Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας, θα βρεις εξαιρετικά ωφέλιμα αυτά τα tips για να… ξαλαφρώσεις.

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (συχνότερα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι)  και μπορεί να γίνει ιδιαίτερο ενοχλητικό.

Πέρα από την αίσθηση δυσφορίας που προκαλεί, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού αλλά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα, για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσεις με κάποιον ειδικό αν αντιμετωπίζεις παρόμοιο θέμα.

Αντίστοιχα υπάρχουν και κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που αξίζει να ακολουθήσεις μόνος ή μόνη σου, προκειμένου να βελτιώσεις την κατάστασή σου.

Αύξησε τις φυτικές ίνες που τρως

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (όπως μήλα καρότα, φράουλες, εσπεριδοειδή, όσπρια, βρώμη), οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, σιτάρι, δαμάσκηνα, ακτινίδια και άλλα φρούτα).

Τρέξιμο

Είναι πολύ συνηθισμένο να θες να πας τουαλέτα μετά (ή και κατά την διάρκεια πολλές φορές) ενός έντονου τρεξίματος. Ναι, η τακτική άσκηση βελτιώνει την υγιή ροή του αίματος στα έντερα για καλύτερη πεπτική υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά κατά τη διάρκεια έντονης, ολικής άσκησης του σώματος όπως το τρέξιμο, το σώμα διοχετεύει το αίμα μακριά από το πεπτικό σύστημα και προς τους μυς που λειτουργούν. Άρα η άσκηση και δη το τρέξιμο έχει πρόσθετα οφέλη και στο θέμα της δυσκοιλιότητας.

Κατανάλωσε αρκετά υγρά

Τα υγρά και δη το νερό μεταφέρουν τις άχρηστες ουσίες και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Παράλληλα ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας το να κάνει περισταλτικές κινήσεις, ενεργοποιώντας έτσι την κένωση. Αξίζει να θυμάσαι ότι το σώμα σου χρειάζεται περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως, τα οποία μπορείς να προσλάβεις τόσο από το νερό όσο και από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως ο καφές, το γάλα, το τσάι, οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

Φάε μέλι και μη σε μέλλει

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει το μέλι (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείς από τις ευεργετικές του ιδιότητες, καλό είναι να πίνεις κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό (σχεδόν καυτό) νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι μια ιδιαίτερα καλή άσκηση για τη δυσκοιλιότητα γιατί επηρεάζει τη ροή του αίματος προς το έντερο. Τα οφέλη της γιόγκα στην αντιμετώπιση του στρες θα βοηθήσουν επίσης με πιο έμμεσο τρόπο, καθώς οι συνήθειές μας για την τουαλέτα επηρεάζονται συχνά από τα επίπεδα του στρες μας.

Αύξησε την πρόσληψη προβιοτικών

Το γιαούρτι και ακόμα περισσότερο το ξυνόγαλο, περιέχει προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους) που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Συνδύασε το με λίγο μέλι και ωμά αμύγδαλα ή με δημητριακά ολικής άλεσης και σύντομα θα αισθανθείς τη βελτίωση.

Με πληροφορίες από το Iatronet

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v