Τα πιο θρυλικά καλαμάκια Πειραιά και περιχώρων

Καλός ο γύρος, το μπιφτέκι και το κεμπάπ αλλά όταν ακούμε τη λέξη σουβλάκι στα πέριξ του Πειραιά σκεφτόμαστε τα θρυλικά του καλαμάκια.

Τα πιο θρυλικά καλαμάκια Πειραιά και περιχώρων

Τα σουβλατζίδικα στην Ελλάδα το έχουν πάει εδώ και καιρό σε άλλο επίπεδο αφού στριμώχνουν στις ως επί το πλείστον αλάδωτες πίτες τους, κυριολεκτικά ό,τι μπορείς να φανταστείς. Από φρυγαδέλι, προβατίνα και μανιτάρια, μέχρι αθερίνα και ντοματοκεφτέ. Εμείς θα το πάμε πιο παραδοσιακά και θα βουτήξουμε λιγάκι στα νερά της νοσταλγίας για να πάμε πίσω σε μια εποχή που το σουβλάκι ήταν συνώνυμο με το καλαμάκι (σχωράτε μας οι Σαλονικιοί), και το καλό κρέας με το σωστό ψήσιμο έκαναν τη διαφορά. Μεταξύ μας, ακόμη την κάνουν, κι αν δεν μας πιστεύεις, μια βόλτα σε μια από τις θρυλικές σουβλακο-γωνιές του Πειραιά και των περιχώρων σου θα σε πείσει για του λόγου το αληθές.

Σέρκος

Ίωνος Δραγούμη 39-41, Κοκκινιά, τηλ: 21 0492 8297

Σε μια μαγκιόρικη γειτονιά της Κοκκινιάς κοντά στην πλατεία Νεράιδας ο Σέρκος από το 1955 καλοψήνει τα καλαμάκια του στα κάρβουνα και μοσχοβολά όλη η περιοχή. Με σχεδόν επτά δεκαετίες στη σουβλακοπλάτη του, συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ποιότητα του κρέατος που φτάνει στη φανατική πελατεία του. Είτε προτιμήσεις μερίδα, είτε πάλι τυλιχτό, η απόλαυση θα είναι η ίδια. Αν θες και κατιτίς έξτρα εκτός από τα καλαμάκια, τότε επιβάλλεται λαχματζούν, σουτζούκι και παστουρμά γιατί ο Σέρκος έχει μια αδυναμία παραπάνω στις αρμένικες λιχουδιές και πολύ καλά κάνει.

Έντυ

Δημ. Καρακουλουξή 4, Νίκαια, 210 4926117

Ο Έντυ είναι ένα από τα πιο θρυλικά ονόματα της σουβλακοπιάτσας γύρω από τις γειτονιές του Πειραιά. Από το 1946 βρίσκεται στη Νίκαια και καλοταΐζει τους σουβλακολάτρεις της περιοχής κι όχι μόνο αφού η φήμη του φτάνει με ευκολία σε όλη την Αττική. Στα καλαμάκια του γίνεται πολύ σοβαρή δουλίτσα με τον πελάτη να έχει την επιλογή του μοσχαρίσιου καλαμακίου, του χοιρινού που είναι φτιαγμένο από ζουμερό ψαρόνεφρι αλλά και του κοτόπουλου.

Καράμπαμπας

Αγίου Δημητρίου 15, Δραπετσώνα, τηλ: 21 1406 3975

Ένα σουβλατζίδικο, ένα όνομα, μια πειραιώτικη ιστορία ο Καράμπαμπας που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Διονύσιο είναι ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της σουβλακολάγνας Δραπετσώνας. Τα χειροποίητα καλαμάκια του έχουν πιστό κοινό, το οποίο δεν τα αλλάζει με τίποτα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Έχοντας πια 80 χρόνια σχεδόν στο κουρμπέτι ο Καράμπαμπας αποτελεί εγγύηση για όποιον θέλει να φάει τα καλαμάκια του όπως παλιά α λα παραδοσιακά.

Καράμπελας

Πύλης 51, Πειραιάς, τηλ.: 21 0411 2622

Από τον Καράμπαμπα πάμε τώρα στον Καράμπελα, ο οποίος κουβαλά μια σουβλακο-ιστορία σχεδόν 50 ετών. Οι φανατικοί Ολυμπιακοί θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, αφού οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με άπειρα αναμνηστικά του συλλόγου, κι οι υπόλοιποι θα πιάσουν σειρά για να δοκιμάσουν τα χειροποίητα καλαμάκια κοτόπουλο που είναι από τα πιο νόστιμα της Αττικής. Ο γύρος του επίσης είναι σήμα κατατεθέν και φημολογείται πως «ανασταίνει» όσους πάσχουν από αγευσία.

Το Κοχύλι

Αγίου Γεωργίου 82Α, Κορυδαλλός, 21 0495 4039

Ο Κορυδαλλός είναι μια περιοχή που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην εγχώρια βίβλο του σουβλακιού, και το Κοχύλι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό. Η φήμη του ξεκίνησε κι επεκτάθηκε στόμα με στόμα χάρη στα XL τυλιχτά του, που έφεραν πλήθος κόσμου στο Κοχύλι. Τα καλαμάκια του (χοιρινό και κοτόπουλο) είναι τελείως άλιπα, καλοψημένα και έξτρα ζουμερά βάζοντάς σε, σε μεγάλο δίλημμα για το πόσα τελικά θα καταβροχθίσεις.

Το καλαμάκι της Τρούμπας

Μπουμπουλίνας 8, Πειραιάς, τηλ.: 21 0422 2233

Αν βρεθείς προς Τρούμπα μεριά και σου έρθει η όρεξη για καλαμάκι, θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Μπουμπουλίνας όπου στον αριθμό 8 τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά για να καλοψηθούν τα καλαμάκια. Δύο επιλογές και εδώ; Από τη μία έχουμε ζουμερό χοιρινό χωρίς λίπος που λιώνει σε κάθε δαγκωνιά, και από την άλλη, μοσχομυριστό μπούτι κοτόπουλο που σε αναγκάζει να πάρεις και μια μεριδούλα έξτρα για το σπίτι.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v