Τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας

Μιλάμε στη σουβλακολάγνα καρδούλα σου, αποτίοντας φόρο τιμής στα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα του κέντρου της πόλης που εδώ και χρόνια μας δείχνουν πώς γίνεται.

Τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας

Σουβλάκι κι Ελλάδα πάνε μαζί, χέρι, χέρι δηλαδή γεγονός το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και μια επίσκεψη στα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα της πόλης, αρκεί για να πειστεί κι ο πλέον δύσπιστος για του λόγου το αληθές. Με αρκετές δεκαετίες στην πλάτη τους όλοι αυτοί οι σουβλακομάστορες κρατούν την ίδια πετυχημένη συνταγή που τους χάρισε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των σουβλακολάγνων Αθηναίων.

Λευτέρης ο Πολίτης

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ.: 21 0522 5676

Από το 1950 ο Λευτέρης ο Πολίτης στην Ομόνοια καλοταΐζει τους Αθηναίους και πολύ καλά τους κάνει, στο μικρό μα τιμημένο μαγαζάκι του. Από νωρίς ετοιμάζει σουβλάκια στην αυθεντική τους εκδοχή με αποτέλεσμα να μοσχομυρίζει ολόκληρη η γειτονιά. Στον Λευτέρη μπορείς να δοκιμάσεις τυλιχτό με μπιφτέκι και χειροποίητο, καυτερό σουτζούκι με κύμινο που το οποίο θα ξετρελάνει τη μύτη σου, από τη μυρωδιά. Η ποιότητα των υλικών φαίνεται στο μπιφτέκι που φτιάχνεται από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς μπαχαρικά ενώ ψήνεται παραδοσιακά σε μαντέμι, όπως παλιά. Μην κάνεις το λάθος να ζητήσεις πατάτες γιατί το τυλιχτό του Λευτέρη το συνοδεύουν μονάχα ντομάτα κρεμμύδι και πάπρικα.

Κώστας

Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι,τηλ.:21 0323 2971

Ένα όνομα μια μεγάλη σουβλακό-ιστορία ο Κώστας στο Μοναστηράκι δεν έχει λείψει ποτέ από καμία λίστα με τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα της πόλης. Από το 1946 όταν πρωτοάνοιξε ο Κώστας κρατά την ίδια πετυχημένη συνταγή ρίχνοντας μπόλικο μεράκι στο μερακλήδικο μπιφτεκάκι του αλλά και το χειροποίητο καλαμάκι του που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές σουβλακολάγνων. Ψιλοκομμένη ντοματούλα, αλάτι, πιπέρι και η φημισμένη κόκκινη σάλτσα του που βγαίνει σε τρεις εκδοχές (καυτερή, μέτρια και γλυκιά) συνοδεύουν το κρέας σε μια από τις καλύτερες πίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου.

Οι πίτες ξεκινούν από 3€, όμως κάνε τα κουμάντα σου με την ώρα γιατί μια κοσμοσυρροή θα την συναντήσεις.

Ο Κώστας

Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ: 210 3228502

Από τον έναν Κώστα στον άλλο κι από το Μοναστηράκι, ανηφορίζουμε προς Σύνταγμα για να ανταμώσουμε άλλον έναν σουβλακο-θρύλο της πρωτεύουσας. Μέσα σε ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι το οποίο μετά βίας ξεπερνά τα 20 τετραγωνικά μέτρα, ο Κώστας καλοψήνει τις πίτες και τα καλαμάκια του σε μια μικρή ψησταριά από το 1950 δίνοντας έναν πολύ γευστικό λόγο στους Αθηναίους να σχηματίζουν ουρά έξω από το μαγαζί του. Το μεσημεράκι η πραμάτεια του έχει συνήθως εξαφανιστεί για αυτό σπάνια θα τον πετύχεις ανοιχτό το απόγευμα.

Γιώργος- Μάνος

Θεμιστοκλέους 39, Εξάρχεια τηλ.: 21 0381 5442

Ο Γιώργος κι ο Μάνος στα Εξάρχεια έχουν στήσει εδώ και 30 χρόνια ένα εξέχον σουβλακοστέκι στην αγαπημένη αθηναϊκή γειτονιά μας, ποντάροντας στην ποιότητα των κρεατικών, αλλά και στους μάστορες ψήστες που ξέρουν πως το καλό σουβλάκι στο ψήσιμο φαίνεται. Ο χοιρινός γύρος  και τα καλαμάκια κοτόπουλο κάνουν δικαιολογημένα χαμό στο ιστορικό αυτό σουβλατζίδικο με τους πάμπολλους θαμώνες του να τα προτιμούν ξανά και ξανά. Παρόλα αυτά, η απόλυτη σπεσιαλιτέ παραμένει το σουβλάκι κοντοσούβλι που κολάζει κι αγίους. Οι πίτες ξεκινούν από τα 3€.

Οι Γυναίκες

Δράκου 16, Κουκάκι, τηλ.:210 92.25.648

Κάπου στα ηρωικά και τιμημένα 70s πρωτοάνοιξαν οι Γυναίκες στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι με σκοπό να διδάξουν την τέχνη του παραδοσιακού και μερακλήδικου σουβλακιού που ψήνεται όπως πρέπει στα κάρβουνα. Ο γύρος και τα χειροποίητα καλαμάκια σε χοιρινό ή κοτόπουλο είναι ικανός να σε κάνει να παρατήσεις στο σπίτι σου μαμαδίσιο ταπεράκι και να φας μέχρι τελικής πτώσεως. Η πίτα αλάδωτη, η ντοματούλα διαλεγμένη, το γιαουρτάκι πεντάφρεσκο και το κρεμμυδάκι έξτρα τραγανό συμπληρώνουν ένα ονειρικό τυλιχτό που αξίζει να δοκιμάσεις.

Ο Αχιλλέας

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, 210 9021 391

Όταν μιλάμε για πιτόγυρο κοντά στο κέντρο τότε ο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο είναι η απόλυτη και must επιλογή που χαιρετίζεται από όλους τους σουβλακολάτρεις της πιάτσας. Εδώ και περίπου 35 χρόνια ο χειροποίητος γύρος και τα εκλεκτά καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο φτιάχνονται με το ίδιο μεράκι σαν να είναι η πρώτη φορά, διεγείροντας όλους τους ουρανίσκους που τα γεύονται. Ο γύρος ωστόσο είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προτιμήσεις των πελατών αφού πέρα από εξαιρετικά ζουμερός είναι κι όσο «χοντροκομμένος» χρειάζεται για να μετατρέψει ένα πιτόγυρο σε απολαυστικό κρεατοπύραυλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v