Τα φρούτα του φθινοπώρου και τα οφέλη τους

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του κι αγαπημένα φρούτα κι εμείς σου εξηγούμε νέτα σκέτα και διατροφικά όλα τα οφέλη τους.

Τα φρούτα του φθινοπώρου και τα οφέλη τους

Βαδίζουμε πρόσω ολοταχώς στην καρδιά του φθινοπώρου κι είμαστε πολύ χαρούμενοι που βάζουμε σε σίγαση επιτέλους τα air-condition. Το φθινόπωρο ευτυχώς δεν φέρνει μόνο χρυσαφένια φύλλα στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια και τις αυλές μας στα δροσερά απογεύματά του. Φέρνει μαζί του και έναν πολύχρωμο θησαυρό από φρούτα που ενισχύουν την υγεία σου, εφόσον φυσικά τα εντάξεις στην εβδομαδιαία διατροφή σου. Κάθε εποχή άλλωστε έχει τα δικά της διατροφικά «δώρα», για αυτό δώσε βάση αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας τα φθινοπωρινά φρούτα.

Μήλα

Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο και δεν σηκώνουμε κουβέντα επί τούτου. Γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το μήλο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης. Αν το τρως με τη φλούδα, επωφελείσαι ακόμη περισσότερο, αφού εκεί κρύβονται πολύτιμες πολυφαινόλες που καλό είναι να μην προσπεράσεις. Επιπλέον, το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει όταν το τρως σε βοηθά να ελέγχεις το βάρος σου.

Αχλάδια

Γλυκά και ζουμερά τις περισσότερες φορές, τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που βελτιώνει την πέψη και προστατεύει την καρδιά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν πολύ στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα αχλάδι την ημέρα μπορεί να αποτελέσει τη γλυκιά σου «ασπίδα» απέναντι σε φλεγμονές.

Ρόδια

Ο «κόκκινος θησαυρός» του φθινοπώρου, είναι μια από τις εποχικές αδυναμίες μας αφού οι ζουμεροί του σπόροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, C, Ε, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Τα ρόδια είναι διάσημα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες που προστατεύουν τα αγγεία και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σταφύλια

Αν και το αποκαλόκαιρο είναι η εποχή τους, οι πρώτοι φθινοπωρινοί μήνες συνεχίζουν να μας χαρίζουν σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας. Περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που συνδέεται με υγιή καρδιά και μακροζωία. Θυμήσου ακόμη ότι οι μαύρες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ενώ τα σταφύλια γενικά αποτελούν πηγή βιταμινών Κ και Β6.

Κυδώνια

Λιγότερο δημοφιλή αλλά εξαιρετικά θρεπτικά, τα κυδώνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, βοηθώντας συγχρόνως στην πέψη, ενώ παράλληλα έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να μην τα απολαμβάνεις ωμά λόγω της ιδιαίτερης και στυφής γεύσης τους, όμως αν τα μαγειρέψεις γίνονται ένα γλυκό γευστικό break με σημαντικά οφέλη στην υγεία σου.

Λωτοί

Πάμε τώρα στον «χρυσό καρπό» του φθινοπώρου, ο οποίος είναι πλούσιος σε β-καροτίνη, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Ο λωτός προστατεύει την όραση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και χαρίζει λάμψη στο δέρμα σου, ενώ το γλυκό του άρωμα τον κάνει ιδανικό σνακ, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που βοηθά και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Κάστανα

Μπορεί να μη μοιάζουν με φρούτα, αλλά διατροφικά κατατάσσονται εκεί, επομένως εμείς θα μιλήσουμε για τα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία. Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο, για αυτόν τον λόγο άλλωστε σου προσφέρουν ενέργεια, ενισχύοντας το νευρικό σύστημα αφού ταιριάζουν τέλεια σε ζεστές σούπες ή ως δεκατιανό σνακ.

Γιατί να εντάξεις τα φθινοπωρινά φρούτα στη διατροφή σου;

Εκτός από τη νοστιμιά και τη γευστική ποικιλία, τα φρούτα του φθινοπώρου σε εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καθώς σε προετοιμάζουν για τον χειμώνα, μειώνοντας την κόπωση και προστατεύοντας την καρδιά σου. Δοκίμασε λοιπόν να γεμίσεις το καλάθι σου με όλα αυτά τα θρεπτικά «δώρα» της φθινοπωρινής φύσης και δώσε στον οργανισμό σου ό,τι καλύτερο έχει να σου προσφέρει τούτη η εποχή.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v