Ο Πύργος της Ηλείας είναι πολύ καλύτερος από αυτό που νομίζεις

Οι πόλεις της Ελλάδας που δεν φημίζονται για την ομορφιά τους μπορούν να σε εκπλήξουν. Ο Πύργος είναι μία απ’ αυτές.

Ο Πύργος της Ηλείας είναι πολύ καλύτερος από αυτό που νομίζεις

Υπάρχει, κατά κοινή ομολογία, μια βάση στην προκατάληψη ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων. Με εξαιρέσεις ελάχιστες, όπως η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη και η Καλαμάτα, οι πρωτεύουσες των νομών μας δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς χάρμα οφθαλμών –μάλλον το αντίθετο. Για να παραφράσουμε, όμως, ένα παλιό ναυτικό ρητό, και τα λιμάνια στην πλειοψηφία τους δεν είναι όμορφα, είναι όμως κάτι σαφώς σημαντικότερο: Ενδιαφέροντα. Και αν εδώ σκέφτηκες ότι αυτό ισχύει και για ανθρώπους, είσαι πολύ φίλος μας. Κλείνει η παρένθεση.

Ο Πύργος της Ηλείας, που λες, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω. Ακόμα και όσοι ορκιζόμαστε κάθε καλοκαίρι στα ηλιοβασιλέματα και τις φαντασμαγορικές αμμουδιές των παραλιών γύρω του, δεν τον συμπεριλαμβάνουμε καν στις διαδρομές μας ανά την Ηλεία. Κακώς. Αφενός γιατί έχει πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες να αφηγηθεί μέσα από τα αξιοθέατά του, αφετέρου γιατί γίνεται ωραιότατη βάση για τις εκδρομές γύρω του, αν δεν πολυσυμπαθείς τα χωριά ή θέλεις να γυρνάς τα βράδια σε ένα μέρος που να έχει και λίγη δράση.

Σαν τι έχει δηλαδή να δούμε εδώ;

Πρώτον και σημαντικότερον, το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό-κόσμημα, σχεδιασμένο το 1890 από την αυτού μεγαλειότητα τον Ερνέστο Τσίλλερ. Φιλοξενεί στις αίθουσές του ευρήματα ανασκαφών που αφηγούνται τις ιστορίες των οικισμών, των θρησκειών, των ιδεών και των ανθρώπων που έζησαν εδώ από την προϊστορία ως και τις μέρες του Βυζαντίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, και πλέον κατανοητά, αρχαιολογικά μουσεία που έχεις επισκεφθεί ποτέ.

Την υπογραφή του διασημότερου αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα έχει επίσης ο Άγιος Αθανάσιος, που δεσπόζει με τον μεγάλο τρούλο του επάνω σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης.

Μετά, έχουμε το σπανιότατο δείγμα γοτθικής εκκλησίας στην Ελλάδα, την κατακόκκινη Αγία Κυριακή με τους δίδυμους πυργίσκους της, και το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, ένα φανταστικό νεοκλασικό που στολίζει την κεντρική πλατεία της πόλης και φιλοξενεί τη Λαογραφική της Συλλογή. Τη συλλογή «Τέλεια Νεοκλασικά στον Πύργο» συμπληρώνει το απολύτως ροδακινί Θέατρο Απόλλων, που χτίστηκε το 1850 και φιλοξενεί μέχρι σήμερα θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα.

Ωραία βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι το Επαρχείον, ένα καταπράσινο λοφάκι δυο βήματα από την κεντρική πλατεία, ενώ λίγο παραέξω θα βρεις φανταστικά κάστρα, σαν το καστρομονάστηρο της Σκαφιδιάς, το φράγκικο Ποντικόκαστρο και (λίγο πιο απομακρυσμένο, 43 χιλιόμετρα από τον Πύργο για να είμαστε ακριβείς) το φαντασμαγορικό Χλεμούτσι, για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ. Θα αναφέραμε και ότι η Αρχαία Ολυμπία, που είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τον Πύργο, αλλά αυτό μάλλον το ξέρεις ήδη.

Οι παραλίες τι λένε;

Αν δεν το πρόσεξες στην εισαγωγή μας, θα το επαναλάβουμε: Ατελείωτες αμμουδιές να χάνεται το μάτι σου, γαλαζοπράσινα Ιόνια νερά και ονειρικά ηλιοβασιλέματα με τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα, δίνουν στις παραλίες της Ηλείας σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο των καλύτερων της Πελοποννήσου όλης. Αν δεν ξέρεις πού να πρωτοβουτήξεις, εμείς ψηφίζουμε την ονειρική αμμουδιά των Λουτρών της Κυλλήνης, την σούπερ σταρ της περιοχής που λέγεται Κουρούτα, τη Γλύφα με τα ρηχά νερά της που είναι τέλεια για πιτσιρίκια και τη μικρούλα, αμμουδερή όπως όλες, Σκαφιδιά, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φειάς

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi)

Διαβάστε περισσότερα - Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Ηλείας 

Τρωγοπίνοντας στον Πύργο

Για φανταστικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα θα πιάσεις τραπεζάκι στην Πιπερίτσα, τέλειο ιταλικό είναι το Toms bar & Sherlock αγαπημένο στέκι των ντόπιων ο Ακροβάτης, για burger και λοιπές κρεατολάγνες νοστιμιές, αλλά και ποτά και ζωντανή μουσική ενίοτε. Δημιουργική κουζίνα με μεσογειακή έμπνευση, συν τέλεια πίτσα, έχει το Bistro Pyrgos ρακομελάδικο με τέλεια μεζεδάκια είναι το Νηπιαγωγείο, ενώ για σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα θα πας γραμμή στον Νικόλα και στον Μπαρμπαδήμο.

Εδώ να μείνεις

Στο κέντρο του Πύργου, καλές επιλογές είναι το Hotel Marily (61€ το δίκλινο) και το Hotel Olympos (63€ το δίκλινο). Αν θέλεις να είσαι πιο κοντά στην θάλασσα, ωραιότατα δωμάτια έχει η Vila Thailanda στο Κατάκολο, μόλις 8 χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο (65€ το δίκλινο με τέλειο πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v