Δυναμωτικές σούπες για γερό ανοσοποιητικό

Με τις ιώσεις προ των πυλών, μήπως ήρθε η ώρα να θωρακίσεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενάντια στον… εχθρό;

Δυναμωτικές σούπες για γερό ανοσοποιητικό

Κόβιντ, Η1Ν1, βρογχίτιδες. Το 2023 μπήκε δυναμικά και όλοι πέφτουμε ο ένας μετά τον άλλον στο κρεβάτι με κάθε λογής ιώσεις και λοιμώξεις.

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό θα μας ξελασπώσει, αυτό είναι σίγουρο, πώς όμως το αποκτάμε; Αφ’ ενός με σωστή διατροφή και ξεκούραση, αφ’ ετέρου φροντίζοντας να λάβουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να δουλέψει σωστά.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσουμε από μια νόστιμη, χειμερινή σουπίτσα;  

Κοτόσουπα με τζίντζερ και κουρκουμά

Υλικά: 1 κοτόπουλο ολόκληρο, γύρω στο 1,5 κιλό, 20 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε φέτες, 20 γρ. κουρκουμάς φρέσκος, κομμένος σε φέτες (ή ½ κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη), 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και με τη φλούδα, 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι, αλάτι, 2-3 φύλλα δάφνης 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά στη μέση, 1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε κυβάκια, 3 καρότα, κομμένα σε κυβάκια. 1-2 κλωνάρια σέλερι με τα φύλλα, ψιλοκομμένο, 4-5 κ.σ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβα, 150 γρ. φιδές, λεμόνι

Εκτέλεση: Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε ίσα-ίσα με νερό. Αν προτιμάμε, μπορούμε να κόψουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, αλλά ολόκληρο γίνεται πιο ζουμερό.

Προσθέτουμε αλάτι, τα σκόρδα, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το πιπέρι και τη δάφνη. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Βράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Μόλις γίνει, το σουρώνουμε (μπορούμε να το κάνουμε απευθείας, με προσοχή, με μια τρυπητή κουτάλα).

Προσθέτουμε μέσα στον ζωμό τα κομμένα λαχανικά, εκτός από το καλαμπόκι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.

Μετά τα 20 λεπτά, διορθώνουμε στη σούπα το αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτουμε το καλαμπόκι και στη συνέχεια τον φιδέ, προσέχοντας τον χρόνο βρασίματός του σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο είτε στη σούπα είτε απευθείας στα πιάτα. Σερβίρουμε σούπα και προσθέτουμε χυμό λεμόνι και πιπέρι κατά βούληση.

Συνταγή από εδώ

Σούπα βελουτέ με σκόρδο

Υλικά: 45 σκ. σκόρδο, (οι 25 με τη φλούδα τους και οι 20 χωρίς φλούδα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα, για το σερβίρισμα, 2 κ.σ. βούτυρο, 3 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα, 2 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα, 1 λίτρο νερό, 2 κύβους κότας, 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 4 φέτες λεμόνι, για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βάζουμε τις 25 σκελίδες σε ένα μικρό πυρέξ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας για να βγει ο αρωματικός πολτός του σκόρδου από μέσα. Βάζουμε σε ένα μπολ και κρατάμε στο πλάι.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, και σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για περίπου 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τον πολτό από τα ψημένα σκόρδα, τα υπόλοιπα 20 σκόρδα, και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το νερό, τους κύβους κότας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και βράζουμε μέχρι το σκόρδο να είναι πολύ μαλακό για 25-30 λεπτά. Με ένα μπλέντερ περνάμε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία. Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Χωρίζουμε το τυρί σε 4 βαθιά πιάτα και από πάνω μοιράζουμε τη σούπα. Σερβίρουμε το κάθε πιάτο με 1 φέτα λεμονιού, φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο θυμάρι.

Συνταγή από εδώ. 

Σούπα με μπρόκολο, σπανάκι και αρακά

Υλικά: 400 γρ. μπρόκολο, 400 γρ. σπανάκι, 150 γρ. αρακά κατεψυγμένο, 1 φινόκιο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, 1 λίτρο ζωμό κότας, 2 κουταλιές βούτυρο, 130 γραμμ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, λίγη κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα αφήνουμε σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ξίδι για 10′. Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε καλά.

Ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο για 5′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το ζωμό και προσθέτουμε το μπρόκολο, τον αρακά και το σπανάκι. Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 45′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγα υγρά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα σε 2-3 δόσεις στο μπλέντερ, ή επιτόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Αλατοπιπερώνουμε τη σούπα σύμφωνα με τη γεύση μας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο βούτυρο και τη γραβιέρα και δίνουμε ακόμα μια βράση στη σούπα.

Τη σερβίρουμε ζεστή με μια σπείρα από κρέμα γάλακτος και αν θέλουμε συνοδεύουμε με μπαστουνάκια σφολιάτας.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v