Πώς μπορώ να μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα;

Θέλεις να ψηφίσεις εκεί που μένεις, και να μην τρέχεις με αεροπλάνα και βαπόρια στις 21 Μαΐου; Γίνεται. Και μάλιστα μπορείς να κάνεις όλη τη διαδικασία online.

Πώς μπορώ να μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα;

Αν είσαι λίγο σαν κι εμάς, και βαριέσαι όσο τίποτα τις συναλλαγές με το Δημόσιο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειάζεσαι άδειες, εισιτήρια και –το κυριότερο– λεφτά για να πας να ψηφίσεις στην Κάτω Ραχούλα όπου γεννήθηκες, ενώ μένεις όλη σου τη ζωή στην Αθήνα.

Ε λοιπόν, πλέον η διαδικασία για να κάνεις αίτηση ετεροδημότη γίνεται εξολοκλήρου online, δεν χρειάζεται να τραβηχτείς πουθενά, και το κυριότερο είναι ότι εγκρίνεται μέσα σε μερικές μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι προλαβαίνεις και τις φετινές εκλογές.

Ψιλά γράμματα

«Ετεροδημότης» σημαίνει ότι αν είσαι πχ από την Θεσσαλονίκη και μένεις στην Αθήνα, θα ψηφίσεις στην Αθήνα, με το ψηφοδέλτιο που θα έπαιρνες κανονικά αν πήγαινες να ψηφίσεις στην Θεσσαλονίκη.

Αν θέλεις να ψηφίσεις υποψήφιους που κατεβαίνουν στην εκλογική περιφέρεια στην οποία μένεις (στην Αθήνα δηλαδή, στο παράδειγμά μας) θα χρειαστεί να κάνεις Μεταδημότευση, κι αυτή δεν γίνεται online, παρά μόνο με αίτηση στα ΚΕΠ, και παίρνει κάμποσο χρόνο, οπότε πιθανότατα δεν προλαβαίνεις φέτος.

Η μόνη περίπτωση να απορριφθεί η αίτησή σου να γίνεις ετεροδημότης, είναι να υπάρχουν λιγότεροι από 40 συντοπίτες σου, δηλαδή δημότες από την εκλογική σου περιφέρεια, εκεί που μένεις. Στην Αθήνα επί του προκειμένου αυτό είναι μάλλον απίθανο, αλλά σε κάθε περίπτωση όπου και αν βρίσκεσαι αξίζει να το δοκιμάσεις, τζάμπα είναι στο κάτω κάτω.

Η διαδικασία online βήμα βήμα

Κάνεις κλικ εδώ.

Πατάς εκεί που λέει «Σύνδεση ως πολίτης, με στοιχεία TaxisNet».

Βάζεις κωδικούς Taxisnet και πατάς «Σύνδεση».

Βλέπεις μήνυμα Αυθεντικοποίηση Χρήστη, επιλέγεις «Συνέχεια» και πατάς «Αποστολή».

Πατάς πάνω δεξιά το μπλε κουμπί «Νέα Αίτηση» και από το μενού που ανοίγει επιλέγεις «Νέα Εγγραφή».

Πατάς πάνω δεξιά το μπλε κουμπί «Αναζήτηση στον βασικό κατάλογο».

Σου βγάζει τα στοιχεία σου, πατάς «Αναζήτηση», και συμπληρώνει αυτόματα την εκλογική σου περιφέρεια, τον εκλογικό σου αριθμό και τον αριθμό δημοτολογίου.

Συμπληρώνεις την διεύθυνση στην οποία μένεις, και τα υπόλοιπα στοιχεία που σου ζητάει, τικάρεις όλα τα κουτάκια στο τέλος, και πατάς Αποθήκευση.

Τικάρεις το «Αποδοχή» κάτω αριστερά και πατάς το πράσινο κουμπί «Υποβολή Αίτησης».

Αυτό ήταν, συγχαρητήρια, μετά περιμένεις 3-4 εργάσιμες και μπαίνεις στην ίδια σελίδα για να δεις αν εγκρίθηκε η αίτησή σου, και να βρεις την διεύθυνση του εκλογικού κέντρου που θα πας με το καλό στις 21 Μαΐου να το ρίξεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v