Το Μεταξουργείο έχει φανταστικό φαγητό στα όρθια

Σουβλάκι όπως δεν το έχεις ξαναφάει, street food με πρώτες ύλες από μικροπαραγωγούς και ένα από τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας. Στο Μεταξουργείο θα τα βρεις όλα.

Το Μεταξουργείο έχει φανταστικό φαγητό στα όρθια

Street food, take away, κάτι στα γρήγορα να στρώσει το στομάχι, όπως και αν θέλεις να το λες, το φαγητό στα όρθια είναι σε μερικές γειτονιές θεσμός, και το Μεταξουργείο κρατάει τα πρωτεία, με κλασικές αξίες και ολοκαίνουριες αφίξεις να τιμούν τον τίτλο μιας από τις πιο νόστιμες γειτονιές της Αθήνας.

Ο Έλβις 
Πλαταιών 29, τηλ.: 2103455836

Εξαιρουμένης της περίπτωσης να ήρθες στην Αθήνα μόλις χτες κι αυτό να είναι το πρώτο κείμενο που διαβάζεις (καλωσόρισες) τον Έλβις μάλλον δεν χρειάζεται να σου τον συστήσουμε. Μεταξουργειώτικος θρύλος, έχει ταΐσει ορδές και ορδές ξενύχτηδων με τα ξακουστά καλαμάκια του, και υπήρξε από τους πρώτους διδάξαντες στην καθιερωμένη πια τάση λίγες πατάτες να συνοδεύουν, μαζί με το ψωμάκι, το κάθε καλαμάκι (μην καγχάζετε οι Θεσσαλονικείς, σας βλέπουμε). Εκτός από τα κλασικά, χοιρινό, κεμπάπ και κοτόπουλο, εδώ θα βρεις και λουκάνικο με πράσο, και καλαμάκι πρόβειο αν αισθάνεσαι έξτρα μερακλής. Οι τιμές τους, στα 2,20€.

Ο Μπούλης 
Πλαταιών 52, τηλ.: 2103453883

Ένα σουβλάκι που δεν έχεις ξαναφάει θα δοκιμάσεις στον Μπούλη, και όχι, δεν το λέμε χάριν υπερβολής. Το τυλιχτό του με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, που ο ιδιοκτήτης του συστήνει ως «το παραδοσιακό σουβλάκι», δεν θα το βρεις αλλού –και επίσης θα το ερωτευτείς με την πρώτη μπουκιά. Το μυστικό είναι στον κιμά, που δεν έχει καθόλου σκόρδα, κρεμμύδια και λοιπές προσθήκες, αλλά και στα υπόλοιπα υλικά που τον συνοδεύουν στην πίτα: Ψιλοκομμένη ντομάτα, μαϊντανός, πάπρικα, κόκκινη σάλτσα και σως γιαουρτιού. Υπάρχει και η αντίστοιχη εκδοχή σε κοτόπουλο, όπως και το ομώνυμο Μπούλης, με ψιλοκομμένα χοιρινά φιλετάκια, ντομάτα, πάπρικα και σως μουστάρδας. Αλλά επιμένουμε, το μπιφτέκι να μην το χάσεις. Τα τυλιχτά κυμαίνονται στα 3€, τα καλαμάκια που συνοδεύονται όλα από πατάτες στα 2€.

Γαλιάντρα 
Γιατράκου 4, τηλ.: 6997172784

Είναι μάλλον απίθανο να μην σου έχει τραβήξει την προσοχή αυτή η χαλικόστρωτη αυλή με τα πολύχρωμα φωτάκια ακριβώς δίπλα στον Μπλε Παπαγάλο, αν έχεις περάσει έστω και μία φορά απέξω. Η Γαλιάντρα είναι ίσως η πιο χαριτωμένη meta-καντίνα που έχεις δει, και στο μενού της βρίσκουμε μικρά αριστουργήματα όπως τα κεφτεδάκια (7,50€ η μερίδα, 4€ σε σάντουιτς) από βιολογικό κιμά μοσχίδας Κερκίνης που σερβίρονται με πατάτες τηγανιτές και τσαλαφούτι, το τραβηχτό χοιρινό (5€) με flakes γραβιέρας και μουστάρδα, τα vegan σουτζουκάκια (7,50€) με κιμά από σόγια, ρεβίθια και φακές και το signature hot dog (4€) της με ελληνικό λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα dijonnaise. Συνοδεύουμε με παγωμένη μαργαρίτα (7€) ή μπύρες, και για επιδόρπιο έχει παγωτό μηχανής (2,50€) σημειώστε οι νοσταλγοί του rock’n’roll.

Street Habit 
Μαραθώνος 20, τηλ.: 2114244293

Κατέκτησε σε χρόνο ρεκόρ την φήμη ότι φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας –κι αν μας ρωτάς, καθόλου άδικα. Για του λόγου μας το αληθές, την επόμενη φορά που θα περάσεις μια βόλτα δοκίμασε το ομώνυμο Street Habit με ψητή γουρουνοπούλα και χειροποίητη chimichurri sauce ή ένα Του βορρά, με χειροποίητο καβουρμά, αυγό, καπνιστό τυρί, ντομάτα και χειροποίητη mayo με καραμελωμένα πράσσα, και θα μας θυμηθείς. Δυνατά παίζουν και τα burger του, με δικά μας αγαπημένα το Hπειρώτικο, με πρόβατο μαγειρεμένο σε μπύρα, καπνιστό τυρί, φασολάκι πίκλα, ντομάτα και χειροποίητη mayo με καραμελωμένα πράσσα και το Χουνκιάρ, με μπιφτέκι μοσχαρίσι, μελιτζάνα πανέ, τυρένια μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα, κρεμμύδι, μαϊντανό και χειροποίητη σάλτσα ψητής ντομάτας. Τα σάντουιτς ξεκινούν από 4,50€, τα burger από 7€. Έχει και ενδιαφέρουσα ποικιλία σε μπύρες από μικροζυθοποιίες για να τα συνοδεύσεις όλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v