Τα μυστικά της γάτας σου που πρέπει να γνωρίζεις

Οι γάτες είναι μυστήρια κατοικίδια, προφανώς το ξέρεις. Δες μερικά από τα «μυστικά» τους και πώς θα τα αποκωδικοποιήσεις.

Τα μυστικά της γάτας σου που πρέπει να γνωρίζεις

Γουργουρίζουν, τιτιβίζουν, δείχνουν την κοιλιά τους, κάνουν ένα σωρό πιθανά και απίθανα πράγματα και παραμένουν πέρα για πέρα ελκυστικές. Οι γάτες είναι από τα πιο μυστήρια και αξιαγάπητα ζώα.

Δες παρακάτω μερικά από τα «μυστικά» τους και τι σημαίνουν.

Γουργουρίζω άρα είμαι χαρούμενος;

Το γουργούρισμα μπορεί να σημαίνει ικανοποίηση, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η γάτα πονάει, είναι νευρική ή απλώς προσπαθεί να σε κάνει να την ταΐσεις. Μοιάζει σαν το χαμόγελο: Οι άνθρωποι χαμογελούν όταν είναι χαρούμενοι, αλλά και όταν νιώθουν άβολα ή όταν θέλουν κάτι. Ομοίως, το γουργούρισμα μπορεί να υποδεικνύει μια ποικιλία εσωτερικών καταστάσεων. Δώσε λοιπόν προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας όταν γουργουρίζει, μικρές ενδείξεις όπως η στάση του σώματος και η ένταση μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη συνολική της διάθεση.

Τι σημαίνει το… κελάηδισμα;

Εκτός από το γουργούρισμα, ένας αρκετά συνηθισμένος ήχος της γάτας είναι το «κελάηδισμα». Μπορεί να την πετύχεις να το κάνει καθώς κοιτάζει έξω από το παράθυρο ένα πουλί ή όταν χαιρετάει κάποια άλλη γάτα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μπορεί τα κυνηγετικά της ένστικτα ενεργοποιούνται καθώς κατασκοπεύει ένα πουλί, ένα ζωύφιο, ένα ποντίκι ή ένα παιχνίδι. Πιθανότατα αυτό το είδος κελαηδίσματος συνοδεύεται από κίνηση της ουράς μπρος-πίσω και διεσταλμένες κόρες των ματιών. Ή, μια γάτα μπορεί να κελαηδάει όταν είναι ενθουσιασμένη που βλέπει κάποιον, είτε πρόκειται για μια άλλη γάτα, είτε για σένα.

Ενυδάτωση από την τροφή

Οι γάτες δεν έχουν την ίδια επιθυμία να ενυδατωθούν με άλλα ζώα, επειδή οι άγριοι πρόγονοί τους έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους μέσω της τροφής τους. Για να βεβαιωθείς ότι η γάτα σου είναι επαρκώς ενυδατωμένη βάλε τη να «φάει» το νερό της: σέρβιρε υγρή τροφή και κατεψυγμένες λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως παγάκια από ζωμό βοείου κρέατος χωρίς αλάτι. Φυσικά, φρόντισε να έχει πάντα διαθέσιμο άφθονο καθαρό νερό.

Δεν πεινάνε όσο δείχνουν

Οι γάτες είναι καταπληκτικές στο να προσποιούνται ότι είναι πιο πεινασμένες από ό,τι είναι. Ξέρουν ότι θα κάνεις ό,τι σου «πουν», η εμπειρία τους το έχει διδάξει. Αλλά όσον αφορά το φαγητό, η αφοσίωσή στην ικανοποίηση των επιθυμιών τους δεν είναι πάντα προς όφελός τους. Η παχυσαρκία στις γάτες δεν είναι αστείο. Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο. Συμβουλέψου τον κτηνίατρό για τον καθορισμό των κατάλληλων ποσοτήτων τροφής.

Με βλέπεις που σε βλέπω;

Οι γάτες βλέπουν τους ανθρώπους ως μεγάλες, άχρηστες γάτες, όχι ως ένα άλλο είδος, και έτσι θα σου συμπεριφέρονται ως τέτοιες. Θέλουν να σε βοηθήσουν να φας και να σε κάνουν μπάνιο επειδή θεωρούν πως οι δεξιότητές σου ως… γάτα είναι ανεπαρκείς. Επιπλέον, σε αγαπούν και θέλουν να σε φροντίζουν και σου το δείχνουν φέρνοντάς σου νεκρά ζώα.

Αυτή είναι η κοιλιά μου, όμως πρόσεχε!

Το πιο ευάλωτο μέρος σε μια γάτα είναι η μαλακή κοιλιά της. Μπορεί να σου την δείξει και αυτό είναι σημάδι ότι είναι ικανοποιημένη και αισθάνεται αρκετά ασφαλής για να χαλαρώσει με την παρουσία σου. Όμως δεν είναι απαραίτητα πρόσκληση για να κάνεις ό,τι θες. Πλησίασε με προσοχή, διαφορετικά μπορεί να βρεθείς να αμύνεσαι απέναντι στα δυνατά πίσω πόδια της.

Τι σημαίνουν τα αυτιά;

Κράτα σημειώσεις. Ελαφρώς προς τα εμπρός: Η γάτα σου αισθάνεται περιέργεια και έχει όρεξη για παιχνίδι. Ευθεία και όρθια: Κάτι κίνησε την προσοχή της γάτας σου. Οι γάτες έχουν πολύ ισχυρή ακοή και όταν τα αυτιά τους είναι ίσια και πάνω, σημαίνει πώς κάτι τους «προειδοποίησε» Καρφωμένα πίσω, επίπεδα: Κάτι έχει νευριάσει πάρα πολύ τη γάτα σου. Αυτή η κίνηση συνοδεύεται συχνά από «χχχχχ» και δείχνει ότι η γάτα σου είναι είτε εξοργισμένη (με σένα) είτε φοβισμένη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v