Abra Ovata: Ραντεβού στη Λίμνη Βουλιαγμένης και στις γεύσεις τριών ηπείρων

Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο Abra Ovata στη μαγευτική Λίμνη Βουλιαγμένης θα πάρετε μια γεύση από ταξίδια σε τρεις ηπείρους.

Abra Ovata: Ραντεβού στη Λίμνη Βουλιαγμένης και στις γεύσεις τριών ηπείρων

Αρχικά, πριν αρχίσω να σας εξιστορώ τα καθέκαστα για το ολοκαίνουργιο εστιατόριο της Λίμνης Βουλιαγμένης, θα πρέπει να σας πω πού οφείλει το όνομά του. Abra Ovata είναι ένα σπάνιο κοχύλι που ζει στον βυθό της λίμνης και το οποίο, όπως διαβάζω, ευδοκιμεί σε ρηχές αμμώδεις θάλασσες με σχετικά χαμηλή αλμυρότητα και το ζωύφιο στο εσωτερικό του αποτελεί νόστιμο και θρεπτικό μεζέ για τα ψάρια. Σπάνιο το κοχύλι, σπάνιας, καθηλωτικής ομορφιάς και η λίμνη, τέλεια ταίριαξε το όνομα!

 

Το Abra Ovata είναι τόσο ατμοσφαιρικό όσο και η ίδια η μυστήρια λίμνη αφήνοντας όμως, ως οφείλει, τον πρώτο λόγο στο νερό, στα βράχια και στις σπηλιές, όλα επιβλητικά φωτισμένα. Από τα τραπέζια του ανυψωμένου κύριου χώρου του εστιατορίου έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς θεατρική παράσταση καθισμένος στο βασιλικό θεωρείο, ενώ στα τραπέζια που είναι κάτω δίπλα στο νερό γίνεσαι κι εσύ μέρος του σκηνικού.

 

Το εστιατόριο, ενώ ήταν ανοιχτό αρκετό καιρό πριν για το πρωί και το μεσημέρι, άνοιξε μόλις προχτές για το βραδινό μενού, το οποίο είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω με άλλους συναδέλφους μου στην πρόβα τζενεράλε πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Εμπνευστής και δημιουργός του ο σεφ John Skotidas ο οποίος εκφράζει στη μαγειρική του τις διαδρομές του ανά τον κόσμο που ξεκίνησαν πριν καν ακόμα γεννηθεί, αφού η μητέρα του κατάγεται από τις Φιλιππίνες και ο πατέρας του από τη Λευκάδα. Μέχρι τα δώδεκα χρόνια του μεγάλωσε στον Παναμά, κατόπιν ήρθε στην Αθήνα και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει γνωστή στο Λονδίνο την Ελληνική σύγχρονη κουζίνα στα άκρως πετυχημένα εστιατόρια Mazi και Suzi Tros. Όπως μας είπε ο ίδιος εκείνο το βράδι στο Abra Ovata, είναι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά μαγειρεύει στην Ελλάδα και μάλιστα σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Το ίδιο χαρούμενοι είμαστε κι εμείς, αφού στα πιάτα που δοκιμάσαμε είδαμε να φανερώνονται οι τρεις ήπειροι που τον διαμόρφωσαν, σαν τα μέρη που καρφιτσώναμε με πινέζες, όταν ήμασταν μικροί, στις περιοχές της υδρογείου που ονειρευόμασταν να δούμε από κοντά μια μέρα.  

 

Έτσι, από το καλωσόρισμα κιόλας, οι μπουκιές από το πυκνό, χειροποίητο προζυμένιο ψωμί αλείφονται με τρία spreads, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο: αέρινη ταραμοσαλάτα που μοσχοβολάει kaffir lime (€ 7), βελούδινο βούτυρο με sauce hoisin (€ 2) και καπνιστή κοπανιστή, έξτρα καυτερή από την κορεάτικη πάστα gochujang (€ 8). Στα ορεκτικά η Αθηναϊκή σφυρίδα λοξοδρομεί και σερβίρεται πάνω σε τραγανή πατάτα ως πικάντικη μπουκιά από τις πιπεριές aji amarillo (€ 16), ενώ το σπετζοφάι παίρνει μια δόση καπνίσματος από το μετσοβόνε και διπλώνεται σε ζύμη empanada (€ 15).

 

Το μενού χωρίζει τα κυρίως πιάτα σε τρεις κατηγορίες: Γη, Ωκεανός και Φάρμα. Από τα λαχανικά της Γης ξεχώρισα το απίθανο λάχανο hispi (μυτερό σε σχήμα και πιο γλυκό από το κοινό) που έρχεται καψαλισμένο και περιχυμένο με salsa verde και ξύγαλο (€ 17) και τα tacos με καρότο που έχει ψηθεί σε κρούστα αλατιού με καυτερή dukkah και δροσερή pico de gallo (€ 7). Στο χταπόδι του Ωκεανού (€ 26) η συνάντηση των τριών κόσμων του σεφ είναι και πάλι τολμηρή και πολύ πετυχημένη: το χταπόδι μαγειρεύεται σε ζωμό dashi (Ασία) και συνοδεύεται από σάλτσα mole ελιάς, chili και πικρής σοκολάτας (Λατινική Αμερική) και κλασική φάβα (Ελλάδα). Στο ίδιο μοτίβο, την έκπληξη στην κακαβιά αστακού κάνουν τα ασιατικά παχουλά udon noodles, η επίσης ασιατική sauce XO και το ούζο (€ 70). Το αρνάκι της Φάρμας παίρνει έξτρα νοστιμιά από καπνισμένη μελιτζάνα, miso και μαύρο σκόρδο (€ 33).

 

Από τα επιδόρπια που είναι δημιουργίες της pastry chef Καλλιόπης Μαρού με προϋπηρεσία στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο των Σπετσών, το παγωτό από μαύρο σκόρδο που συνδυάζεται με παστέλι, λάδι φρέσκου κόλιανδρου και γιαούρτι (€ 10) με είχε τσιγκλίσει από την στιγμή που το διάβασα, πριν καν αρχίσουμε το δείπνο. Επειδή αδυνατώ να σας περιγράψω με ακρίβεια αυτό που γεύτηκα και, κυρίως, επειδή θα είναι μάλλον λίγο δύσκολο να σας πείσω για το πόσο αρμονικός και νόστιμος είναι αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός, σας παρακινώ να το τολμήσετε.

 

Αυτές είναι εν ολίγοις οι εντυπώσεις μου από το ταξίδι στα μυστικά της λίμνης και στη γεύση του κόσμου που είναι γεμάτος ομορφιές, αρκεί να είναι κάποιος θαρραλέος και γεμάτος περιέργεια για το τι θα συναντήσει στο διάβα του και όταν επιστρέψει, να κρατήσει στη μνήμη του όλα τα θαυμαστά που είδε και γεύτηκε. Στην περίπτωση του John Skotidas, αυτή ακριβώς τη στάση ζωής εκφράζει στα πιάτα του και μας προ(σ)καλεί να τον ακολουθήσουμε.

 

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τη νεαρή σεφ Βασιλική Πολυχρονοπούλου η οποία στέκεται επάξια στο πόδι του John Skotidas όταν εκείνος απουσιάζει αν και, όπως μας είπε ο ίδιος, σκοπεύει να έρχεται επιτόπου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η επιμέλεια της κάρτας των κοκτέιλ είναι του Χάρη Πλέσσα, ενώ η διεύθυνση του εστιατορίου έχει ανατεθεί στον εμπειρότατο και λίαν εξυπηρετικό και ευγενή Πολύβιο Τζαβέλλα.

Abra Ovata
Λίμνη Βουλιαγμένης
Τηλ. 21 0896 2220

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v