Οινοποιεία σε νησιά που αξίζει να επισκεφτείς

Αγαπάς το κρασί και τις νησιώτικες διακοπές; Σε αυτά τα υπέροχα οινοποιεία θα κάνεις τις πιο μεθυστικές και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις.
Οινοποιεία σε νησιά που αξίζει να επισκεφτείς

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα ελληνικά νησιά φιλοξενούν περισσότερα από 50 οινοποιεία, μικρά και μεγάλα, που προσφέρουν στον επισκέπτη γνωριμία με γηγενείς ποικιλίες και εκλεκτές ετικέτες, αλλά και ιδιαίτερες τεχνικές οινοποίησης.

Αν θες οι διακοπές σου να έχουν χρώμα νησιωτικό, αλλά και επιμόρφωση πάνω στην ενδιαφέρουσα διαδικασία της οινοποίησης σε συνδυασμό με μεθυστικές δοκιμές κρασιών του τόπου τους, ιδού μερικά επισκέψιμα οινοποιεία για να κάνεις την αρχή. 

Κτήμα Χαριτάτου  - Κεφαλονιά

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Haritatos Vineyard (@haritatosvineyard)


Σε ένα παραμυθένιο κτήμα στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά του οινοποιείου της οικογένειας Χαριτάτου και να περιηγηθείς σε όλους τους χώρους όπου γίνεται η διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής. Η παραγωγή των κρασιών γίνεται με βιολογικές μεθόδους και βασίζεται σε κεφαλονίτικες ποικιλίες: το μοσχάτο, τη μαυροδάφνη και το βοστιλίδι.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει οινογνωσία με πέντε από τις συνολικά επτά ετικέτες του Κτήματος Χαριτάτου, η οποία λαμβάνει χώρα στον κήπο της υπεραιωνόβιας αγροτικής κατοικίας της οικογένειας, κτίσμα του 1863 που ανθίσταται στους σεισμούς και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Η δοκιμή ξεκινάει από τα δύο κόκκινα κρασιά του οινοποιείου και καταλήγει στα δύο λευκά με ενδιάμεση στάση το ροζέ από μαυροδάφνη.

Οινοποιείο Παρίσσης - Σκιάθος



Το Parissis Winery είναι το μοναδικό οινοποιείο του πανέμορφου νησιού, χτισμένο στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, λίγο πιο πάνω από το ομώνυμο εκκλησάκι και προσφέρει απλόχερα θέα αλλά και οινογνωσίες σε ονειρεμένο σκηνικό. Εδώ θα βρεις έξι ποικιλίες κρασιών: Ροδίτη, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ξινόμαυρο και Λημνιό.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης και περιλαμβάνουν περιήγηση στον αμπελώνα και στους χώρους παραγωγής οινοποίησής και εμφιάλωσης. Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει την δοκιμή έξι διαφορετικών κρασιών, τα οποία συνοδεύονται από μικρά snack όπως τυρί τοματίνια και παξιμάδια.

Οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ  - Κως


Η ιστορία του ξεκινά το 1929, όταν ο παππούς Νίκος άρχισε να παράγει τα πρώτα του κρασιά σε ένα μικρό οινοποιείο στο Μαρμαρωτό, στη νότια πλευρά του νησιού. Σήμερα οι αμπελώνες καλύπτουν συνολική έκταση 60 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών: Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά με το Cabernet Sauvignon, το Grenache Rouge και το Syrah.

Το οινοποιείο της Κω δέχεται ατομικές, ομαδικές και οργανωμένες επισκέψεις, οι οποίες περιλαμβάνουν οινογευσία στον χώρο του δοκιμαστηρίου, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, περιήγηση στον αμπελώνα και για όσους ενδιαφέρονται, αγορά κρασιών από το πωλητήριο. Οι ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

ΟυΣύρα – Σύρος

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by OuSyra Winery (@ousyrawinery)


Ο Edward Maitland-Makgill-Crichton μαζί με την σύζυγο του, Eillen Botsford- Βελισσαροπούλου, δημιούργησαν αυτό το βιολογικό οινοποιείο στα Χρούσσα της όμορφης Σύρου, και με τη βοήθεια του οινολόγου Σπύρου Ζουμπούλη, ανέδειξαν δύο σπανιότατες και σχεδόν εξαφανισμένες ποικιλίες: το Σεριφιώτικο και το Φωκιανό. 

Το ιδιαίτερο όνομα του Οινοποιείου σημαίνει ευτυχία και αντανακλά την ευτυχία του ζευγαριού, αλλά και την δική σου, όταν ξεναγηθείς στα αμπέλια του Σεριφιώτικου, μιλήσεις μαζί τους για τα μυστικά της οινοποίησης και της βιολογικής καλλιέργειας σταφυλιών. Οι περιηγήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης, και περιλαμβάνουν τουρ στον αμπελώνα και δοκιμή των τεσσάρων εκλεκτών ετικετών.

Santo Wines, Οινοποιείο Βενετσιάνου, Οινοποιείο Χατζηδάκη – Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι η χαρά του οινοτουρισμού, με πάνω από 20 οινοποιεία και μάλιστα διαθέτει έναν από τους πιο παλιούς αμπελώνες στον κόσμο, ο οποίος χρονολογείται στα 3000 χρόνια. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς οινικές διευθύνσεις στο νησί, είναι το Santo Wines, το Οινοποιείο Βενετσιάνου και το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Χτισμένο το 1992, το οινοποιείο Santo Wines απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, τις ονομαστές «πεζούλες» του Σαντορινιού αμπελώνα και βγάζει αφρώδη, λευκά, ροζέ και γλυκά κρασιά από την ποικιλία Ασύρτικο – για ξεναγήσεις ατομικές ή ομαδικές με υπέροχη θέα στην Καλντέρα κλικ εδώ. 



Το Οινοποιείο Βενετσάνου, στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου, έχει πλούσια ιστορία, μοναδική αρχιτεκτονική και μαγευτική θέα. Κατασκευάστηκε το 1949 και υπήρξε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού. Σήμερα, πλήρως ανανεωμένο παράγει κρασιά αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αµπελώνες, µε αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες, ιδιαίτερα το Ασύρτικο, διατηρώντας την τυπικότητα του terroir της Σαντορίνης – για ξεναγήσεις και οινοδοκιμές κλικ εδώ. 



Από έναν παραμελημένο αμπελώνα της οικογένειάς Χατζηδάκη, σε υψόμετρο 330 μέτρων στο χωριό Πύργος Καλλίστης, γεννήθηκε και εξελίχθηκε ένα ιδιαίτερο Οινοποιείο. Εξολοκλήρου υπόσκαφο, το Οινοποιείο Χατζηδάκη παρέχει τις άριστες συνθήκες για την παραγωγή και την ωρίμανση των κρασιών, τα οποία παράγονται τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης και ζυμώνονται με ιθαγενείς ζύμες. Για τις ατμοσφαιρικές ξεναγήσεις δες εδώ



Οινοποιητική Λειψών



Ένα τόσο δα νησάκι, φιλοξενεί τους αμπελώνες ενός ιδιαίτερου οινοποιείου, τα αμπέλια του οποίου απλώνονται σε μια έκταση 45 στρεμμάτων.  Εδώ, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Φωκιανό, Ασύρτικο, Αθήρι, Μανδηλαριά και Syrah.

Όραμα των δυο οινοπαραγωγών πίσω από το Οινοποιείο, του Μανώλη Βαβουλά και του Νίκου Γρύλλη, είναι να αναζωογονήσουν την ποικιλία Φωκιανό, παράγοντας ένα ξηρό ροζέ  και ένα μοναδικό 'Blanc de Noirs' από αυτή τη σπάνια ποικιλία. Όραμα που έγινε πραγματικότητα, και για το οποίο θα σου μιλήσουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και δοκιμή στο Κτήμα τους – περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v