Συνταγές για να κάνεις το κοτόπουλο νόστιμο… και ενδιαφέρον

Με φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα δεν ερωτεύτηκε ποτέ κανείς. Με αυτές τις πέντε συνταγές όμως, θα δεις το ταπεινό κοτοπουλάκι με άλλο μάτι.

Συνταγές για να κάνεις το κοτόπουλο νόστιμο… και ενδιαφέρον

Κακά τα ψέματα, το αγαπημένο κατά τα άλλα κοτοπουλάκι μπορεί να γίνει εξαιρετικά βαρετό, ειδικά αν προσπαθήσεις να γλιτώσεις θερμίδες τιμώντας το μόνο στη στεγνή εκδοχή του, που λέγεται φιλέτο στη σχάρα. Καλό είναι να παρεκκλίνουμε πού και πού από την ασφαλή και υγιεινή πεπατημένη, βάζοντας φαντασία και έξτρα νοστιμάδα (εντάξει, και λίγες έξτρα θερμίδες, μην φανταστείς κάτι φοβερό) με συνταγές σαν αυτές που ακολουθούν.

Κοτόπουλο με ψητά λαχανικά και φέτα

Υλικά:
1000-1200 γρ. μπούτι κοτόπουλου (3 ολόκληρα μπούτια), 500 γρ. πατάτες, 1 κ.σ. νοστιμιά, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κολοκυθάκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 300 γρ. ντοματίνια, 50 γρ. φέτα
Για το σερβίρισμα: ρίγανη φρέσκια, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε 2 κομμάτια το καθένα και τις πατάτες σε κύβους 2 εκατοστών. Βάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 28x36 εκ. τα μπούτια κοτόπουλου, τις πατάτες, τη νοστιμιά, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και την πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και την πιπεριά, και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τη φέτα, την οποία τρίβουμε με τα χέρια μας, και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κοτόπουλο με κάρυ και μήλα

Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 κόκκινο μήλο κομμένο σε κομμάτια, 400 ml κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. κάρυ, ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 1-2 λεπτά, από την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα μήλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το κάρυ και το τζίντζερ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Φιλέτο κοτόπουλο στο τηγάνι με κάπαρη, λεμόνι και κρασί

Υλικά:
Για τη μαρινάδα: χυμό από 1 λεμόνι, ξύσμα από 1 λεμόνι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. κάπαρη, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κοτόπουλο: 2 στήθη κοτόπουλο κομμένο στην κατά μήκος στη μέση, 100 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα. Σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, την κάπαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βουτάμε τα φιλέτα κοτόπουλου στην μαρινάδα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη και να αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι 2 ώρες.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Παίρνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου τινάζοντας την πολλή μαρινάδα και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, προσθέτουμε την μαρινάδα από το μπολ στο τηγάνι.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να μαγειρευτεί πλήρως το κοτόπουλο. Σερβίρουμε πάνω σε ρύζι, ζυμαρικά ή με μια σαλάτα, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Πιπεριές γεμιστές με κοτόπουλο

Υλικά:
4 πιπεριές χρωματιστές, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο φρέσκο θυμάρι, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλ. Πλιγούρι, 150 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη, 2 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές οριζόντια, και το κοτσάνι τους μένει επάνω χωρισμένο και αυτό στη μέση. Έτσι σχηματίζουμε θήκες πιπεριάς. Βγάζουμε τους σπόρους και τις μεμβράνες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5 με 6 λεπτά να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ακόμη 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες τα βότανα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε στη γέμιση τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και το μαϊντανό. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και γεμίζουμε τις πιπεριές.

Σε ένα ταψί 32 εκατοστών, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή εναλλακτικά προσθέτουμε λίγο νερό για το ψήσιμο. Τοποθετούμε τις γεμισμένες πιπεριές στο ταψί, τη μια κοντά στη άλλη έτσι ώστε να μην μετακινούνται και να μην αναποδογυρίζουν. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά ψησίματος, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα να λιώσει.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κοτόπουλο με γλάσο πορτοκαλιού και δεντρολίβανο

Υλικά:
1 κοτόπουλο ολόκληρο, 1 κ.σ. αλάτι, 1 φλ. Μέλι, 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού με την πούλπα του, 1/2 φλ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου, 7 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένα, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (προαιρετικά), μαύρο πιπέρι τριμμένο κατά βούληση

Εκτέλεση:
Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος. Σε ένα άλλο σκεύος προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκάλι, το βούτυρο, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σκόρδο και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μείγμα πορτοκαλιού και καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C. Συνεχίζουμε να ψήνουμε για 90 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η θερμοκρασία του εσωτερικά να φτάσει τους 74°C (ελέγχοντάς τη με ένα θερμόμετρο, στο μέρος κοντά στο κόκαλο). Κάθε 20 λεπτά περιβρέχουμε το κοτόπουλο με το ζουμί. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή ρύζι.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v