Τα πιο ιστορικά ουζερί της Αθήνας

Διάθεση νοσταλγική, θαλασσινά μεζεδάκια, ουζάκι ή τσίπουρο σε αφθονία, τιμές καλές. Αυτά είναι τα πιο ιστορικά ουζερί της Αθήνας.

Η διάθεση σηκώνει ουζάκι όπως παλιά, σε ξύλινα τραπεζάκια καφενείων με ατμόσφαιρα νοσταλγική και σέρβις φιλικό.

Ουζερί η Αθήνα έχει, όχι πολλά, αλλά έχει και κάποια εξ’ αυτών μετρούν δεκαετίες στο… τηγάνι.

Πιάνουμε τραπεζάκι σε στοές και πεζοδρόμους και ξεκινάμε το τσιμπολόγημα σαν να’μαστε σε νησί.

Στου Καραγιάννη

Βαρβάκειος, τηλ: 21 0324 8174

Το ουζερί της Βαρβακείου θα το βρεις μόνο αν ξέρεις πού να ψάξεις. Ακριβώς απέναντι από το Ιχθυοπωλείο του Κοράκη, αυτό το λιλιπούτειο μαγαζάκι βγάζει μεζεδοποικιλίες για να συνοδεύσουμε τα ούζα, τα τσίπουρα και τις μπύρες πάνω σε αυτοσχέδια σκαμπό και σιδερένια πάσα ή όρθιοι. Ντολμαδάκια, σαγανάκι, καραβίδες και γαρίδες παίζουν στον κατάλογο, αλλά και ένα πολίτικο κεφτεδάκι χάρμα ουρανίσκου, το οποίο φτιάχνεται με παραδοσιακή, μυστική πολίτικη συνταγή. Το ουζερί κλείνει στις 16.00 το απόγευμα. Aν τους πάρεις τηλέφωνο ίσως το κρατήσουν και λίγο παραπάνω. Ο λογαριασμός περί τα 10€ για τσιμπολόγημα και ουζάκι.

Λόλος

Γεωρ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, τηλ: 21 0921 7266

Μισό αιώνα ζωής κλείνει αυτό το τσιπουράδικο/ουζερί στο Κουκάκι, με την παλιακή ατμόσφαιρα και τα νόστιμα μεζεδάκια που βγαίνουν κατά ρυπάς από την κουζίνα του για να συνοδεύσουν ούζα και ρακές. Ο γαύρος μαρινάτος, τα τηγανιτά κουτσομουράκια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, το σπετζοφάι, τα φασόλια γίγαντες, το ψητό καλαμάρι, τα μυζηθροπιτάκια και η φάβα συγκαταλέγονται στα «δυνατά» του καταλόγου, ο οποίος συχνά ενισχύεται με αρκετά πιάτα ημέρας κατά κύριο λόγο μαγειρευτά. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€/άτομο.

Λέσβος

Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525

Η ψαγμένη μεζεδο-διεύθυνση των Εξαρχείων που έγινε ολίγον τι mainstream συνεχίζει για δεκαετίες να σερβίρει φρεσκότατο ψάρι σε μια εσοχή πεζοδρομίου, μεταξύ των τσιμέντων και της βουής της πόλης. Ατμόσφαιρα και γεύσεις σε μεταφέρουν στο όμορφο νησί, ενώ αν πετύχεις και ζωντανή μουσική τότε η εμπειρία απογειώνεται. Ψητό καλαμαράκι, σουπιά και χταπόδι, ντολμαδάκια σε πράσινη σάλτσα, τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μικρά ψαράκια όπως μαρίδα, αθερίνα, κουτσομούρα και γαύρος, πατατοκεφτέδες και νοστιμότατο σαγανάκι βοηθούν να κατέβουν τα ουζάκια. Στη Λέσβο θα φας καλά, θα πιεις καλά και θα πληρώσεις περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Καπετάν Μιχάλης

Φειδίου 3, τηλ: 21 0382 0073

Ιστορικό καφενείο της Αθήνας, ο Καπετάν Μιχάλης κρατά αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του μεζεδοκαφενέ όπως τότε και συνεχίζει να σερβίρει καλό μεζέ και ούζο σε ξύλινα τραπεζάκια όπου πιάνουν θέση από φοιτητές μέχρι καλλιτέχνες. Διάσημα τα κεφτεδάκια του, μυρωδάτα και αφράτα, αλλά και ο τηγανιτός γαύρος, η αθερίνα, οι ψητές γαρίδες, οι φρεσκοκομμένες και τραγανές πατάτες τηγανιτές, η αλμύρα, η σαλάτα με τα μαυρομάτικα και το κρεμμυδάκι, η πατατοσαλάτα και τα τηγανιτά καλαμαράκια δεν πάνε πίσω. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο, με ουζάκι ή χύμα κρασί.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 82 13 776

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ψήνει ψαράκια και θαλασσινά σε έναν πεζόδρομο κοντά στην πλατεία Βικτωρίας φέρνοντας φρέσκο ψάρι από την Κύμη. Εδώ δοκιμάζουμε σαγανάκι με γαρίδες, γαύρο σοφρίτο, λαζάνια με ρέγκα, πεσκανδρίτσα και σαλάχι στον ατμό, φέτα με τραγανή κρούστα σιμιγδαλιού με γλυκιά και καυτερή μαρμελάδα ντομάτας, γαριδομακαρονάδα και άλλες παραδοσιακές αλλά και μοντερνίζουσες γεύσεις. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός για ένα τίμιο τσιμπολόγημα στα 15€ κατ’ άτομο.

Αθηναϊκόν

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, τηλ: 210 3838485

Γεννήθηκε στην οδό Σανταρόζα το 1932, και μεταφέρθηκε στην Θεμιστοκλέους το 1985. Το Αθηναϊκόν αποτέλεσε ανά τα χρόνια στέκι επιφανών καλλιτεχνών και πολιτικών, και σήμερα διατηρεί ανέπαφη την παραδοσιακά νοσταλγική του ατμόσφαιρα. Σερβίρει κλασικά μεζεδάκια, όπως ρέγγα φιλέτο με λαδολέμονο, γαριδάκια τηγανιτά, γαύρο ξιδάτο, μελιτζανοσαλάτα, χαλούμι σχάρας με ψητή ντομάτα, πολίτικο σαγανάκι, πίτα καισαρείας, μπαρμπουνάκια και γαύρο φιλέτο σαγανάκι με καυτερή πιπεριά. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο με ουζάκι.

Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v