Τρεις λαχταριστές συνταγές για… να τις κάνεις τσουρέκια

Πολίτικο και μυρωδάτο ή με πραλίνα σοκολάτα για βούτες στο γάλα; Μήπως με λευκή σοκολάτα και κάστανο; Τρεις συνταγές για απίστευτα τσουρέκια.

Τρεις λαχταριστές συνταγές για… να τις κάνεις τσουρέκια

Αν σου τα κάνανε τσουρέκια, τότε η λύση είναι μία. Να τα κάνεις και εσύ. Με τον σωστό τον τρόπο όμως, φτιάχνοντας και ψήνοντας τα πιο μυρωδάτα γλυκίσματα των ημερών, σε τρεις φοβερές παραλλαγές.

Τσουρέκι Πολίτικο γεμάτο μυρωδιά και αναμνήσεις

Υλικά: 375γρ. χλιαρό νερό, 63 γρ. μαγιά νωπή ή 30 γρ. ξηρή μαγιά, 430γρ. ζάχαρη, 5 αυγά, 63 γρ. βούτυρο, 190 γρ. καλαμποκέλαιο, 1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, 7 γρ. αλάτι, 13 γρ. μαχλέπι, 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη ή 4-5 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κ.τ.γ. ζάχαρη, 1 κρόκο αυγού + 1 κ.τ.σ. νερό, 60γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: Βάζουμε τη μαγιά με 1 κ.τ.σ. από τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλη την ποσότητα του χλιαρού νερού και 1 κ.τ.σ. αλεύρι Robin hood.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο (υλικά που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου).

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία.

Ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι σε ένα μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ.

Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε.

Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη με τα βρεγμένα με καλαμποκέλαιο χέρια μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες.

Εναλλακτικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και με κλειστό φούρνο βάζουμε το μπολ μέσα για περίπου 2 ώρες. Έπειτά, μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο, αναδεύουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου.

Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά.

«Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια, ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 45 λεπτά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.

Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε καλά με μια μεμβράνη για να διατηρηθούν.

Συνταγή από εδώ 

Τσουρέκι με σοκολάτα, το απλό

Υλικά: 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.), 50 ml χλιαρό νερό, 100 ml χλιαρό γάλα, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό, 150 γρ. ζάχαρη, 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου, 2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα) (το ξύσμα), 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη, 1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη, 1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη, 6 κ.σ. πραλίνα, 200 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση: Θρυμματίζουμε πρώτα τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35°C) και τα διαλύουμε. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄. Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν. Προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας. Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τρία φιτίλια

Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40×15. Αλείφουμε κάθε φύλλο με πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα. Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια, ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε κοτσίδα.

Το μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. (βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση. Εναλλακτικά κλείνουμε την κοτσίδα σε κουλούρα και στη μέση βάζουμε αντικείμενο (πυρίμαχο) για να μην κλείσει η τρύπα με το φούσκωμα.

Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το γεμιστό τσουρέκι αν ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνεται ελαφρά το αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά του.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσει. Τα τελευταία 10΄ το ξεφορμάρουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο να ροδίσει ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορούμε αντί να κλείσουμε το γεμιστό τσουρέκι σε κουλούρα, να το αφήσουμε σε μακρόστενη κοτσίδα. Το βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και το ψήνουμε όπως περιγράφεται.

*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Συνταγή από εδώ

Τσουρέκι με λευκή σοκολάτα και κάστανο για τις υπογλυκαιμίες

Υλικά: 60 γρ. νερό, χλιαρό, 18 γρ. μαγιά ξηρή, 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, 160 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 7 γρ. μαχλέπι, 2 γρ. μαστίχα, 5 γρ. κάρδαμο (κακουλέ), 2 αυγά, μέτρια, 100 γρ. γάλα πλήρες, 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, 1 πρέζα αλάτι, 500 γρ. πουρέ κάστανο, 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό, 340 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη, 30 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

Εκτέλεση: Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά για να φουσκώσει.

Ρίχνουμε στο μούλτι τα 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.

Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.), το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και τέλος τα 50 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά στη σιγανή ταχύτητα και στη συνέχεια στη δυνατή για άλλα 10-15 λεπτά.

Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. βούτυρο και μία πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος για να μην κάψει τη μαγιά μας. Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν ίνες στο ζυμάρι μας. Με το που απορροφηθεί το βούτυρο βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ.

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1-1:30 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση το ζυμάρι και κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μικρότερα.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μακριές λωρίδες 30 εκ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πάχος κάθε κορδονιού 4-5 εκ. για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε. Απλώνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τον πουρέ κάστανο κατά μήκος. Κάθε κορδόνι θα πάρει περίπου 2-3 κ.σ από τον πουρέ.

Τυλίγουμε κάθε κορδόνι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση.

Πατάμε καλά τις άκρες τις και ρολάρουμε στον πάγκο εργασίας.

Σχηματίζουμε μια κοτσίδα με 4 κορδόνια. Ενώνουμε τις τέσσερις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας. Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας. Θα δημιουργήσουμε 2 τσουρέκια με αυτό τον τρόπο. Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με μείγμα ενός κρόκου με 1 κ.σ νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει καλά και αλείφουμε με τη λευκή σοκολάτα την επιφάνεια του. Σχηματίζουμε γραμμούλες με την σοκολάτα κουβερτούρα, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v