Γιατί χρειαζόμαστε τη χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη συμβάλλει σε μια σειρά απαραίτητων λειτουργιών για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ποιες είναι αυτές;

Γιατί χρειαζόμαστε τη χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Συντίθεται από απλούστερες ουσίες μέσα στο σώμα και μπορεί να ληφθεί και από τα τρόφιμα. Τα κορεσμένα λίπη στα τρόφιμα μπορούν να μετατραπούν σε χοληστερόλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς της εντός των λιποπρωτεϊνών, συνδέονται έντονα με την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Οι φυσιολογικοί ενήλικες συνήθως συνθέτουν περίπου 1 g (1.000 mg) χοληστερόλης την ημέρα και η συνολική περιεκτικότητα του σώματος είναι περίπου 35 g.

Η τυπική ημερήσια πρόσθετη διατροφική πρόσληψη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε παρόμοιες κοινωνίς είναι περίπου 200–300 mg. Το σώμα αντισταθμίζει την πρόσληψη χοληστερόλης μειώνοντας την ποσότητα που συντίθεται και αυτό συμβαίνει με τη μείωση της σύνθεσης της χοληστερόλης, την επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας χοληστερόλης και την απέκκριση της περίσσειας χοληστερόλης από το ήπαρ μέσω της χολής στον πεπτικό σωλήνα.

Τυπικά, περίπου το 50% της εκκρινόμενης χοληστερόλης επαναρροφάται από το λεπτό έντερο πίσω στην κυκλοφορία του αίματος για επαναχρησιμοποίηση.

Ποιες είναι οι βασικές τις λειτουργίες;

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της κυτταρικής μεμβράνης και των κυτταρικών δομών και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση ορμονών, βιταμίνης D και άλλων ουσιών. Πιο συγκεκριμένα:

* Σύνθεση κυτταρικής μεμβράνης – Η χοληστερόλη βοηθά στη ρύθμιση της ρευστότητας της μεμβράνης σε ένα εύρος φυσιολογικών θερμοκρασιών. Έχει μια ομάδα υδροξυλίου που αλληλεπιδρά με τις ομάδες πολικής κεφαλής των μεμβρανικών φωσφολιπιδίων και σφιγγολιπιδίων. Αυτά υπάρχουν μαζί με την μη πολική αλυσίδα λιπαρών οξέων των άλλων λιπιδίων. Η χοληστερόλη εμποδίζει επίσης τη διέλευση πρωτονίων (θετικά ιόντα υδρογόνου) και ιόντων νατρίου μέσω των πλασματικών μεμβρανών.

* Μεταφορείς κυττάρων και μόρια σηματοδότησης - Τα μόρια χοληστερόλης υπάρχουν ως μεταφορείς και μόρια σηματοδότησης κατά μήκος της μεμβράνης. Η χοληστερόλη βοηθά επίσης στην αγωγιμότητα των νεύρων. Σχηματίζει τα κολπικά κοιλώματα και τα επικαλυμμένα με κλαθρίνη κοιλώματα, συμπεριλαμβανομένης της εξαρτώμενης από την κοιλότητα και της εξαρτώμενης από την κλαθρίνη ενδοκυττάρωσης. Ενδοκυττάρωση είναι η κατάποση ξένων μορίων από το κύτταρο. Οι χοληστερόλες βοηθούν στη σηματοδότηση των κυττάρων βοηθώντας στο σχηματισμό λιπιδικών σχεδιών στην πλασματική μεμβράνη.

* Χοληστερόλη στα έλυτρα της μυελίνης – Τα νευρικά κύτταρα καλύπτονται με ένα προστατευτικό στρώμα ή θήκη μυελίνης. Το περίβλημα της μυελίνης είναι πλούσιο σε χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από συμπιεσμένα στρώματα της κυτταρικής μεμβράνης Schwann.  Η χοληστερόλη βοηθά έτσι στην παροχή προστασίας, μόνωσης και επιτρέπει πιο αποτελεσματική αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων.

* Ρόλος μέσα στα κύτταρα – Μέσα στα κύτταρα, η χοληστερόλη είναι το πρόδρομο μόριο σε διάφορες βιοχημικές οδούς. Για παράδειγμα, στο ήπαρ, η χοληστερόλη μετατρέπεται σε χολή, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χολή αποτελείται από χολικά άλατα. Αυτό βοηθά στο να γίνουν τα λίπη πιο διαλυτά και βοηθά στην απορρόφησή τους. Τα χολικά άλατα βοηθούν επίσης στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως οι βιταμίνες A, D, E και K.

* Ορμόνες και βιταμίνη D - Η χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση της βιταμίνης D και των στεροειδών ορμονών όπως τα κορτικοστεροειδη και τα σεξουαλικά στεροειδή (ορμόνες φύλου όπως οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη κ.λπ.). Παίζει δηλαδή σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, και στη λίμπιντό μας.

Με πληροφορίες από news-medical.net

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v