Το Κάστρο της Κυλλήνης είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ

Ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου, και η τέλεια αμμουδιά στα πόδια του. Εσύ ακόμα να πας στο Κάστρο της Κυλλήνης;

Το Κάστρο της Κυλλήνης είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ΣΚ

Θα τα πάρουμε από την αρχή, για να μην μπερδεύεσαι, επειδή κάστρα στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλά. Κάστρο Κυλλήνης, ή Κάστρο Ηλείας, ή Κάστρο σκέτο λέμε το χωριό στο οποίο βρίσκεται ένα κάστρο μαγικό, ένα από τα ομορφότερα της Πελοποννήσου, και το σημαντικότερο δείγμα φράγκικης αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα που έχουμε στην Ελλάδα. Κάναμε όλη αυτή την εισαγωγή γιατί αν ξεκινούσαμε με το ότι το όνομα του κάστρου είναι Χλεμούτσι, μπορεί και να μην πολυψηνόσουν. Αλλά τι σημασία έχει ένα όνομα, που έλεγε και ο Σαίξπηρ;

Εμείς και οι Φράγκοι

(*) Τίτλος σπαρταριστού μυθιστορήματος του Νίκου Τσιφόρου, που εκτυλίσσεται στην φραγκοκρατούμενη Πελοπόννησο του Μεσαίωνα, είναι εξαντλημένο αλλά το ακούς σε audio book εδώ.

Χλεμούτσι είναι η καταφανώς σκωπτική παραφθορά του Κλερμόντ, ονόματος που έδωσε στο κάστρο του ο Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος της γνωστής οικογενείας της πριγκιπέσσας Ιζαμπώ (δεύτερη λογοτεχνική αναφορά στην ίδια παράγραφο, εντάξει σταματάμε). Ο Γοδεφρείδος, εκ Γαλλίας προερχόμενος, ήταν ο πρώτος πρίγκιπας της Αχαΐας, και πριν από αυτό αρχηγός της τέταρτης Σταυροφορίας, αυτής που άφησε συντρίμμια την Πόλη το 1204. Το κάστρο του το έχτισε με λεφτά της εκκλησίας –δεν του τα έδωσαν, τα καταχράστηκε, όταν το έμαθε ο Πάπας τον αφόρισε αλλά μετά το πήρε πίσω γιατί αποφάσισε πως έκαναν καλή και χρήσιμη δουλειά οι αφορισμένοι.

Οι Φράγκοι έμειναν στην Πελοπόννησο 200 και κάτι χρόνια, από το 1205 ως το 1432, και από τα διάφορα κάστρα που άφησαν πίσω τους το Χλεμούτσι είναι μακράν το πιο εντυπωσιακό. Στο εσωτερικό του, σώζονται πολλές από τις θολωτές αίθουσες του παλατιού των Βιλεαρδουίνων, οι οποίες σήμερα φιλοξενούν ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο σε μια εποχή που σπάνια βλέπουμε στα μουσεία της Ελλάδας: Τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Καστρολόγο, η συλλογή μεσαιωνικής κεραμεικής που εκτίθεται εδώ είναι η πιο πλούσια στην Ελλάδα.

Ψήνεσαι για μια πρώτη δοκιμαστική βουτιά;

Και να μην ψηνόσουν, μόλις δεις αυτή την παραλία θα ψηθείς: Ένα 10λεπτο οδήγησης μακριά από το Κάστρο, βάλε το GPS να δείξει εδώ, και έλα να σου συστήσουμε μια από τις πιο εντυπωσιακές αμμουδιές που έχεις δει στην Ελλάδα: Αμμόλοφοι διάσπαρτοι με κρινάκια καταλήγουν σε χιλιόμετρα ολόκληρα ψιλής, χρυσαφένιας άμμου, χωρίς βοτσαλάκι ούτε για δείγμα, ούτε εκεί που σκάει το κύμα, ούτε πουθενά. Το παζλ συμπληρώνουν διάφανα, γαλαζοπράσινα, Ιόνια νερά και ένα ηλιοβασίλεμα φαντασμαγορικό, με τον ήλιο να βουτά απευθείας στη θάλασσα, γιατί στεριά στον ορίζοντα δεν υπάρχει.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Papadopoulos (@cherokeegr)

Το spa το φυσικό το επιούσιο

Στο δρόμο από το Κάστρο προς την παραλία, αν δεν προσέξεις την καφέ ταμπέλα του Υπουργείου Πολιτισμού που γράφει Ρωμαϊκά Λουτρά, σίγουρα θα προσέξεις την μυρωδιά ή τον κόσμο που κάνει λασπόλουτρα και ξεπλένεται στα τρεχούμενα νερά. Τα Λουτρά της Κυλλήνης, απ’ όπου πήρε το όνομά της και η παραλία που λέγαμε προηγουμένως, είναι φημισμένα για τις ιαματικές τους πηγές, οι οποίες θεωρούνταν θαυματουργές ήδη από την εποχή των Ρωμαίων, που έφτιαξαν εδώ ένα από τα πολλά τους υδροθεραπευτήρια. Ακόμα και φαν της λάσπης να μην είσαι, το τοπίο και μόνο αξίζει να κάνεις μια βόλτα κάτω από τους ευκάλυπτους και ανάμεσα στα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών

Λίγο παρακάτω, στο δρόμο προς το Αρκούδι, το Υδροθεραπευτήριο προσφέρει ιαματικές βουτιές και διάφορες θεραπείες σε πολύ καλές (μονοψήφιες) τιμές, λειτουργεί όμως μόνο Ιούνιο με Οκτώβριο. Για ραντεβού καλείς στο 2623096264.

Επιστροφή στο χωριό για φαγητό

Το Κάστρο είναι ένα κεραμιδοσκέπαστο χωριό 900 περίπου κατοίκων, με την κεντρική του πλατεία να πλημμυρίζει τραπεζάκια στις πρώτες λιακάδες. Ωραιότατα ψητά στη σχάρα και τη σούβλα εδώ θα δοκιμάσεις στον Διόνυσο (αν πετύχεις γουρουνοπούλα μην τη χάσεις) και δημιουργική κουζίνα (σκέψου ριζότο θαλασσινών με ούζο και πέστο ή ψαρονέφρι με σως πορτοκαλιού) με φανταστική θέα στο Αέναον, λίγο έξω από το χωριό. Πιο κοντά στην παραλία, αν σε πιάσει η πείνα και δεν θέλεις να επιστρέψεις στο χωριό, θα πιάσεις τραπεζάκι στον κήπο της Αμβροσίας για θαλασσινά και ευφάνταστες μακαρονάδες, και στην Κληματαριά για εξαιρετικά μαγειρευτά, σχάρα και θαλασσινά.

Πού θα μείνουμε;

Αν είστε μεγάλη παρέα, εξαιρετική επιλογή είναι η Mila La Villa, που φιλοξενεί έως και 7 άτομα με 130€ ανά διανυκτέρευση (ήτοι 18€ το άτομο). Ωραιότατο σπίτι με δύο υπνοδωμάτιο είναι και το Relax in Kastro (130€ για 4 άτομα, ή 32€ το άτομο). Για δύο άτομα, εξαιρετική επιλογή είναι αυτό εδώ το σπίτι δυο βήματα από την είσοδο του κάστρου (47,50€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα) και αυτό το διαμέρισμα στην κεντρική πλατεία του χωριού (41€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v