Πέντε νησιά και ένα βουνό για να φύγεις εκδρομή

Καλωσορίζουμε το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού και όχι εκτός Νόμου με έξι σούπερ ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις σε νησιά και βουνά.
Πέντε νησιά και ένα βουνό για να φύγεις εκδρομή

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι στην ιδανική απόσταση για ένα χορταστικό Σαββατοκύριακο χωρίς να υστερούν σε εικόνες, ομορφιά και… γεύση.

Εν αναμονή του ανοίγματος των μετακινήσεων εκτός Νομού σχεδιάζουμε εκδρομές και μάσα σε έξι υπέροχους ανοιξιάτικους προορισμούς εδώ δίπλα.

Φιστίκι time!



Ναι, μας έλειψε και ναι είναι το αγαπημένο μας νησί της διπλανής πόρτας, μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Κλασική και αγαπημένη Αίγινα λοιπόν, ό,τι πρέπει για ένα Σαββατοκύριακο που συνδυάζει βουτιές σε ωραίες παραλίες, αρχαιολογικούς περίπατους, γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια (λέγε με Πέρδικα), αλλά και νησάκια διαμάντια όπως η Μονή για μίνι εξορμήσεις, αν μας παίρνει ο χρόνος και δε βιαζόμαστε να γυρίσουμε.

Πού τρώμε: Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά μετά ούζου στον Αντώνη στην Πέρδικα, δημιουργική κουζίνα με γεύση από στεριά και θάλασσα στην αυλίτσα του Κάππος Έτσι στην Αίγινα και πεντανόστιμες σπιτικές λιχουδιές (κατσικάκι, κόκορα κρασάτο, γεμιστά και πάει λέγοντας) στα τραπεζάκια που απλώνει το Δρομάκι πλάι στο κύμα. Για καθένα από αυτά, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο.

Ευ(βοια) ζην



Ουζάκια πλάι στο κύμα της Χαλκίδας, ή βουτιές στα κρυστάλλινα νερά με φόντο την άγρια ομορφιά της Χιλιαδούς; Απογευματινές βόλτες στην προκυμαία της Λίμνης, ή ανοιξιάτικες πεζοπορίες στο δάσος και τους καταρράκτες του Δρυμώνα; Η Εύβοια είναι και δεν είναι νησί, όμως το σίγουρο είναι πως προσφέρει άφθονες εικόνες φύσης για να… πάρεις πακέτο για το σπίτι μετά από ένα άκρως τονωτικό σαββατοκύριακο. Τα καλύτερα, για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις, τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ

Πού τρώμε: Σούπερ κρεατικά στα κάρβουνα, μπιφτέκι από προβατίνα και πολύ δυνατό κοντοσούβλι κάτω από τα πλατάνια στην αυλίτσα του Θύμιου, στο ορεινό χωριό που λέγεται Δάφνη, ενώ παραθαλάσσια στην Κορασίδα για εξαιρετική ντόπια κουζίνα: γκογκίλιες (χειροποίητα ζυμαρικά) με κόκκορα, μπιφτέκι ζουμερό, τηγανόψωμο και κολοκυθοκεφτέδες. Αμφότερα περί τα 15-20€/ άτομο, με κρασί.

Πο-ρομαντικός



Η γαλήνη του καναλιού και της βαρκάδας. Η ρομαντζάδα ενός ηλιοβασιλέματος από ψηλά, από την κορυφή του λόφου. Ο κοσμοπολιτισμός των νεοκλασικών της παραλίας. Τα αρώματα των λεμονιών και των πεύκων στα δάση του νησιού που καταλήγουν σε όμορφα νερά. Ο Πόρος είναι κοντινός, και αυτά που σου προσφέρει να τα τρως: βόλτες στην πόλη, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, βουτιές σε ιδιαίτερες παραλίες και εξερευνήσεις σε μοσχομυριστά δάση - περισότερα εδώ.

Πού τρώμε: Ωραία θαλασσινά στο Απάγγιο στην Πούντα, στο Primasera στην πόλη, στο Μεζέ Μεζέ πλάι στη θάλασσα και στο Γεια μας στο λιμάνι, με ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα. Τιμές σε όλα, απόλυτα λογικές για αυτό που προσφέρουν – περί τα 15-20€/ άτομο, με κρασί.

Άνδρο μοι ένεπε



Δάση, φαράγγια και τρεχούμενα νερά. Βουτιές σε τιρκουάζ νερά, ασβεστωμένα λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα και κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές και επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά καπετανόσπιτα. Όλα αυτά σε δυο ωρίτσες δρόμο πριν το απόλυτο κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο. Στα οπωσδήποτε, μια βόλτα αργά το βράδυ στην  πιο αρχοντική ίσως Χώρα των Κυκλάδων, αλλά και στα καπετανόσπιτα στο Κόρθι, άραγμα για καφεδάκι στις Πηγές Μαινητών και, αν προλάβεις, στο μονοπάτι που διασχίζει το Φαράγγι Διποταμάτα. Δες περισσότερα εδώ.

Πού τρώμε: Σούπερ σπιτικές νοστιμιές στη γλυκύτατη αυλίτσα του Ζοζέφ, στον Πιτροφό, και ξακουστά κρέατα στην κοσμαγάπητη ταβέρνα-φάρμα του Κόσση στον Πάνω Φελλό, όχι μακριά από το Γαύριο, με μπόνους τα ζωάκια της φάρμας που πάντα ενθουσιάζουν τα πιτσιρίκια. Αμφότερα στα 20-25€/ άτομο με κρασί.

Σαν Κορι-νθία οφθαλμού 



Μόλις 90 λεπτά δρόμου σε χωρίζουν από την καρδιά ενός δάσους φουντωτών μαυρόπευκων, από μυθικές λίμνες, γραφικά χωριουδάκια και διαδρομές στη Φύση. Ναι, μόλις μιάμιση ώρα για να πας στην ορεινή Κορινθία και το ζήσεις στο βουνό όπως πρέπει, με βόλτες στην κρυμμένη Καστανιά, στην Γκούρα με την όμορφη πλατεία της και την, εν πολλοίς άγνωστη, Ευρωστίνη με τα πανάρχαια πέτρινα σπίτια. Για τη λίμνη Δόξα μην τα ξαναλέμε, στρώσου οπωσδήποτε για πικνίκ στα ξύλινα τραπεζάκια που στολίζουν τις όχθες της.

Πού τρώμε: Στο Στέκι στην Καστανιά, για αγριογούρουνο στιφάδο, φασολάδα με βανίλιες, όπως λένε εδώ τα μικρά φασόλια του Φενεού, και άλλες σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας και στο Γεύση και Οίνος του ξενώνα Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό για ντόπιες πιέτες και λαχταριστά κρέατα – περί τα 15-20€ με κρασί και για τα δυο.

Δες περισσότερα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v