Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Ηλείας

Ατελείωτες αμμουδιές, Ιόνια νερά, ονειρικά ηλιοβασιλέματα. Η Ηλεία έχει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας όλης.
Αυτές είναι οι ωραιότερες παραλίες της Ηλείας
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι παράδοξο, αλλά όχι και ιδιαίτερα ασυνήθιστο: Τα πιο παραγνωρισμένα μέρη ενός δημοφιλούς προορισμού κρύβουν τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Πάρε για παράδειγμα την Ηλεία: Ο λιγότερο δημοφιλής από τους νομούς (περιφερειακές ενότητες τις λέμε τώρα, γιαγιά) της Πελοποννήσου συγκεντρώνει μερικές από τις πιο φαντασμαγορικές αμμουδιές της. Κι αν δε μας πιστεύεις… μερικές βουτιές θα σε πείσουν.

Η Κουρούτα

Είναι η σούπερ σταρ της ακτογραμμής, αμμουδερή και απέραντη, με ξαπλώστρες και beach bars και μάλλον ακατάλληλη για ερημίτες. Αν ωστόσο την παραλία σου την θέλεις με κόσμο μεν, ανοργάνωτη δε, εννοείται πως υπάρχει και ελεύθερο κομμάτι για να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου. Στα συν, η πρόσβαση για ΑμεΑ, και το ηλιοβασίλεμα που φαίνεται από εδώ φαντασμαγορικό –όπως και από όλη την ακτογραμμή της Ηλείας, που κοιτάζει κατάφατσα τη Δύση, βέβαια.



Ο Καϊάφας

Έτσι τον λέμε οι Αθηναίοι, από τον πάλαι ποτέ σιδηροδρομικό σταθμό όπου μας άφηνε το τραίνο, και από τον οποίο αρκούσε απλώς να κουτρουβαλήσεις τον αμμόλοφο για να βουτήξεις στο Ιόνιο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το κομμάτι της απέραντης, χιλιομέτρων ολόκληρων, αμμουδιάς ανάμεσα στις παραλίες του Κάτω Σαμικού και της Ζαχάρως. Θα τη βρεις στον χάρτη εδώ, ακριβώς απέναντι από τη Λίμνη του Καΐάφα, και θα την αναγνωρίσεις από τους αμμόλοφους με τα κρινάκια και την οργάνωση που λάμπει διά της απουσίας της.



Τα Λουτρά της Κυλλήνης

Αμμόλοφους με κρινάκια είπαμε, και θυμηθήκαμε την πιο αδικημένη-λόγω-ονόματος παραλία της Ηλείας. Ακούς Λουτρά και κάνεις εικόνα αυτομάτως γιαγιάδες με πλαστικά σκουφάκια να κολυμπούν σε ιαματικά νερά, μέχρι να έρθει η πραγματικότητα να σε διαψεύσει πανηγυρικά: Απέραντη, τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει λευκή αμμουδιά, χωρίς ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, ούτε εκεί που σκάει το κύμα ούτε πουθενά, πρασινογάλαζα νερά κι ένα ηλιοβασίλεμα ονειρικό. Ελάχιστες ξαπλώστρες σε ένα σημείο, κι όλος ο υπόλοιπος χώρος για πάρτη σου. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi)



Οι Θίνες (και η Γλύφα)

Στο τέρμα μιας φανταστικής διαδρομής που περνά μέσα από το πευκοδάσος, οι Θίνες, μαζί με την φυσική τους συνέχεια τη Γλύφα, είναι δυο αμμουδερές, οργανωμένες παραλίες με πιο οικογενειακό προσανατολισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μουσικές από beach bar εδώ δεν θα βρεις, αλλά ξαπλώστρες και ομπρέλες υπάρχουν, πλάι σε αρκετό ελεύθερο χώρο. Κατά τα λοιπά, τα γνωστά: Ανοιχτόχρωμη άμμος, με ελάχιστο ψιλό βοτσαλάκι εκεί που σκάει το κύμα, και πεντακάθαρα νερά –σούπερ ρηχά στη Γλύφα, ιδανικά για μικρά παιδιά, πιο βαθιά στις Θίνες.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Theodorou (@theodoroud13)



Η Σκαφιδιά

Στην πραγματικότητα, η Σκαφιδιά δεν είναι μία, είναι δύο παραλίες: Η μικρή, γλυκύτατη αμμουδιά κάτω από το Solymar που είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες στο μεγαλύτερο μέρος της, κι έχει ενδιαφέροντα βράχια που κάνουν φυσική σκιά στην άκρη της αν προτιμάς να απλώσεις ψάθες και πετσέτες. Και, λίγο παρακάτω, η μεγάλη, εξίσου αμμουδερή παραλία ένα τμήμα της οποίας έχει καταλάβει το resort της Aldemar, αλλά όλο το υπόλοιπο είναι ελεύθερο και ανοργάνωτο. Ανάμεσα στις δύο παραλίες, ο μικρός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Φειάς είναι επισκέψιμος χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο, και φιλοξενεί ενδιαφέροντα απομεινάρια παραθαλάσσιων ρωμαϊκών λουτρών.



Η Σπιάντζα

Οι ντόπιοι μπορεί να σου τη συστήσουν και ως «παραλία του Πύργου»: Είναι η απέραντη αμμουδιά που εκτείνεται αμέσως έξω από το Κατάκολο, και για κάμποσα χιλιόμετρα, με πολλά ήσυχα beach bar στη σειρά να απλώνουν τις ξαπλώστρες τους στην άμμο, αλλά και εξίσου πολλά ελεύθερα σημεία. Η άμμος είναι χρυσαφένια και αφράτη, τα νερά καθαρά και ρηχά, ό,τι πρέπει για οικογένειες με πιτσιρίκια. Όπως ισχύει σε όλες τις προηγούμενες, έτσι κι εδώ, αξίζει να μείνεις ως το ηλιοβασίλεμα –και μετά να πας για παγωτό και βόλτα στην παραλιακή περαντζάδα του Κατάκολου, που θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν δεν το έχεις ξαναδεί.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη J... (@manifesto.ysl)



Η Μπούκα

Είναι αυτή που αγαπούν όσοι προτιμούν τους μικρούς, γραφικούς κολπίσκους από τα χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων απέραντης αμμουδιάς. Κατά τα λοιπά, το τοπίο δεν αλλάζει: Ρηχά, πεντακάθαρα νερά, αφράτη χρυσαφένια άμμος, οργάνωση με καλαμένιες ομπρέλες και ξαπλώστρες σε ένα τμήμα, και αρκετός ελεύθερος χώρος για να απλώσεις πετσέτες και να κάνεις βαρελάκια στην άμμο στο υπόλοιπο. Τα βραχάκια στις δύο άκρες της γοητεύουν όσους αγαπούν τις βουτιές με μάσκα. Στον χάρτη τη βρίσκεις εδώ.


 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zacharias Katsampos (@navzachos)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v