Όλα μαζί σε ένα ταψί

Λαχανικά και ψάρι συναντιούνται σε ένα ταψί και φτιάχνουν ένα γρήγορο μα πεντανόστιμο καθημερινό φαγητό.

Όλα μαζί σε ένα ταψί

Σε ποιον δεν αρέσουν τα φαγητά που γίνονται σχεδόν χωρίς κόπο και με ελάχιστη λάτρα; Και σε ποιον εργαζόμενο δεν αρέσει να μην χρειάζεται να μαγειρεύει το καθημερινό φαγητό αργά τη νύχτα για την επόμενη σκουντουφλώντας από τη νύστα ή αχάραγα με τη τσίμπλα στο μάτι πριν την δουλειά; Ερωτήσεις που κάνω κι εγώ!  

Τα φαγητά που γίνονται σε ένα ταψί είναι η χαρά κάθε οικιακού μάγειρα κι ευτυχώς υπάρχουν κάμποσες ιδέες. Κατά καιρούς σας έχω δείξει αρκετές τέτοιες συνταγές τις οποίες ελπίζω να έχετε εκτιμήσει και τιμήσει δεόντως. Μια τέτοια έχω και για σήμερα η οποία γίνεται σε χρόνο ρεκόρ οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα, είναι και άκρως ελαφριά και υγιεινή, ενώ η νοστιμιά είναι παρούσα με το παραπάνω. Εν ολίγοις, τα έχει όλα και συμφέρει και ιδού πώς γίνεται.

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

Για 4 άτομα.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Σε ένα ταψί αραδιάζουμε 500 γρ. ολόκληρα ντοματίνια, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 1 μεγάλο φινόκιο κομμένο σε φέτες και μισό κεφάλι σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε κλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή κάποιου άλλου φρέσκου βοτάνου όπως θυμάρι, λεμονοθύμαρο ή δενδρολίβανο, ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για περίπου 20’ μέχρι να αρχίσουν να «σκάνε» τα ντοματίνια και να μελώνουν τα κρεμμύδια.

 

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180ο C, αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε λίγες ελιές της αρεσκείας μας (ένα ή περισσότερα είδη), ανακατεύουμε απαλά και πάνω από τα λαχανικά αραδιάζουμε 4 φιλέτα ψαριού που έχουμε αλατοπιπερώσει. Περιχύνουμε με ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, τον χυμό από μισό λεμόνι, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πάνω από κάθε φιλέτο ψαριού τοποθετούμε μία λεπτή φέτα λεμονιού. Ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για ακόμη 15’-20’ μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να καψαλιστούν οι φέτες του λεμονιού. Ίσως να χρειαστεί και λίγος χρόνος παραπάνω αν τα φιλέτα είναι χοντρά αλλά, σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε για να μην στεγνώσουν. Μια-δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε το ψάρι με τα ζουμιά. Μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγα ακόμη φυλλαράκια του βοτάνου που χρησιμοποιήσαμε και απολαμβάνουμε.

 

Tips

  • Τα είδη των λαχανικών είναι θέμα προτίμησης και εποχικότητας.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη ξαρμυρισμένη κάππαρη.
  • Διάλεξα να βάλω το σκόρδο κομμένο στη μέση και αξεφλούδιστο, καθώς και να το απομακρύνω εντελώς πριν από τη δεύτερη φάση γιατί για το δικό μου γούστο, με αυτόν τον τρόπο, έδωσε το σχεδόν ανεπαίσθητο άρωμα που ήθελα. Σε όποιον αρέσει το φαγητό να έχει πιο έντονο το άρωμα του σκόρδου, μπορεί να βγάλει τη σάρκα από μια-δυο σκελίδες αφού έχουν ψηθεί στην πρώτη φάση, να τη λιώσει με το πιρούνι, να την ανακατέψει με λίγο από το ζουμί των λαχανικών και να την ενσωματώσει στο υπόλοιπο ζουμί. Άλλη ιδέα είναι να βάλει κάποιος μια-δυο σκελίδες ψιλοκομμένες στην αρχή.
  • Το λεμόνι, όταν ψήνεται, τρώγεται πολύ ευχάριστα, ακόμη και η φλούδα του, αρκεί να είναι οι φέτες λεπτές. Ταιριάζουν πολύ και τα παστά λεμόνια και μάλιστα έχω στην αναμονή αρκετή ποσότητα, όμως δεν είναι ακόμη έτοιμα. Αν τύχει να έχετε, θα κόψετε μισό λεμόνι με τη φλούδα του σε μικρά κομμάτια και θα το βάλετε με τα λαχανικά στην πρώτη φάση.
  • Το ψάρι που διάλεξα ήταν λαβράκι αλλά ταιριάζουν και πολλά άλλα όπως ο σολομός, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, αλλά και ολόκληρα, σχετικά μικρά, ψάρια όπως μπαρμπούνια, σαρδέλες, γαύρος.
  • Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε λίγο μπούκοβο για ελαφρύ τσίμπημα στον ουρανίσκο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v