Πώς να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς και να συγκρατήσεις πληροφορίες; Δες πώς θα θωρακίσεις τη μνήμη σου εύκολα και αποτελεσματικά.

Πώς να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Η μνήμη τείνει να μας... αφήνει, να έρχεται και να φεύγει, όμως υπάρχουν τρόποι να την κρατήσουμε στη θέση της, για όσα χρόνια έπονται.

Ξεχνάς συχνά; Αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, ενδεχομένως οι παρακάτω συμβουλές να σε βοηθήσουν.

Προσπάθησε να τις θυμηθείς.

Καθημερινή ρουτίνα

Για να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να θυμάται νέες και σημαντικές πληροφορίες, μην σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να θυμηθείς που έβαλες τα κλειδιά σου. Είναι πολύ πιο εύκολο να τα βρεις αν τα βάζεις πάντα στην ίδια θέση. Η ύπαρξη ρουτίνας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη μνήμη, λένε οι ειδικοί.

Διαλογισμός

Ένας τρόπος για ενισχύσεις τη μνήμη σου είναι ο διαλογισμός. Με τον διαλογισμό «γυμνάζεις» τον εγκέφαλό σου - και η έρευνα έχει βρει ότι αυτή η πρακτική βοηθά να αποφύγεις τις αποσπασματικές, ανήσυχες και αγχωτικές σκέψεις, που σου θολώνουν το μυαλό. Δοκίμασε να διαλογιστείς για δέκα λεπτά την ημέρα και απόλαυσε την ανανεωμένη σου μνήμη.

Δες πώς θα το κάνεις εδώ

Μια βόλτα στο πάρκο

Ακόμα και μια χαλαρή βόλτα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη κατά 20%. Παρόμοια με τον διαλογισμό, το περπάτημα στη φύση «καθαρίζει» το μυαλό, και δίνει στον εγκέφαλο ένα διάλειμμα από το multitasking της καθημερινότητας. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν μια βόλτα στη φύση τα πήγαν καλύτερα σε ασκήσεις μνήμης από εκείνους που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον.

Δες εδώ μερικά πάρκα στην Αθήνα για βόλτες. 

Καφεδάκι;

Οι μικρές –το τονίζουμε το μικρές- ποσότητες καφεΐνης μπορούν να σε κρατήσουν σε εγρήγορση, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ιδανικά, απόφυγε την κατανάλωσή της μετά τις 17.00 για να μην επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου.

Νάνι νάνι το μωρό θα κάνει

Και μιας και μιλάμε για ύπνο, οι άνθρωποι που κοιμούνται επτά ώρες έχουν καλύτερη μνήμη από εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ή περισσότερες από εννέα. Αυτή μπορεί να είναι η σωστή ποσότητα για τον εγκέφαλο ούτως ώστε να κάνει όλες τις χημικές αλλαγές που απαιτούνται για την ενσωμάτωση νέων δεξιοτήτων ή γεγονότων στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο λόγος; Ο ύπνος ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για την καλή μνήμη.

Χαλάρωσε, μην το κάνεις

Ο έλεγχος του άγχους και του στρες, επηρεάζει άμεσα τη μνήμη. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, φαίνεται να εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε άτομα με αυξημένο στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη μπορεί να γίνει τοξική για τα κύτταρα του εγκεφάλου και να εμποδίζει τη λειτουργία κυρίως της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Και από φαγητό τι έχετε;

Συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά συνδέονται με καλύτερη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα Φωσφολιπίδια η Ακέτυλο-L-καρνιτίνη, η Βιταμίνες C, E, το Σελήνιο, και το Gingko Biloba. Τροφές που είναι πλούσιες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, η βρώμη και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Δες εδώ αναλυτικά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v