Πώς να μαζέψεις λεφτά για να πας διακοπές

Όχι, δεν θα σου πούμε να μην παραγγέλνεις καφέδες απ’ έξω. Ξέρουμε ότι έχεις κάνει ήδη περικοπές στα πάντα, και ερχόμαστε με πραγματικές λύσεις.

Πώς να μαζέψεις λεφτά για να πας διακοπές

Το ξέρουμε ότι δεν έχει μείνει τίποτα που να μπορείς να κόψεις από το μηνιαίο budget. Εκείνες οι λίστες που συμβούλευαν να περιορίσεις το delivery ανήκουν στο 2009, πλέον ό,τι μένει από τους μισθούς πάει σε λογαριασμούς. Επειδή, όμως, ο σκοπός των διακοπών είναι ιερός, είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι. Και να πώς θα το κάνουμε αυτό.

Κάνε απομαγνητοφωνήσεις

Μια από τις καλύτερες λύσεις για έξτρα δουλειά από το σπίτι είναι η απομαγνητοφώνηση κειμένων: Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πληκτρολογείς γρήγορα, και να μη βαριέσαι τη διαδικασία. Δες, για παράδειγμα, το Go Transcript που ψάχνει κόσμο να κάνει απομαγνητοφωνήσεις στα ελληνικά, πληρώνει μία φορά την εβδομάδα μέσω Paypal, και δίνει κατά μέσο όρο 250€ τον μήνα –αναλόγως βέβαια και πόσες απομαγνητοφωνήσεις θα κάνεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείς, να κάνεις μια απομαγνητοφώνηση και να τη στείλεις ως δείγμα. Αν είναι καλή, εντός δύο ημερών ξεκινάς.

…ή άλλες δουλειές online

Το Clickworker είναι μια πλατφόρμα με μικροδουλειές του ίντερνετ: για παράδειγμα, να τεστάρεις ένα καινούριο app και να γράψεις feedback στα αγγλικά, να ηχογραφήσεις ένα μικρό clip ή να φωτογραφίσεις κάτι με το κινητό σου, το οποίο μετά θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, να ελέγξεις για λάθη ένα κείμενο (το proofreading το λεγόμενο) και πάει λέγοντας. Στην σελίδα του έχει συγκεντρωμένες χιλιάδες τέτοιες δουλειές, σίγουρα θα βρεις κάποια που θα σου πάρει μερικά λεπτά –ενίοτε και δευτερόλεπτα– την ημέρα για να την ολοκληρώσεις και να βγάλεις λίγα έξτρα χρήματα. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, για όλες τις μικροδουλειές που έχεις ολοκληρώσει.

Περισσότερες δουλειές που μπορείς να κάνεις από το σπίτι, εδώ - Πώς θα βγάλεις λεφτά από το σπίτι 

Προγραμμάτισε σοφά τα γεύματά σου

Τα όσπρια είναι ως γνωστόν φίλοι μας σε περιόδους αυστηρής οικονομίας (και μαγειρεύονται με ένα σωρό τρόπους, για να μην τα βαριέσαι ποτέ) αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Άλλα κόλπα για να εξοικονομήσεις λεφτά από το φαγητό είναι να καταψύχεις ό,τι μαγειρεύεις (γιατί ό,τι μένει στο ψυγείο αφενός χαλάει γρήγορα και αφετέρου ξεχνιέται, νόμος), να βάλεις περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά σου, που θα σε κρατήσει χορτασμένο/η για πιο πολλή ώρα, και να εκμεταλλεύεσαι τις προσφορές των σούπερ μάρκετ αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες –και πάλι, με την κατάψυξη σύμμαχό σου.

Περισσότερες ιδέες για οικονομία στο φαγητό, εδώ - 12 τρόποι για οικονομία στο φαγητό 

Βγάλε πιστωτική κάρτα

Ξέρουμε ότι την φοβάσαι, αλλά θα σου πούμε ένα μυστικό: Αν ξεχρεώνεις ευλαβικά κάθε μήνα όλο το ποσό της (όχι την ελάχιστη δόση, ό,τι γράφει ο λογαριασμός στο σύνολό του) προτού λήξει ο λογαριασμός, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, ούτε επιτόκια ούτε έξτρα χρεώσεις. Και πλέον οι τράπεζες δεν είναι τόσο διστακτικές στις εγκρίσεις τους όσο ήταν μια πενταετία πριν. Αν δεν έχεις μαύρο ιστορικό από τις χρυσές εποχές των 90s, η τράπεζα στην οποία σε πληρώνει η δουλειά κατά πάσα πιθανότητα θα σου εγκρίνει μια πιστωτική. Η αίτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα online –και είναι δωρεάν, οπότε δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

Και γιατί σου λέμε να βγάλεις πιστωτική; Γιατί πλέον πολλές τράπεζες προσφέρουν την δυνατότητα μετατροπής οποιασδήποτε συναλλαγής με πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, τα 150€ του ξενοδοχείου θα τα ξεχρεώσεις σε τρεις μήνες πληρώνοντας 50€ την φορά, για να μην σου κάνουν μεγάλη ζημιά στο μηνιαίο budget σου. Είπαμε όμως, ε; Ό,τι γράφει ο λογαριασμός κάθε φορά, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς «έλα μωρέ, τον άλλο μήνα». Αν δεν έχεις την αυτοπειθαρχία να το κάνεις αυτό, βάλ’ την εξαρχής να εξοφλείται αυτόματα, την πρώτη κάθε μήνα (ή όποτε πληρώνεσαι από τη δουλειά) σαν να ήταν χρεωστική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v