Μια γεμάτη μονοήμερη στην Πάρνηθα

Πεταχτήκαμε μια βόλτα στο βουνό της διπλανής πόρτας και απολαύσαμε μια χορταστική μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα.

Μια γεμάτη μονοήμερη στην Πάρνηθα

Η φράση «πάμε Πάρνηθα μόλις χειμωνιάσει;» δεν πρόκειται να παλιώσει ποτέ, για αυτό τώρα που χειμώνιασε πρέπει να κάνουμε τη σκέψη, πράξη. Δύσκολα θα βρεις καλύτερη μονοήμερη εκδρομή σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα αν ζεις στην πρωτεύουσα. Μαζέψαμε που λες τα απαραίτητα μπογαλάκια μας σε ένα μικρό backpack και είπαμε πάμε να πάρουμε τον παγωμένο αέρα μας στην Πάρνηθα, για μια γεμάτη κι ιδιαίτερα χορταστική μονοήμερη στα μέρη της.

Στα Καταφύγια αδελφές μου στα καταφύγια

Πάρνηθα χωρίς καταφύγιο δεν γίνεται και πλέον όλοι το γνωρίζουν για αυτό τόσο στο Φλαμπούρι, όσο και στο Μπάφι γίνεται χαμούλης κάθε χειμώνα. Τόσο στο ένα όσο και στο άλλο θα βρεις μπόλικες δραστηριότητες για να ξεσκουριάσει το κορμάκι σου. Και ποδηλατάδες υπάρχουν και πεζοπορίες (τόσο πρωινές όσο και νυχτερινές) στο πρόγραμμα, ενώ από το μενού δραστηριοτήτων δεν λείπουν το ορειβατικό σκι, η σπηλαιολογία, η διάσχιση φαραγγιού, η αναρρίχηση, παιχνίδια δεξιοτήτων αλλά και η τοξοβολία. Σχεδόν σε όλα τα τμήματα συμμετεχόντων που οργανώνονται υπάρχει πρόβλεψη και για τα πιτσιρίκια, επομένως μην διστάσεις να πάρεις και τη φαμίλια μαζί.

Αν τώρα το ξενυχτήσεις και θες να ρίξεις κι έναν υπνάκο στα ζεστά των καταφυγίων μπορείς να το κάνεις, δίνοντας 15€ το άτομο στο Φλαμπούρι, ή επιλέγοντας κάποια από τα πακέτα διαμονής που προσφέρονται στο Μπάφι

Μίλα μου για πεζοπορία

Πάρνηθα και πεζοπορία πάνε πακέτο, επομένως φρόντισε στην επόμενη εκδρομή σου προς τα εκεί να πας ξεκούραστος, γιατί είναι βέβαιο πως θα έχεις περπάτημα εκείνη τη μέρα. Οι διαδρομές είναι πολλές και καλύπτουν χιλιόμετρα ανισόπεδου εδάφους ενώ κρύβουν πολλές ομορφιές και σπάνια είδη χλωρίδας ( για το αγριογαρύφαλλο και την καμπανούλα Πάρνηθας λέμε ντε) αλλά και πλούσια πανίδα (ελάφια εσείς σούπερ σταρ). Αν θες ωστόσο να πας προετοιμασμένος/η σου έχουμε κάβα δώδεκα έτοιμες διαδρομές που αξίζει να περπατήσεις.  

Αν πάλι μας ρωτάς τη γνώμη μας τότε θα σου πούμε ευθαρσώς ότι αγαπάμε ιδιαίτερα τη διαδρομή από το Καταφύγιο Φλαμπούρι μέχρι τους Θρακομακεδόνες η οποία δύσκολα θα ξεπεράσει τις δύο ώρες. Αρχικά ακολουθούμε τον δασικό δρόμο στη βόρεια πλευρά του καταφυγίου για περίπου 500 μέτρα, μέχρι να στρίψουμε δεξιά και «να μας πάρει η κατηφόρα» του υπέροχου ελατοδάσους. Στην πορεία θα συναντήσουμε το μονόπατι που κατεβαίνει από το καταφύγιο Μπάφι κι οδηγεί στους Θρακομακεδόνες.

Αντίστοιχα εξαιρετική διαδρομή είναι κι αυτή από τη Μόλα στο Κατσιμίδι που περνά από ινσταγκραμικά και πολύ γοητευτικά ελατοδάση, ενώ σαν λιμπιστό αγριοκέρασο πάνω στην τούρτα έρχεται η υπέροχη θέα προς τον Ευβοϊκό κόλπο.

Θα πάμε και στα Ανάκτορα;

Βεβαίως και θα πάμε μιας και όπως ίσως ήδη γνωρίζεις το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής του Δρυμού είναι το παλάτι της τέως βασιλικής οικογένειας στο Τατόι μαζί με τα βοηθητικά του κτίρια. Εδώ και πολλά χρόνια μόνιμο θέμα συζήτησης των αμέτρητων επισκεπτών της περιοχής είναι η αξιοποίησή τους. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τα έργα του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση των ανακτόρων. Μέχρι τότε οικογένειες, μαμάδες με καρότσια, πεζοπόροι αλλά και πολλοί τουρίστες, εκμεταλλεύονται τον χώρο των κτημάτων του Τατοΐου για βαρβάτα και ολίγον βουκολικά πικνίκ.

Πότε θα φάμε τίποτα ρε παιδιά;

Νηστικό αρκούδι δεν πεζοπορεί ούτε εκδράμει όπως είναι γνωστό επομένως πάμε μια νόστιμη βόλτα στα πέριξ. Η ταβέρνα του Λάμπρου (τηλ.: 210 6220227) στο Κατσιμίδι αξίζει μιας επιβεβλημένης στάσης ειδικά αν λογίζεσαι για μερακλής κρεατοφάγος. Παραδοσιακή χασαποταβέρνα που ψήνει μαστόρικα παϊδάκια και σπαλομπριζόλες, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις σε κάποια από τις χουχουλιαστές γωνιές της πλάι στο τζάκι. 

Συνεχίζουμε τα κρεατοφαγικά τσιμπούσια και πάμε προς την Πίνδο (19ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Πάρνηθος, Αχαρνές, τηλ.: 210 2467883) που ειδικεύεται στα κοντοσούβλια. Πέρα από τη σπεσιαλιτέ της, η Πίνδος καλοψήνει κοκορέτσια, αρνίσια παϊδάκια, φιλετάκια μοσχαρίσια αλλά και κοτόπουλα σχάρας, ενώ must είναι και ο ντάκος με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό, αλλά και η πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ρόδι και ψητό ταλαγάνι. Ο λογαριασμός με μπύρες ή κρασί δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο. 

Στους πρόποδες της Πάρνηθας βρίσκεται και η ταβέρνα του Κώστα (τηλ.:210 2468770) που προσφέρει ποιοτικό και γευστικότατο φαγητό, ενώ τις χειμωνιάτικες μέρες το τζάκι με τα καυσόξυλα ανεβάζει τη ζεστασιά του εσωτερικού της σε άλλο επίπεδο. Το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου, όπως αντίστοιχα και οι τεράστιες μπριζολάρες που θα κοπιάσεις για να φας ολόκληρες. Ο λογαριασμός μαζί με το χύμα κρασάκι και τους λοιπούς κρεατομεζέδες δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v