Κρυμμένες αυλές για ποτό και φαγητό σε Πετράλωνα, Καλλιθέα και Μοσχάτο

Το ζήσαμε αληθινά σε υπέροχες αυλίτσες στα πέριξ των Πετραλώνων, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και μάλλον εκεί θα περάσουμε το καλοκαίρι μας.

Κρυμμένες αυλές για ποτό και φαγητό σε Πετράλωνα, Καλλιθέα και Μοσχάτο

Έφτασε επιτέλους η εποχή που οι αυλές γεμίζουν με τραπεζάκια και καρεκλίτσες κι αυτές με τη σειρά τους σε μοσχομυριστά πιάτα, κοκτεϊλάρες και μπόλικο κόσμο να απολαμβάνει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και δροσιάς μακριά από τα ζόρια της καθημερινότητας. Εμείς πιστοί στο ραντεβού μας, έχουμε πάρει σβάρνα τις περιοχές κι όπου βρούμε αυλή ξαποσταίνουμε συνοδεία μεζέδων ή ποτών για να το ζήσουμε αληθινά κι ολιστικά. Αυτή τη φορά κινηθήκαμε προς Πετράλωνα, Καλλιθέα και Μοσχάτο και δεν το μετανιώσαμε στιγμή.

Momo

Σαπφούς 95, Καλλιθέα, τηλ: 21 0956 2300

 

Το Momo είναι ένα από τα καλύτερα brunch-άδικα της πρωτεύουσας κι όπως έχει αντίρρηση επί τούτου, μάλλον δεν έχει επισκεφθεί το καλλιθεώτικο all day bar της καρδιάς μας με μια αυλίτσα όνειρο. Σκιερή και καταπράσινη, μοιάζει περισσότερο με κήπο παρά με μια συνηθισμένη αυλή αθηναϊκού café-bar, και μας υποδέχεται από το πρωί για δροσερά καφεδάκια, μέχρι αργά το βράδυ για ποτά και κοκτέιλ.

Aν φτάσεις πεινασμένος τo Haute Dog, με το διπλό πικάντικο λουκάνικο, σάλτσα μουστάρδας, τραγανό μπέικον, λιωμένη μοτσαρέλα και BBQ sauce, το άχταριστό Tuna Melt με λευκό ψωμί με spread cheddar, τονοσαλάτα, κόκκινα φασόλια, πίκλες και χειροποίητη πάστα ελιάς και το Sandwich feta melt σε ψωμί σικάλεως με spread μοτσαρέλας, φέτα, θρούμπι και ντομάτα, δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου.

Paribaba

Τρώων 49, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 21 0700 7513

 

To Paribaba έχει μια από τις πιο όμορφες εσωτερικές αυλές των Πετραλώνων, κι αν δεν μας πιστεύεις μάλλον πρέπει πάραυτα να την επισκεφθείς και να απολαύσεις το ποτάκι σου. Στεγασμένο σε μια κεφάτη και πολύχρωμη μονοκατοικία το Paribaba, αποτελεί κλασικό και πολύ αγαπημένο προορισμό για εκείνους που αναζητούν ένα χαλαρωτικό στέκι για να τα πουν και να τα πιούν με το παρεάκι τους. Αν η βραδιά καταλήξει κοκτεϊλάτη μην φοβηθείς, μιας κι ο κατάλογός του έχει όλα όσα χρειαστείς για να μην ξενερώσεις στιγμή.

Κανάρια

Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ: 210 9422119

Θρυλικό μεζεδοπωλείο στο Μοσχάτο με μια έφεση στα θαλασσίνα τα Κανάρια έχτισαν τη φήμη και το όνομά τους από τη δεκαετία του 1950 και συνεχίζουν ακάθεκτα μέχρι σήμερα να σερβίρουν πεντανόστιμα μεζεδάκια. Αν δεν δοκιμάσεις τις φρεσκοτηγανισμένες γαρίδες Πλαταμώνα και τα τηγανιτά μπαρμπουνάκια τότε θα έχεις χάσει τις αδιαμφισβήτητες σπεσιαλιτέ του καταστήματος, με την υπέροχη αυλίτσα που ξυπνά μνήμες παλιάς ελληνικής ταινίας. Μαζί με τα αλκοολούχα παρελκόμενα ο λογαριασμός θα γράψει περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.

Το Κουτούκι

Μακρυγιάννη 113, Μοσχάτο, τηλ.:21 0482 6665

 

Ένα όνομα μια ιστορία το Κουτούκι που συνεχίζει τη μακρά παράδοση των μερακλήδικων στεκιών στις παρυφές των νοτίων προαστίων. Εδώ τα μεζέδια κάνουν σαφώς τη διαφορά αφού έρχονται ζεστά και πεντανόστιμα στο τραπέζι μας, την ώρα που τα ηδύποτα του καταλόγου έχουν μια αλκοολούχα λύση σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται. Μην τυχόν δεν δοκιμάσεις κοτομπιφτέκι, χοιρινή τηγανιά, σουτζούκι σαγανάκι, ψητές σαρδέλες, μοσχαρίσιο συκωτάκι, κόκορα κρασάτο με μακαρόνια, αρνίσιο παϊδάκι, τη θηριώδη σπαλομπριζόλα, την τηγανητή φέτα με μέλι και σουσάμι και την κολασμένη χοιρινή πανσετούλα. Μαζί με τα ουζάκια υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 212 1055214

 

Αν φτιάχναμε ένα άτυπο top-10 με τις ομορφότερες αυλές της Αθήνας, ο Τσαλαπετεινός των Πετραλώνων θα έμπαινε χαλαρά δεκάδα και θα διεκδικούσε με τα μπούνια την κορυφή. Με τα βίντατζ τραπέζια, τους χρωματιστούς «φθαρμένους» τοίχους του και το πάτωμα σκακιέρα, φτιάχνει το τέλειο σκηνικό για ένα καφεδάκι – η κάποιο ρόφημα βρε αδερφέ αν είσαι από τους περίεργους που δεν πίνουν καφέ- νωρίς που θα γίνει κοκτεϊλάκι αργότερα (το Χάπι End με βότκα, λικέρ ροδάκινο, κεράσι, γιασεμί και φράουλα πολύ το αγαπάμε, αν μας ρωτάς). Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από τα 8,5€.

Παπαγάλος

Π. Τσαλδάρη 261, Καλλιθέα, τηλ.:21 0951 3466

 

Ο Παπαγάλος είναι ένα μεζεδοπωλείο ζυθεστιατόριο από το μακρινό πια 1989, που περηφανεύεται δικαίως για την πεντάμορφη αυλίτσα του η οποία αποτελεί πόλο έλξης για Καλλιθέωτες κι όχι μόνο.

Πέραν της αυλής στο φαγητό έχει γίνει σοβαρή δουλίτσα όπως αποδεικνύουν οι μεζέδες που κάνουν τουρ σε όλα τα τραπεζάκια του Παπαγάλου. Εμείς από το μενού ξεχωρίζουμε τα χειροποίητα κεφτεδάκια, το ψαρονέφρι σχάρας, τις τηγανιτές γαριδούλες, το ζουμερότατο μπιφτέκι και το κοτόπουλο φιλέτο καπρέζε. Ο λογαριασμός στα 17-20€ κατ’ άτομο.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v