Νόστιμες συνταγές με γαρίδες, καλαμαράκια και σουπιές

Τρία αγαπημένα θαλασσινά, τρεις νοστιμότατες συνταγές για να κάνεις τη νηστεία σου πιο νόστιμη, καθώς διανύουμε περίοδο Σαρακοστής.

Νόστιμες συνταγές με γαρίδες, καλαμαράκια και σουπιές

Υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί στα καλαμαράκια; Στις γαρίδες. Ή μήπως στις σουπιές; Τα θαλασσινά που είθισται να πρωταγωνιστούν στις ημέρες νηστείας είναι νοστιμότατα, αρκεί φυσικά να έχεις την κατάλληλη συνταγή για να ετοιμάσεις.

Δες παρακάτω τρεις αγαπημένες μας.

Καλαμαράκια κοκκινιστά με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Υλικά: 8-10 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ., 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 πράσα σε φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη, 350 γρ. κριθαράκι χοντρό, 50 ml λευκό, ξηρό κρασί, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους.

Ρίχνουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και 250 ml νερό ζεστό.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Στραγγίζουμε και αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για άλλα 8-10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρια και μύδια

Υλικά: 500 γρ. γαρίδες, Νο1, 8-9 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κιλό καλαμάρια, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πράσο, 2 στικ σέλερι, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. θυμάρι, 2 σκ. σκόρδο, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη, 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 φύλλο δάφνης, 1 κύβο κότας, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 50 γρ. ούζο, 50 γρ. κόκκινο κρασί, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο, 750 γρ. νερό, 500 γρ. μύδια, με κέλυφος, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε τις γαρίδες εγκάρσια, έπειτα σε τρία κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.

Κόβουμε τα καλαμάρια σε λεπτές ροδέλες, έπειτα στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ζάχαρη. Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-4 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα σέλερι, το καρότο, το κρεμμύδι και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, 1 κ.γ. ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια, βάζουμε το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τον γλυκάνισο, τη δάφνη, τον κύβο κότας, τον πελτέ, το ούζο, το κρασί, τη ντομάτα, το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το 1/3 από το νερό και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά συνέχεια με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 10-20 λεπτά μέχρι να τελειώσει το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι.

Δύο λεπτά πριν ετοιμαστεί το κριθαράκι προσθέτουμε τα μύδια, το ξύσμα από το λεμόνι στις γαρίδες, τον χυμό από τα καλαμάρια και τα βάζουμε όλα στο τηγάνι. Βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και φέτες από λεμόνι.

Συνταγή από εδώ

Αγειορίτικες σουπιές με σπανάκι

Υλικά: 1 κιλό σουπιές, 1 κιλό σπανάκι, 15 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 ματσάκι άνηθος, 1 ματσάκι μάραθος, λίγα φυλλαράκια δυόσμο, 300 γρ. λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Ζεματίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομμάτια κατά την αρέσκειά μας. Κατόπιν καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε καλά τα σπανάκια. Τα ζεματίζουμε κι αυτά, ίσα που τα βουτάμε στο ζεστό νερό.

Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο. Ρίχνουμε το λαδί σε μια κατσαρόλα η ταβά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις σουπιές. Έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι.

Προσθέτουμε και μια κουταλιά ζωμό από τις σουπιές καθώς και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο.

Δεν βάζουμε πολύ ζωμό ή νερό γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους και βράζουν και γρήγορα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Το λεμόνι το ρίχνουμε 1 λεπτό πριν κατεβάσουμε το λάδι από τη φωτιά. Αν Θέλουμε προσθέτουμε κι άλλο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξυνό το θέλουμε.

Συνταγή από εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v