Ο χειμώνας φεύγει, οι σαλάτες έρχονται

Η Αγάπη μάς δείχνει δύο σαλάτες που, καθώς ο καιρός ζεσταίνει, παίρνουν τα πρωτεία στο καθημερινό μας τραπέζι και λύνουν τη δύσκολη εξίσωση του τι θα φάμε σήμερα.

Ο χειμώνας φεύγει, οι σαλάτες έρχονται

Όσο ο καιρός φτιάχνει, τόσο οι σαλάτες μπαίνουν πιο δυναμικά στη ζωή μας. Όχι πως δεν τρώμε σαλάτες και τον χειμώνα, αλλά τώρα που δεν ξεπαγιάζουμε πια τα βράδια, μια σαλάτα σαν κυρίως γεύμα έρχεται σαν σωτήρας όσων από εμάς έχουμε αναλάβει το καθημερινό φαγητό της οικογένειας και σπαζοκεφαλιάζουμε καθημερινά με το τι στο καλό θα φάμε πάλι. Γιατί είναι πιο εύκολες και πιο γρήγορες, σαφέστατα πιο υγιεινές από το παστίτσιο, παραδείγματος χάριν, και γιατί με λίγη φαντασία και αυτοσχεδιασμό έχουμε χίλιες δυο παραλλαγές για πλήρη, απόλυτα χορταστικά γεύματα.

Σας έψησα; Αν ναι, πάμε. Κι αν όχι, σκεφτείτε το λίγο πιο καλά και θα δείτε ότι έχω δίκιο. Κι αν, πάλι, εσείς πειστήκατε μεν αλλά τα υπόλοιπα μέλη του σπιτικού σας γκρινιάζουν, τι να σας πω. Στο χέρι σας είναι να τους αλλάξετε μυαλά!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ, ΣΟΛΟΜΟ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΑΥΓΟ
Για 2 άτομα

 

Βράζουμε δύο αυγά όπως τα προτιμάμε (μελάτα ή πιο σφιχτά) και τα κρατάμε στην άκρη. Βράζουμε 1 φλ. τσ. μαύρο ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στεγνώνουμε καλά 2 μικρά φιλέτα σολομού, τα αλείφουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε, τα πιπερώνουμε με μίγμα διαφόρων πιπεριών και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το οποίο έχουμε κάψει καλά, προσέχοντας να μην παραψηθούν. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς και τους προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι.

 

Ψιλοκόβουμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγα φύλλα δυόσμου και άνηθο και τα βάζουμε στο μπολ με το ρύζι και τον σολομό. Προσθέτουμε λίγα φύλλα νεροκάρδαμου ή, εάν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο φυλλώδες λαχανικό, όπως βαλεριάνα, μαρούλι, λόλα πράσινη και κόκκινη, φύλλα παντζαριού, κ.λπ. Καθαρίζουμε ένα ώριμο αβοκάντο, το κόβουμε σε κύβους, τους αλατίζουμε ελαφρά, τους ανακατεύουμε απαλά με λεμόνι για να μην μαυρίσουν και τους βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ετοιμάζουμε το dressing με λίγη μουστάρδα, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βάζουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού αλλά, συγχρόνως, απαλά για να μη διαλυθούν ο σολομός και το αβοκάντο. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε δύο πιάτα, από πάνω βάζουμε από ένα αυγό κομμένο στη μέση, το αλατοπιπερώνουμε και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing.

 

Tips

  • Αγαπώ πολύ το Ιταλικό μαύρο ρύζι (Riso Nero Venere) για την πολύ ιδιαίτερη γεύση του, το χαρακτηριστικό του άρωμα που θυμίζει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και φρεσκοψημένο ψωμί, για την ελαφρώς μαστιχωτή υφή του, αλλά και για την υψηλή διατροφική του αξία. Βεβαίως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο είδος ρυζιού αρέσει σε σας, αρκεί να μένει σπυρωτό (καφέ, άγριο ή basmati).
  • Για ακόμη λιγότερο κόπο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον νωπό σολομό με καπνιστό ή να προτιμήσετε κάποιο άλλο καπνιστό ψάρι, όπως πέστροφα ή χέλι.
  • Μπορείτε, ακόμη, να «παίξετε» με τα μυρωδικά και να βάλετε αυτά που προτιμάτε.
     

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΦΑΚΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ & RADICCHIO, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ & GORGONZOLA
Για 2 άτομα

 

Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά 1 μεγάλη χούφτα καρύδια και μόλις κρυώσουν τα χοντροκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Παράλληλα, βράζουμε 100 γρ. μαύρες φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. Κόβουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι στη μέση και κατόπιν σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε ¼ κόκκινο λάχανο σε πολύ λεπτές φέτες και με τα δάχτυλά μας χοντροκόβουμε ½ radicchio. Ψιλοκόβουμε λίγα φύλλα εστραγκόν και ½ ματσάκι μαϊντανό. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 μεγάλες χούφτες τρυφερά φύλλα παντζαριού, μία μικρή χούφτα μαύρες σταφίδες και λίγους κύβους ώριμης gorgonzola. Ετοιμάζουμε το dressing με λίγη μουστάρδα, ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε δύο πιάτα και την απολαμβάνουμε.

 

Tips

  • Αγαπώ πολύ τις μαύρες φακές στις σαλάτες -αυτές που ονομάζουμε beluga γιατί, όντως, μοιάζουν με χαβιάρι- επειδή δεν χυλώνουν και κρατάνε το σχήμα και το χρώμα τους. Μπορείτε, βεβαίως, να τις αντικαταστήσετε με τις κοινές καφέ, αρκεί να προσέξετε λίγο περισσότερο στο βράσιμο για να μην λιώσουν, ενώ πιο κατάλληλες για σαλάτες είναι οι χονδρές. Οι κόκκινες είναι ακατάλληλες γιατί είναι πολύ μικρές και σπασμένες σαν την φάβα, με αποτέλεσμα να λιώνουν στο βράσιμο.
  • Μπορείτε και εδώ να «παίξετε» με τα σαλατικά και τα μυρωδικά και να βάλετε αυτά που προτιμάτε. Το ίδιο και με το τυρί, όπου μπορείτε να αντικαταστήσετε την gorgonzola με άλλο μπλε τυρί (όπως το γαλλικό ροκφόρ και το αγγλικό στίλτον, αλλά και το ελληνικό «Κυανό», το οποίο έχει ξεχωριστή γεύση χάρη στο κατσικίσιο γάλα με το οποίο φτιάχνεται ενώ, συγχρόνως, είναι πιο ήπιο‧ αν δεν το έχετε δοκιμάσει, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα). Αν, όμως, δεν αγαπάτε καθόλου αυτού του τύπου τα τυριά, θα προτιμήσετε ένα λευκό τυρί, όπως η φέτα, το μανούρι, το ανθότυρο, το Καλαθάκι Λήμνου ή το Μελίχλωρο από το ίδιο νησί, στην φρέσκια του όμως εκδοχή, πριν ωριμάσει και σκληρύνει. Αυτό το τελευταίο είναι το αγαπημένο μου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v