Τι να μαγειρέψω όλη την εβδομάδα;

Μην σπαζοκεφαλιάζεις για το τι θα φας αυτήν την εβδομάδα. Έχουμε μερικές νόστιμες συνταγές για να προγραμματίσεις το μαγείρεμά σου.

Τι να μαγειρέψω όλη την εβδομάδα;

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μέσα στην εβδομάδα και παραγγείλουν ντελίβερι, ξέρουν από πριν τι θα μαγειρέψουν κάθε μέρα.

Είσαι δεν είσαι φρονίμου παιδί, εμείς σε έχουμε καλυμμένο.

Δευτέρα: Μια εύκολη ομελέτα με λαχανικά

Υλικά: 500 γραμ. μπροκολο, 2 κ.σ. αλεύρι, 4 αυγά, 4 κ.σ. κεφαλοτύρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζουμε το μπρόκολο για 3 με 4 λεπτά. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε μικρές φούντες. Αλευρώνουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου και τις τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαφρά με ελαιόλαδο.

Προσέχουμε τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το τυρί. Περιχύνουμε το μπρόκολο με τα αυγά και τηγανίζουμε την ομελέτα διαίτης σε μέτρια φωτιά, για περίπου 4 λεπτά. Την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Συνταγή από εδώ

Τρίτη: Μέρα για όσπρια με ρεβίθια φούρνου

Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια, μικρά ή ένα μεγάλο, 2 πράσα, 2 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. κάρι, σε σκόνη, 1 πρέζα μπούκοβο, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο λαχανικών Maggi

Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, κόλιανδρο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, μπούκοβο, λίγο, φέτες λεμόνι

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με πολύ νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι για να μουλιάσουν.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες, τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.  Ρίχνουμε στο τηγάνι 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο και αφήνουμε για 3 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας καθώς ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και 1 κ.σ. κάρι και σοτάρουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το μπούκοβο, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή σε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο), προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε.  Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο το σκεύος και ψήνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το αλάτι μας. Σερβίρουμε το πιάτο μας με στραγγιστό γιαούρτι, κόλιανδρο, φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και λεμόνι ή λάιμ.

Συνταγή από εδώ

Τετάρτη: Ώρα για κοτοπουλάκι λεμονάτο

Υλικά:

Για τις πατάτες: 6 πατάτες, μεσαίες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Αλάτι, θυμάρι, φρέσκο

Για τη μαρινάδα: 3-4 σκ. σκόρδο, 1 κύβο κότας Maggi, 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή, χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια, ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια, 50 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. νερό, θυμάρι, φρέσκο, 40 γρ. μέλι, 60 γρ. μουστάρδα, απαλή

Για το κοτόπουλο: 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8 μερίδες

Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση: Στον πολυκόφτη βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κότας, τη ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το νερό, το θυμάρι, το μέλι, τη μουστάρδα, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.

Φοράμε γάντια και βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη μαρινάδα από πάνω. Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30-45 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τις πατάτες από τον φούρνο και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.

Συνταγή από εδώ 

Πέμπτη: Νοστιμότατο ψαράκι, σαρδέλες με ντομάτα

Υλικά: 1 κιλό σαρδέλες φιλεταρισμένες, 2-3 ώριμες ντομάτες, 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ρίγανη, θυμάρι ή θρούμπι, χυμό 1 λεμονιού, λίγο μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό), 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό, ξηρό (όχι ρετσίνα), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ψιλοκόβoυμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε σε μπολ με το σκόρδο. Προσθέτουμε ό,τι μυρωδικό έχουμε (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), το χυμό του λεμονιού, λίγο μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μισές ντομάτες, επάνω τοποθετούμε τις σαρδέλες, αφού έχουμε αφαιρέσει το κόκκαλο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τις υπόλοιπες ντομάτες. Προσθέτουμε το κρασί και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τις σαρδέλες στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα µε το μέγεθος της σαρδέλας). Ιδανικό ταίριασμα κάνει με τσιγαριαστά χόρτα και επιπλέον μπόλικο σκορδάκι.

Συνταγή από εδώ

Παρασκευή: Μπριζόλα με μπύρα (μαζί)

Υλικά: 4 μπριζόλες χοιρινές από καρέ, 4-5 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια, 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα: 1 κουτάκι μπύρα ξανθιά, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, 1 ½ κ.σ. μουστάρδα απαλή, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. τριμμένη ρίγανη η φρέσκια κατά βούληση, 1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι η φρέσκο κατά βούληση, 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και περιχύνουμε τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί και γύρω τους απλώνουμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και περιχύνουμε με ότι έχει μείνει στη μαρινάδα.

Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά με σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο και έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δυο πλευρές, να μαλακώσουν οι πατάτες και να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό.

Συνταγή από εδώ

Σαββατοκύριακο: Σουφλέ ζυμαρικών με μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά: 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κοραλάκι, λίγο ελαιόλαδο, 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες , 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές φέτες, 110 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 110 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο, 110 μοτσαρέλα, τριμμένη, 330 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, 70 ml γάλα πλήρες λιπαρών, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τη πιπεριά Φλωρίνης και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν καλά.

Στη συνέχεια, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά, και το ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τα τριμμένα τυριά σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να λιώσουν και να “δέσει” το μείγμα. Αμέσως μετά, ρίχνουμε μέσα και τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τέλος, αδειάζουμε όλο το μείγμα του σουφλέ σε ένα ορθογώνιο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 27×25 εκ. περίπου και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να “χρυσαφίσει” ελαφρώς η επιφάνειά του.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v