Μικρές δόσεις γλυκιάς ευδαιμονίας

Μια εύκολη συνταγή για λαχταριστά μίνι κέικ καρότου που υπόσχονται να σας φτιάξουν τη μέρα.

Μικρές δόσεις γλυκιάς ευδαιμονίας

Συνηθίζουμε να λέμε ότι στη ζωή είναι οι μικρές στιγμές χαράς που λειτουργούν σαν προστατευτική, παρηγορητική ασπίδα στις αναπόφευκτες δυσκολίες και στενοχώριες. Σας ακούγεται σαν αμπελοφιλοσοφία; Λίγο σαν Πάουλο Κοέλιο στο ακόμα πιο ανόητο; Αν και, μεταξύ μας, δεν νομίζω να υπάρχει αυτός που θα τον ξεπεράσει σε ανοησία και στόμφο. Ε, μα ναι, το βρήκατε! Γιατί να μην αμπελοφιλοσοφήσω κι εγώ λιγάκι;

Πραγματικά τώρα, τα μικρά κέικ που θα σας κεράσω σήμερα είναι, δίχως αμφιβολία και χωρίς δεύτερη κουβέντα, αντίδοτο στην κατήφεια. Είναι στρουμπουλά και αφράτα, μοσχοβολούν από τα ζεστά μπαχαρικά και το μπράντι και μας χαρίζουν αυτό που υπόσχονται: Μικρές δόσεις γλυκιάς ευδαιμονίας. Είναι και πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ για τη ζύμη δεν απαιτείται μίξερ. Όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο Άλκης Στέας, ευτυχείτε! Ποιος ήταν ο Άλκης Στέας; Γκουγκλάρετέ τον!

ΜΙΝΙ ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ,  ΣΤΑΦΙΔΕΣ & ΜΠΡΑΝΤΙ
Για 12 κέικ  (βλ. tips)

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε μια χούφτα Κορινθιακές σταφίδες, προσθέτουμε 1 μικρό σφηνάκι μπράντι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Καβουρδίζουμε ελαφρά ½ φλ. τσ. καρύδια είτε σε τηγάνι είτε στον φούρνο. Τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι (δεν συνιστώ το multi γιατί τα καρύδια αφήνουν πολύ λάδι και κινδυνεύουν να λασπώσουν). Τρίβουμε 250 γρ. καρότα στον ψιλό τρίφτη (περίπου 5 μέτρια καρότα). Σε ένα μικρό μπολ φτιάχνουμε το μίγμα των μπαχαρικών σε σκόνη με 2 κ.γλ. κανέλα, 1 κ.γλ. τζίντζερ, ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο και ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ¾ φλ. τσ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με 1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε 3 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε 1 και 2/3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα, ½ κ.γλ. baking powder, τα 2/3 του μίγματος των μπαχαρικών (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε στη σαντιγί) και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ σε δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά. Στην αρχή ανακατεύουμε με τον αυγδοδάρτη, αλλά όταν το μίγμα αρχίσει να σφίγγει λόγω των στερεών υλικών τον αντικαθιστούμε με σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος, προσθέτουμε τα μισά καρύδια (με τα άλλα μισά θα πασπαλίσουμε τα κέικ), τα καρότα και τις σταφίδες χωρίς να τις στραγγίσουμε και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης. Γεμίζουμε με το μίγμα 12 φόρμες για muffins κατά τα 3/4 (βλ. tips) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για περίπου 18’-20’. Αφήνουμε για λίγα λεπτά, ξεφορμάρουμε τα κέικ και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

 

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα 200 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη άχνη και το μίγμα των μπαχαρικών που κρατήσαμε στην άκρη. Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να παγώσουμε στο ψυγείο τον κάδο και το σύρμα του μίξερ. Η σαντιγί απαιτεί λίγη προσοχή για να μην «κόψει» από το πολύ χτύπημα, ενώ προσωπικά την προτιμώ όχι πάρα πολύ σφιχτή.

Βάζουμε λίγη σαντιγί πάνω σε κάθε κέικ που σκοπεύουμε να φάμε τη συγκεκριμένη στιγμή και πασπαλίζουμε με τα καρύδια που κρατήσαμε στην άκρη. Δεν μένει παρά να φτιάξουμε ένα μυρωδάτο τσάι και να το απολαύσουμε με ένα μικρό κέικ ή και δύο, γιατί όχι;  

 

Tips

  • Οι δικές μου φόρμες για muffins είναι, πρώτον, από σιλικόνη κι έτσι δεν χρειάζεται να τις λαδώσω ή να τις βουτυρώσω και, δεύτερον, σχετικά μεγάλες και βαθιές κι έτσι το μίγμα έφτασε για 10 muffins τα οποία χρειάστηκαν και τα 20’ ψησίματος. Εσείς θα πράξετε αναλόγως του μεγέθους των φορμών σας και καλό θα είναι να αρχίσετε να ελέγχετε το ψήσιμο από τα 15’ και πάνω, μην ανοίξετε όμως τον φούρνο νωρίτερα για να φουσκώσουν όμορφα τα κέικ. Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε ένα μόνο μεγάλο κέικ προσαρμόζοντας, βεβαίως, τον χρόνο ψησίματος.
  • Το μίγμα των μπαχαρικών είναι αυτό που προτιμώ, ενώ μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με τα μπαχαρικά που σας αρέσουν πιο πολύ.
  • Το μπράντι είναι προαιρετικό και είτε δεν θα βάλετε καθόλου αλκοόλ, είτε θα επιλέξετε κάποιο άλλο της αρεσκείας σας, όπως ουίσκι ή λικέρ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v