Οι καλύτερες εκδρομές έως 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Στον Παρνασσό, τον Ελικώνα, την Ορεινή Κορινθία και το Ναύπλιο, οι χειμωνιάτικες εκδρομές είναι εξαιρετικές… και δεν κοστίζουν ακριβά.

Οι καλύτερες εκδρομές έως 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Λαχταρά η ψυχούλα σου μια εκδρομή, αλλά δεν έχεις ούτε χρόνο ούτε λεφτά για βενζίνες; Εμείς είμαστε εδώ. Και σου έχουμε τους καλύτερους προορισμούς, για να πάρεις την παρέα ή το έτερό σου ήμισυ και να πεταχτείτε για ένα χειμωνιάτικο ΣΚ, ή και μονοήμερη αν είστε πρωινοί τύποι, το πολύ δύο ώρες από το σπίτι σας.

Στη Ζήρεια

Η Ορεινή Κορινθία μπορεί τον χειμώνα να είναι κατά τι τσιμπημένη, έχει όμως όλο το πακέτο για να σε αποζημιώσει: Τοπία μαγικά, από τα οποία ξεχωρίζει αυτό στις όχθες της λίμνης Δόξα, χωριουδάκια γλυκύτατα σαν την ήσυχη Καστανιά ή τα πιο ζωηρά Τρίκαλα, καταπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές όπως αυτή στο Φαράγγι των Μύλων στη Ζάχολη, που δεν θα δυσκολέψει ούτε τους πιο αρχάριους πεζοπόρους, και φανταστικό φαγητό στα ταβερνάκια της. Οι λάτρεις του χιονιού, θα ανηφορίσουν οπωσδήποτε και στο μικρό αλλά θαυματουργό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, που ναι, είδε κιόλας την πρώτη του χιονόπτωση για φέτος.

Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας 

Και πού θα μείνουμε, αν μείνουμε; Στον πανέμορφο ξενώνα Αγγελικά στα Ορεινά, στο Καισάριο (87€ το deluxe σπιτάκι που φιλοξενεί μέχρι 5 άτομα) ή στο Ξενοδοχείο Σεμέλη στην Γκούρα που απολαμβάνει θέα στην κοιλάδα του Φενεού (100€ το δίκλινο με πρωινό). 

Στον Ελικώνα

Κόντρα στο ταξιδιωτικό κλισέ που θέλει τον Παρνασσό το κοντινότερο στην Αθήνα βουνό, ο τίτλος αυτός ανήκει δικαιωματικά στον Ελικώνα, ο οποίος γίνεται άνετα και μονοήμερη, καθότι δεν απέχει παρά μιάμιση ώρα από την πόρτα του σπιτιού μας. Στα «οπωσδήποτε» κάθε εκδρομής εδώ, σημείωσε το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, που βρίσκεται στη λίστα της UNESCO ως το καλύτερα διατηρημένο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα, την καταπράσινη Αρβανίτσα και τα μονοπάτια της, που διασχίζουν πυκνά ελατοδάση για να ξεμουδιάσεις στη φύση, και τα χωριά Αγία Άννα και Κυριάκι για αχνιστούς ελληνικούς στα καφενεδάκια τους. Για φαγητό, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπέζι στο ταβερνάκι στις παρυφές της Αρβανίτσας, που σερβίρει μεταξύ άλλων πεντανόστιμο αγριογούρουνο στιφάδο.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα 

Και πού θα μείνουμε, αν μείνουμε; Στο Ελικώνιο στην Αγία Άννα που έχει περιποιημένα δωμάτια σε ωραιότατες τιμές (40€ το δίκλινο με θέα στο βουνό) ή στις καταπληκτικές σουίτες του Flygonion στο Κυριάκι (85€ για την junior σουίτα δύο ατόμων με πρωινό και τζάκι). 

Στον Παρνασσό

Κλισέ ξε-κλισέ, απέξω από λίστα με τις καλύτερες κοντινές εκδρομές ποτέ δεν θα τον αφήσουμε. Κι αυτό όχι μόνο για χάρη της χιλιοτραγουδισμένης Αράχωβας, που είναι μόνο η αρχή: Η συνέχεια περιλαμβάνει εξίσου όμορφα, ανεξερεύνητα χωριά στην πίσω πλευρά του βουνού, όπως η Αγόριανη και η Λιλαία, φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια του, και sightseeing σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τους μοναδικούς Δελφούς. Μετά είναι και η ιδιαίτερη αδυναμία μας, η Άμφισσα, με την κουκλίστικη, πετρόχτιστη συνοικία της Χάρμαινας και το καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της, και το απολύτως θαλασσινό Γαλαξίδι για όσους δεν απαρνούνται τα ουζάκια με θέα θάλασσα ούτε τον χειμώνα. Αν πάλι έρχεσαι με πιτσιρίκια, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο θεματικό πάρκο Βαγονέτο, υποσχόμαστε πως θα τα ενθουσιάσει.

Διαβάστε περισσότερα - Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό; 

Και πού θα μείνουμε, αν μείνουμε; Στα όμορφα δωμάτια του το Kellari Studios στο Σερνικάκι, κοντά στην Άμφισσα (45€ το δίκλινο με πρωινό), στο πανέμορφο Alexandros Pension στο χωριουδάκι που λέγεται Χρισσό κοντά στους Δελφούς (60€ το δίκλινο) ή στα super low budget δωμάτια του Ξενοδοχείου Ορφέας στους ίδιους τους Δελφούς (32€ το δίκλινο, συν 5€ το άτομο προαιρετικά για πρωινό). 

Στο Ναύπλιο

Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις τα βουνά για να πας μια ωραία χειμωνιάτικη εκδρομή. Το Ναύπλιο είναι, ως γνωστόν, παντός καιρού, η απόσταση που το χωρίζει από την Αθήνα είναι μηδαμινή, και το ενδιαφέρον του δεν εξαντλείται στην παλιά του πόλη –στην οποία ωστόσο σίγουρα θα κάνεις μια ακόμα βόλτα, ακόμα και αν είναι η 400ή. Εδώ θα σκαρφαλώσεις για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα στο κάστρο της Ακροναυπλίας, θα μετρήσεις τα σκαλοπάτια ως το Παλαμήδι (όχι, δεν είναι 999) που είναι το καλύτερα διατηρημένο ενετικό κάστρο που έχουμε στην Ελλάδα, θα πιάσεις τραπέζι για φαγητό στα καλύτερα ταβερνάκια του ή αν τα έχεις δει και ξαναδεί όλα αυτά, θα κάνεις κλικ και θα μας αφήσεις να σε εκπλήξουμε με 10 πράγματα που δεν έχεις δει γύρω από το Ναύπλιο.

Και πού θα μείνουμε, αν μείνουμε; Στην παλιά πόλη, στα υπέροχα δωμάτια του Ξενώνα Δίας (από 68€ το δίκλινο) ή του Ξενοδοχείου Ίλιον (από 59€ το δίκλινο με σούπερ πρωινό). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v