Πώς θα ισιώσεις επιτέλους την πλάτη σου

Παρατηρείς το σώμα σου να γίνεται ολοένα και πιο… κυρτό; Δες τι το προκαλεί και πώς θα μπορέσεις να αναστρέψεις την κατάσταση.

Πώς θα ισιώσεις επιτέλους την πλάτη σου

Παρατηρείς τους ώμους σου να γέρνουν προς τα μπρος και την πλάτη σου να κυρτώνει συχνά; Δεν είναι παράξενο.

Αν περνάς πολλές ώρες καθιστός ή οδηγώντας, αν είσαι όλη τη μέρα απέναντι από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό ή ένα τάμπλετ, τότε το πιθανότερο είναι πως η στάση σου τείνει να γίνει σαν του Κουασιμόδου.

Με τον καιρό, η κακή αυτή στάση γίνεται συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό πράγματα, από πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους μέχρι καταπόνηση στη μέση και κακή κυκλοφορία.

Οι γυρτοί ώμοι, συνδέονται με μια κατάσταση που ονομάζεται «upper crossed syndrome», η οποία χαρακτηρίζεται από βράχυνση στους θωρακικούς μύες (μείζων/ελάσσονας θωρακικός) και στους μύες του αυχένα/ώμου (ανελκτήρας ωμοπλάτης, άνω τραπεζοειδής).

Τα καλά νέα; Με λίγη επανεκπαίδευση του εγκεφάλου και του σώματός, μερικές ασκήσεις και διατάσεις για στρογγυλεμένους ώμους και πολλή εξάσκηση, μπορείς να φτιάξεις τη στάση σου.

Ακολουθούν έξι ασκήσεις και διατάσεις για να ανοίγεις το στήθος, να χαλαρώσεις τους ώμους και να φτιάξεις επιτέλους τη στάση σου.

Διάταση τραπεζοειδή - κάνε 1–2 σετ σε κάθε πλευρά, για 15–30 δευτερόλεπτα.

Διάταση στήθους – 3 σετ για για 15–30 δευτερόλεπτα το καθένα, δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Διάταση ώμων –2 σετ, κρατώντας 20–30 δευτερόλεπτα το καθένα, μία έως δύο φορές την ημέρα.

I, T, Y- Μια άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των μικρότερων σταθεροποιητικών μυών στους ώμους και στο άνω μέρος της πλάτης. Κάνε 2 σετ των 10 επαναλήψεων, μία έως δύο φορές την ημέρα.

Band pull-apart- Άσκηση που ανοίγει το στήθος και δυναμώνει τους μύες στο πάνω μέρος της πλάτης και τους οπίσθιους δελτοειδείς (ώμους). Θα χρειαστείς ένα λάστιχο για να την κάνεις. Κάνε 2 σετ των 10–12 επαναλήψεων, μία έως δύο φορές την ημέρα.

 Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v