομο είναι επειδή είναι, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί έλεγχοι όπως στην περίπτωση του ελεύθερου κάμπινγκ (το οποίο στις Κυκλάδες πλέον το ξεχνάς, κυνηγιέται ανελέητα, υποθέτουμε τα έμαθες τα νέα).

Διακοπές αρχές Ιουνίου ή τέλη Σεπτέμβρη: Αν έχεις την δυνατότητα να πάρεις άδεια λίγο off season, θα πετύχεις αρκετά καλύτερες τιμές δωματίων –σε σχέση με τον Αύγουστο, μιλάμε σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για μισή τιμή. Στα συν, για να σου δώσουμε κι ένα έξτρα κίνητρο, οι τεράστιες μέρες του Ιουνίου που πάει σχεδόν 22.00 για να σκοτεινιάσει τελείως, και το ότι αποφεύγεις λίγη από την φρενίτιδα της επιστροφής στη δουλειά αν πάρεις άδεια τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα νησιά: Αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι, δεν είναι τα μικρότερα νησιά της πάλαι ποτέ άγονη γραμμής που βγαίνουν οικονομικότερα, αλλά τα μεγαλύτερα, αυτά στα οποία ο ανταγωνισμός της πληθώρας καταλυμάτων σπρώχνει τις τιμές (σχετικά) προς τα κάτω. Η Νάξος κρατά τα σκήπτρα των οικονομικότερων κυκλαδο-διακοπών, χάρη στον μεγάλο αριθμό χωριών και καταλυμάτων, ακολουθούμενη από τη Σίφνο και την Τήνο.

Να μιλήσουμε λίγο με παραδείγματα;

Κάνοντας μια αναζήτηση στο Booking για μία εβδομάδα διακοπές τον Ιούνιο, με budget έως 60€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση, βρήκαμε δωμάτια όπως το Giannakas Studios στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου, το Mar-Nik Village στο Παλιοχώρι της Μήλου, το Castello Azzurro στην Αγία Άννα της Νάξου και το Πράσινο Όνειρο στη Χώρα της Τήνου.

Τα ακτοπλοϊκά, βέβαια, είναι μια εντελώς άλλη ιστορία: Το κόστος για το πήγαινε-έλα στη Νάξο από τον Πειραιά ανέρχεται στα 103€ με συμβατικό πλοίο (όχι ταχύπλοο δηλαδή) συν άλλα 232€ για το αυτοκίνητο. Για να πας από τη Ραφήνα στην Τήνο, η οικονομικότερη επιλογή που έχεις είναι 70€ το άτομο, συν 134€ το αυτοκίνητο πήγαινε-έλα. Το Πειραιάς-Σέριφος και πίσω βγαίνει μίνιμουμ 75€ το άτομο και 146€ το αυτοκίνητο, η δε Σίφνος τα βλέπει και ανεβάζει: 87€ το άτομο, 148€ το αυτοκίνητο. Σε κάπως καλύτερη μοίρα είναι η Κύθνος, που συνδέεται με το Λαύριο και έχει το πήγαινε-έλα στα 30€ το άτομο και 86€ το αυτοκίνητο. Αν θέλεις να πας μια Ανάφη θα χρειαστείς 116€ το άτομο συν 256€ το αυτοκίνητο, ενώ η Φολέγανδρος θα σε αφήσει κατά 96€ φτωχότερο –και άλλα 204€ για το αυτοκίνητο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v