Μια τέλεια μονοήμερη σε ονειρικά καταφύγια

Ντύσου πρόχειρα και βάλε και το ισοθερμικό σου κι έλα να πάμε μια υπέροχη μονοήμερη στα πιο χουχουλιάρικα καταφύγια της χώρας.

Μια τέλεια μονοήμερη σε ονειρικά καταφύγια

Οι καιροί μπορεί να παραμένουν δύσκολοι για εκδρομές και σπατάλες, ωστόσο όσο υπάρχουν καταφύγια υπάρχει πάντα κι ελπίδα για μια απολαυστική μονοήμερη που θα σε κάνει να ξεχάσεις καημούς κι αναστεναγμούς.

Εδώ και χρόνια άλλωστε τα ορειβατικά καταφύγια της χώρας που παλαιότερα τιμούσαν μόνο οι ορκισμένοι λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας στο βουνό, πλημμυρίζουν από κόσμο που καταφτάνει για να περάσει μια υπέροχη –κι αν ο καιρός το επιτρέψει- και χιονισμένη μέρα στη ζεστασιά τους.

Πάμε Πάρνηθα

Φυσικά και πάμε μιας κι εκεί υπάρχουν δύο υπέροχα καταφύγια που κάθε χειμώνα γίνεται ο καλός χαμούλης. Από τη μία το Μπάφι που βρίσκεται μόλις μία μόλις ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στο όμορφο και άγνωστο, για πολλούς, βουνό της Πάρνηθας. Εκεί μπορείς να πάρεις βαθιές ανάσες και να γεμίσουν τα πνευμόνια σου οξυγόνο, να αποδράσεις από τη πολύβουη πόλη και να ξεφύγεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μια στάση που λες στο Μπάφι σε υψόμετρο 1161 μέτρων είναι επιβεβλημένη, μιας και το καταφύγιο είναι οργανωμένο και κατάλληλο να δεχτεί επισκέπτες κάθε ηλικίας όπου παρέχει στους επισκέπτες του όχι μόνο την παραδοσιακή ζεστή φιλοξενία, αλλά παράλληλα τους βοηθά να γνωρίσουν τις απαράμιλλες ομορφιές του τόπου. Αν δεν έχεις ψηθεί ακόμη να ανακαλύψεις το μοναδικό ελατόδασος της Αττικής μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας τότε να σου πούμε πως στον χώρο υπάρχουν ζεστά ροφήματα αλλά κι υπέροχη σπιτική κουζίνα, για να μην λείψει τίποτα από τη μονοήμερή σου. Υπάρχουν και μπόλικα πακέτα διαμονής να διαλέξεις ανάλογα με τι εξυπηρετεί την παρέα αλλά και τι σηκώνει το πορτοφόλι σου. 

Μέσα στο καταπράσινο ελατόδασος της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 1.158 μέτρα, βρίσκεται και το καταφύγιο Φλαμπούρι.

Mε θέα μαγευτική, από τη νότια πλευρά θα δείτε την Αθήνα από ψηλά, την Αίγινα, τον Πόρο, την Πελοπόννησο και με καθαρό καιρό ακόμα και την Ύδρα. Από το μενού δραστηριοτήτων δεν λείπουν το ορειβατικό σκι, η σπηλαιολογία, η διάσχιση φαραγγιού, η αναρρίχηση, τα παιχνίδια δεξιοτήτων αλλά και η τοξοβολία, σε περίπτωση που ξυπνήσει ο Ιντιάνα Τζόουνς των καταφυγίων μέσα σου.Δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις το κολατσιό σου μαζί καθώς το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει καφέ, ροφήματα, χωριάτικες πίτες, φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά πιάτα, ψητά, σαλάτες και γλυκά.

Αν τώρα θες να περάσεις τη νύχτα στο καταφύγιο, με 15 ευρώ το άτομο θα απολαύσεις ένα χουχουλιάρικο και έξτρα ζεστό σποτ για κοιμήσεις το κορμάκι σου. 

Σαν τον Παρνασσό δεν έχει

Καλή η Αράχωβα δεν λέμε, καλοί κι οι πετρόχτιστοι ξενώνες και τα πολυτελή σαλέ του Παρνασσού, αλλά και το καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ (Πληροφορίες σχετικά με διαμονή και δραστηριότητες: 22370 25130 και 6986055080) έχει τη δική του –πολλές φορές- χιονισμένη χάρη. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.820 μέτρα στις δυτικές παρυφές της κορυφής Γεροντόβραχος του Παρνασσού, μόλις 500 μέτρα πριν από το χιονοδρομικό κέντρο που φιλοξενείται στις πλαγιές του.

Από εδώ ξεκινούν πολλές διαδρομές (για μικρούς και για μεγάλους) που αν τις πεζοπορήσεις θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στην μνήμη. Η πιο ξακουστή από αυτές οδηγεί στο δρακοκάρκαρο, ένα σπηλαιοβάραθρο κοντά στο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα περνάει από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος κι έχει κατάταγκαριστεί από τους χιλιάδες επισκέπτες του. Πέρα από την πεζοπορία, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του καταφυγίου καλύπτει και τον πλέον απαιτητικό λάτρη των extreme sports αφού περιλαμβάνει διάσχιση φαραγγιού, rafting, canyoning, river trekking, snorkeling και πολλά άλλα.

Φύγαμε για Δίρφη

Ούτε δυο ωρίτσες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο  Μ. Νικολάου, του ΕΟΣ Χαλκίδας, σε υψόμετρο 1.120 μέτρων. Από το καταφύγιο για την κορυφή της Δίρφυς υπάρχει μονοπάτι πολύ καλά σηματοδοτημένο που οδηγεί εκεί σε 2,5 ώρες για να απολαύσεις μια συγκλονιστική θέα που θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω για την απόφασή σου να εκδράμεις προς τα εκεί. Από το ορειβατικό καταφύγιο είναι ορατός τόσο ο Ευβοϊκός Κόλπος, όσο και το πέλαγος του Αιγαίου, ενώ αν ο καιρός είναι σύμμαχος σου και κάνει διαυγείς μέρες με καλή ορατότητα μπορείς να δεις τα νησιά των Βόρειων Σποράδων και το όρος Άθως.

Το καταφύγιο διαθέτει δυνατότητα φιλοξενίας 45 ατόμων, τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι, καλοριφέρ για έξτρα θέρμανση, και δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων όταν μαζευτεί πολύς κόσμος.

Μπορείς να κάνεις την κράτησή σου και να μάθεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες περί κόστους ακολουθώντας τον σύνδεσμο

Αυτό το καταφύγιο είναι απ΄ τα Άγραφα

Πάρε βαθιά ανάσα γιατί το υψόμετρο εδώ θα γράψει 1536 μέτρα. Το καταφύγιο έχει υπέροχη, Instagrammable και προφανώς πολυφωτογραφημένη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, εδώ θα καταευχαριστηθείς το δίκτυο μονοπατιών τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω περιοχή, αποκαλύπτοντας πλήθος φυσικών ομορφιών που φέρνουν στο νου σελίδες ταξιδιωτικού καταλόγου.

Ο χώρος είναι ικανός να φιλοξενήσει στην εσωτερική ζεστασιά του έως και 25 άτομα, ενώ η τιμή διανυκτέρευσης ανά άτομο τον χειμώνα ανέρχεται στα 15€. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του καταφυγίου (6988586292 , 6989802742).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v