Αυθεντικά κουτούκια σε Καισαριανή, Παγκράτι, Μετς

Ρίξαμε μια γυροβολιά στα πιο μαγκιόρικα κουτούκια της Καισαριανής, του Παγκρατίου και του Μετς, και η βρόχα έπιπτε στρέιτ θρου.

Αυθεντικά κουτούκια σε Καισαριανή, Παγκράτι, Μετς

Όσο υπάρχουν κουτούκια υπάρχει κι ελπίδα οι παρέες να μαζεύονται γύρω από ξύλινα τραπεζάκια και να τσιμπολογάνε υπό ρεμπέτικους ήχους. Τα κρασοπότηρα δεν μένουν ποτέ άδεια, καθώς τα δρύινα βαρέλια μπορούν να εφοδιάσουν όσες γύρες χρειαστούν για να τα περάσεις φίνα κάθε βράδυ. Εμείς σαν γνήσιοι κουτουκολάγνοι ξεχυθήκαμε στις γειτονιές του Παγκρατίου, της Καισαριανής και του Μετς και πιάσαμε στασίδι στα κουτούκια της καρδιάς μας. 

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη 

Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Παγκράτι, τηλ. 210 7017404

Αυθεντικό κουτούκι στην αγαπημένη περιοχή της Παγκρατάρας αυτό του Μαραθωνίτη σε υποδέχεται με θεόρατα κρασοβάρελα στους τοίχους, κουρτινάκια με κεντήματα κι όλη την καλοδεχουμένη βιντατζιά που βλέπουμε πια μόνο στις παλιές ελληνικές ταινίες. Στα της μουσικής, το μπουζουκάκι εδώ έχει την τιμητική του στις λαϊκές και ρεμπέτικες βραδιές που διοργανώνονται πολύ συχνά.

Από τον κατάλογο αξίζει να δοκιμάσεις γίγαντες πλακί, μελωμένη συκωταριά, χειροποίητους ντοματοκεφτέδες και μυρωδάτο μπεκρή μεζέ. Μαζί με τα συνοδευτικά κρασάκια σου, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο.

Το κουτούκι της Λυδίας

Λυδίας 35, Καισαριανή, τηλ.:698 795 3672

Από το 1931 μέχρι το 1950 το κουτούκι της Λυδίας ήταν μια από τις μπακαλοταβέρνες της Καισαριανής. Έπειτα έγινε κουτούκι κρατώντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ανά τις πολλές δεκαετίες της ζωής του. Καρό τραπεζομάντηλα, ρετρό αφισάκια και φωτογραφίες στους τοίχους και αντίκες ολούθε συνθέτουν τη ζεστή ατμόσφαιρα του κουτουκιού που έχει πιστούς θαμώνες εδώ και χρόνια. Ο κατάλογος λιτός και καθόλου εξεζητημένος σού προσφέρει παϊδάκια, λουκάνικα κι εκλεκτούς κρασομεζέδες, καθώς όπως πιθανόν να έχεις καταλάβει ήδη ο οίνος ρέει άφθονος. Ο λογαριασμός θα σου έρθει στα 17-20€ ανά άτομο για φαγητό και κρασί.

Τσομπανάκος

Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, 21 0724 8441

Οι Γραφές λένε πως στον Τσομπανάκο είχε δικό του κλειδί ο Τσιτσάνης για να τρώει και να ξεκουράζεται παίζοντας μόνος του το μπαγλαμαδάκι του. Αυτή η θρυλική κουτουκό-ταβέρνα άνοιξε το 1954 κι έκτοτε έχει γίνει ένα μεζεδομουσείο λαϊκής τέχνης. Αντίκες, παμπάλαια διαφημιστικά αφισάκια, ραδιοφωνάκια και κάθε λογής ενθύμια σου τραβούν την προσοχή με το που μπεις στον χώρο. Το τζουκμπόξ του δε είναι το αξιοθέατο του χώρου, ενώ τα κρασοβάρελα γεμίζουν ακόμη με κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών του Τσομπανάκου. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα παϊδάκια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τα σουτζουκάκια, τα μανιτάρια με πλιγούρι και τα σαλιγκάρια στιφάδο. Μαζί με το κρασάκι σου ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20-25€ το άτομο.

Βυρίνης

Αρχιμήδους 11, Καλλιμάρμαρο Μετς, τηλ.: 21 0701 2153

Η ταβέρνα του Βυρίνη βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς πια ιδιοκτητών, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, κάπου εκεί στα νοητά σύνορα Παγκρατίου και Μετς. Η ιστορία του Βυρίνη ξεκινά το μακρινό 1950 με την αυλή του να έχει ζήσει μεγάλες δόξες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής αυτής της θρυλικής ταβέρνας, που είχε πάντα καρδιά κουτουκιού, όπως μαρτυρούν τα μεγάλα βαρέλια κρασιού που υπάρχουν ακόμη στους τοίχους της.

Στα επιβάλλεται του καταλόγου η φάβα με κάππαρη, κρεμμύδι και ντομάτα, τα κεφτεδάκια της γιαγιάς με σάλτσα ντομάτας, οι κολοκυθοκεφτέδες, το κοτόπουλο σχάρας σε σουβλάκι, μελιτζάνες ιμάμ, ρεβύθια με σπανάκι στη γάστρα και μπουκιές χοιρινού με πράσο και καρότο. Μαζί με κρασάκι ο λογαριασμός θα κυμανθεί από 17 έως 20€ το άτομο.

Το κελάρι του γάτου

Μιχ. Καραολή 69, Καισαριανή, τηλ.:21 0722 6996

Το κελάρι του γάτου είναι ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπητά μεζεδό-κουτούκια της Καισαριανής. Το σκηνικό είναι το αναμενόμενο:ξύλινα τραπεζάκια, υφασμάτινα τραπεζομάντιλα στρωμένα με τσάκιση, κρασοβάρελα στους τοίχους και ζωντανή μουσικούλα συχνά πυκνά. Στα τραπέζια του Κελαριού θα βρεις πολύ φοιτητόκοσμο αλλά και οικογένειες που απολαμβάνουν τους σπιτικούς μεζέδες και το γλυκόπιοτο χύμα κρασάκι. Λέμε απερίφραστα ναι στο κοντοσούβλι του μενού, στην τηγανιά κοτόπουλο, στα σμυρναίικα σουτζουκάκια αλλά και στον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ο λογαριασμός μαζί με τα κατρούτσα σου δεν θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο.

Καραβίτης

Αρκτίνου και Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ.: 2107215155

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (@karavitis_tavern)

Ένα όνομα, μια μεγάλη ιστορία η ταβέρνα του Καραβίτη στο Παγκράτι, καθώς χρονολογείται από το 1926 κι έχει καλοταΐσει- κρατώντας ενίοτε κι εξαιρετική μουσική συντροφιά- αμέτρητους Αθηναίους όλα αυτά τα χρόνια. Η ατμόσφαιρα ζεστή, το προσωπικό έξτρα φιλικό κι ευγενικό κι οι μυρωδιές που αναδύονται από την κουζίνα απευθύνουν ερωτικό κάλεσμα στα ρουθούνια σου.

Μην φύγεις από τον Καραβίτη αν δεν δοκιμάσεις αρωματικά κεφτεδάκια, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, σαγανάκι, ρεβυθοκεφτέδες, κολοκυθάκια τηγανιτά, χοιρινές ή μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπιτικές τηγανητές πατάτες, μαμαδίσια τυρόπιτα και αρνίσια παϊδάκια. Μαζί με χύμα κρασί, δε θα πληρώσεις παραπάνω από 15-18€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v