Φανταστικά ουζερί σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα

Βγήκαμε ουζερότσαρκα σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα και δοκιμάσαμε εκλεκτά τσιμπολογήματα για ψαροφάγους και κρεατοφάγους.

Φανταστικά ουζερί σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα

Τα τελευταία χρόνια όπως έχεις καταλάβει η γαστρονομία αντεπιτίθεται –και καλά κάνει αν μας ρωτάς- φέρνοντας στο τραπέζι μας εξεζητημένες νοστιμιές. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να υπέρ-αγαπάμε τα παραδοσιακά φαγάδικα/ουζερί που στέκονται αγέρωχα στις γειτονιές τους και μαζεύουν κόσμο και κοσμάκη στα τραπεζάκια τους για να τσουγκρίσουν τα ουζοπότηρα τους συνοδεία λαχταριστών μεζέδων. Για αυτόν τον λόγο βρήκαμε αφορμή να πάμε στα μαγκιόρικα μέρη της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Σαλαμίνας που έχουν μακρά και τιμημένη ιστορία στον ουζερό-τομέα κι έχουμε ήδη παραγγείλει και σε περιμένουμε.

Παραλία

Ακτή Καραϊσκάκη 56, Σαλαμίνα τηλ.:21 0465 7587

Η Παραλία είναι ένα από τα καλύτερα σαλαμινιώτικα μεζεδοπωλεία, με πιστό κοινό που τρωγοπίνει πάνω από τη θάλασσα. Όπως μπορείς να καταλάβεις κι από το όνομα, εδώ δοκιμάζουμε γευστικούς θησαυρούς από τη θάλασσα, καλομαγειρεμένους σε τηγάνια, κατσαρόλες και σχάρα. Από τον κατάλογο δοκιμάζουμε όπως και δήποτε τις γαρίδες χωνάκι για καλωσόρισμα, το ριζότο θαλασσινών με σαφράν, το λιαστό χταπόδι στη σχάρα, την γαριδομακαρονάδα, την καραβιδομακαρονάδα, τα κυδώνια σαγανάκι, το καλαμάρι γόνο, τη σούπα κακαβιά, ενώ αν το πορτόφολι σου το επιτρέπει μπορείς να διαλέξεις από τις γυάλινες βιτρίνες της Παραλίας ολόφρεσκα αλιεύματα. Αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι ο λογαριασμός μαζί με τα ουζάκια θα κυμανθεί περί τα 25€ το άτομο.

Ο Κάκιας

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, τηλ.: 210 4655821

Ο Κάκιας στη Σαλαμίνα έχει πάντοτε τις αγνότερες προθέσεις για τους πελάτες του, αφού καλεί άπαντες σε μία γευστική περιπλάνηση στις θαλασσινές και όχι μόνο, νοστιμιές της Σαλαμίνας. Αν είσαι λάτρης του φρέσκου ελληνικού ψαριού και των παραδοσιακών θαλασσινών μεζέδων τότε πρέπει να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του Κάκια ο οποίος έχει ρίξει μπόλικο μεράκι στα πιάτα του. Όσο χαζεύεις τη θέα στη θάλασσα, εμείς παραγγέλνουμε για να μην τελειώσουν μους λευκού ταραμά, γαριδοκεφτέδες, φάβα με κρεμμύδι και κάπαρη, γυαλιστερές ωμές, πορφύρες, μύδια μεθυσμένα, ταρτάρ τόνου, φρύσσα με ξύδι κι ελαιόλαδο, χταπόδι ξυδάτο, σουπιές κουλουριώτικες τηγανητές με μελάνι, γαρίδες γάμπαρη φιλέτο με λάδι, λεμόνι και ταμπάσκο, γιουβέτσι φρέσκου ψαριού και ριζότο ψαριού με μελάνι. Μαζί με τα ουζάκια ή το κρασί ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 25€ το άτομο.

Το Κοχύλι,

Σαλαμινομάχων 30, Σαλαμίνα, τηλ.:21 0467 3306

Το Κοχύλι θεωρείται δικαίως ένα από τα hot φαγητό-spots της Σαλαμίνας, ικανοποιώντας τόσο τους ψαροφάγους όσο και τους κρεατοφάγους θαμώνες του, αφού ο κατάλογός του κρατά θαυμαστή ισορροπία. Με το που φτάσεις στον χώρο θα πάρεις μια γεμάτη θαλασσινή μυρωδιά ενόσω μεζέδια σιγοψήνονται στις σχάρες και τσιγαρίζονται στα τηγάνια της κουζίνας. Από τα κοψίδια του καταλόγου ξεχωρίζουν οι υπέρ-τίμιες μπριζόλες στα κάρβουνα, το κοτόπουλο, τα χειροποίητα μπιφτέκια, αλλά και το ζουμερό ψαρονέφρι, ενώ στα ψαρικά, τα ολόφρεσκα κυδώνια, ο φρέσκος σολομός με σάλτσα teriyaki, οι γαριδομακαρονάδες και τα καλαμαράκια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 20€ ανά άτομο.

Ο Φάρος

Γρηγορίου Λαμπράκη 44, Δραπετσώνα, τηλ.: 694 543 1387

Στην Δράτσα (όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι τη Δραπετσώνα) τα ουζερί είναι σημαίνουσα υπόθεση για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της που έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές στα Γαριδάδικα πριν κάποια χρόνια. Ο Φάρος συνεχίζει με τιμή και καμάρι την ιστορία των παραδοσιακών ουζερί, μέσα από λουκούλλεια μεζεδάκια κι αποστάγματα από όλη την Ελλάδα. Ο γαύρος μαρινάτος, τα τηγανιτά καλαμαράκια, οι σαρδελίτσες στη σχάρα, οι δροσερές σαλάτες, οι συνοδευτικές αλοιφές, τα μύδια αχνιστά κι οι φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατατούλες δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Μαζί με τα ουζάκια σου ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 17 έως και 20€ το άτομο.

Triton

Aκρίτα Διγένη, Δραπετσώνα, τηλ.: 21 0432 9003

Για τα γαριδάδικα που βρίσκονταν στα νοητά σύνορα Κερατσινίου Δραπετσώνας τα γράψαμε και πιο πάνω θυμούμενοι την περίοδο που όλη η Αττική συνέρρεε στη γειτονιά τους για να φάει νόστιμο, φρέσκο μα και οικονομικό ψαράκι. Ο Triton κρατά ακόμη ψηλά τον πήχη στην περιοχή συνδυάζοντας την ποιότητα με την παράδοση και τις εκλεκτές γεύσεις. Εδώ τρώμε σίγουρα χταπόδι ξυδάτο, καλαμάρι στη σχάρα, μύδια αχνιστά, γαύρο μαρινάτο, καβουροσαλάτα, γαρίδες σαγανάκι, καραβίδα ντόπια, μυδοπίλαφο και τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Μαζί με τσιπουράκι ή ουζάκι σένιο δεν θα δώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Σκνίπα

Ηλέκτρας 1, Πέραμα τηλ.: 21 0441 0972

Πάμε τώρα και σε ένα ρακομελάδικο που μαζεύει όλο τον καλό κόσμο του Περάματος και των γύρω περιοχών που γεμίζουν μέσα έξω τα ξύλινα τραπεζάκια του. Η Σκνίπα που λες έχει μια εκλεκτή κάβα αποσταγμάτων για να διαλέξεις ό,τι ταιριάζει καλύτερα στον ουρανίσκο σου κι υπέροχα μεζέδια για τη μέση. Μην φύγεις από την Σκνίπα πριν δοκιμάσεις μοσχαράκι σε φιλετάκια, σαγανάκι παστουρμά, γαρίδες σαγανάκι, κριθαρότο θαλασσινών, μπουγιουρντί αλλά και χοιρινά μπριζολάκια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 18-20€ μαζί με τις απαραίτητες ρακές.

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ.: 21 0441 4154

Η Λαγουδέρα έχει μάθει τόσα χρόνια να αποχαιρετά όσους παίρνουν τα καραβάκια από το Πορθμείο του Περάματος για να περάσουν απέναντι στη Σαλαμίνα και τους καλωσορίζει ξανά στο Πέραμα, άμα τη επιστροφή τους. Δεν μένει ωστόσο με σταυρωμένα τα χέρια, αφού ρίχνει όλο της το μεράκι στην κουζίνα της που καλομαγειρεύει θαλασσινά μεζεδάκια. Η διακόσμηση είναι λιτή, παραδοσιακή κι αιγαιοπελαγίτικη κι από τα καλούδια του καταλόγου ο τσιπουρομεζές, το καβούρι, η ψητή σαρδέλα, η φάβα αλλά και το μαστιχωτό χταποδάκι πρέπει να κάνουν μια περασιά από το τραπέζι σου. Μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-18€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v