Παραδοσιακά ταβερνάκια στο κέντρο

Βολτάραμε στα καλύτερα παραδοσιακά ταβερνάκια του κέντρου τσιμπολογώντας μερακλήδικους μεζέδες όπως παλιά.
Παραδοσιακά ταβερνάκια στο κέντρο

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς το αθηναϊκό κέντρο το αγαπάμε ιδιαίτερα και δεν χάνουμε ευκαιρία να περιηγηθούμε στα στενά του και τις όμορφες γειτονιές του. Επειδή όμως νηστικό αρκούδι δεν περιηγείται, θα κάνουμε τις απαραίτητες φαγητοστάσεις μας στα καλύτερα παραδοσιακά ταβερνάκια του κέντρου.

Λεύκα

Μαυρομιχάλη 121 και Βουλγαροκτόνου, Νεάπολη, τηλ: 210 3614038



Τα Εξάρχεια τα έχουμε στην καρδούλα μας για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους εξ αυτών είναι ότι στις γειτονιές τους βρίσκεις παραδοσιακά ταβερνάκια που μοιάζουν βγαλμένα από κινηματογραφικό καρέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η Λεύκα τη Νεάπολη είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μας ταβερνεία, με πολλούς και πιστούς θαμώνες. Οι τιτανομέγιστες χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες τους αποτελούν εγγύηση για κάθε καλοφαγά ενώ στα επιβάλλεται του καταλόγου βρίσκονται το χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας, το αρνάκι με πατάτες, οι παραδοσιακοί ντολμάδες και τα σαλιγκάρια. Υπολόγισε 15€ το άτομο με κρασί.

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Μένουμε στα Εξάρχεια αλλά κατηφορίζουμε προς την Βαλτετσίου για να φάμε στη Ροζαλία, που εδώ και χρόνια σερβίρει τα καλύτερα στο τρααπέζι της.Η ξεχωριστή νότα της "Ροζαλίας" είναι ο δίσκος με τα 16 ορεκτικά που έρχεται στην αρχή να διαλέξεις ό,τι θέλεις. Από τα ζεστά ορεκτικά οι κολοκυθοκεφτέδες και τα μανιτάρια του μερακλή (με σκορδάκι, μαϊντανό κλπ.) είναι αυτά που δεν πρέπει ν' αφήσεις. Το ψαρονέφρι πιπεράτο και το φιλέτο κοτόπουλο με σως πορτοκαλιού (φιλετάκια σοταρισμένα σε φρέσκο βούτυρο και σάλτσα από πορτοκάλι) είναι μαζί με τις εκλεκτές μακαρονάδες τα σπεσιάλ του καταστήματος. Για μια γενναία φαγητοποσία δεν θα χρειαστείς περισσότερα από 15-20€ το άτομο.

Καπετάν Μιχάλης

Φειδίου 3, Ομόνοια τηλ: 21 0382 0073



Ο ταβερνοκαφενές του Καπετάν Μιχάλη έχει καλοταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων κι επισκεπτών που πιάσανε τραπεζάκι στο μικροσκοπικό στενάκι της Φειδίου. Πολύς κόσμος συρρέει από νωρίς στα ξύλινα τραπεζάκια και παραγγέλνει μεζεδάκια για να συνοδέψει το ουζάκι του. Ο κατάλογος μικρός με λίγες επιλογές που τερματίζουν ωστόσο το νοστιμόμετρο.

κεφτεδάκια, ρεβίθια, γαρίδες σαγανάκι, γαύρο τηγανιτό, αθερίνα και νόστιμες πατάτες τηγανιτές. Υπολόγισε περί τα 15€ ανά άτομο, με ούζο ή χύμα κρασί.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, τηλ: 210 3247607

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας έφεραν από τους πρώτους την αναβίωση της μπακαλοταβέρνας αρχικά στα Άνω Πατήσια και στο Χαλάνδρι κι από το 2006 κι έπειτα και στο Σύνταγμα. Παραδοσιακό ντεκόρ που θα ζήλευε κι ο πιθανός αποδιευθυντής του καταστήματος, Ζήκος ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας έχουν μια αδυναμία παραπάνω στα προϊόντα της ελληνικής γης όπως η γραβιέρα Νάξου, η φάβα βιολογικής γεωργίας απο το Δίλοφο,το παστό Μάνης,το µαστέλο, η µαστίχα Χίου, τα µύδια Κατερίνης, το πεκορίνο Αµφιλοχίας. Όλα τα παραπάνω τρυπώνουν σε πεντανόστιμα πιάτα με τον λογαριασμό σπάνια να ξεπερνά τα 20€ ανά άτομο με κρασάκι.

Η Στοά Αλλιώς

Γαμβέτα 14, τηλ: 21 0382 5961



Στην καρδιά της Ομόνοιας η Στοά Αλλιώς εδώ και χρόνια καλοταΐζει τους θαμώνες της που την τιμούν αδιαλείπτως. Μεγάλη ποικιλία σε ψαροθαλασσίνα όπως αθερίνα, γαύρο, μαρίδα, μπακαλιάρο, γαρίδες, χταποδάκι, μύδια και καλαμαράκια, για να γίνει σωστή δουλίτσα. Ωστόσο ο κατάλογος δεν ξεχνά και τους φαν του κρέατος. Κεφτεδάκια, μπριζολάκια, παστό χοιρινό και χωριάτικο λουκάνικο ενισχύουν το μενού με έξτρα νοστιμάδα και κάνουν τη Στοά ιδανικό προορισμό για κάθε μεζεδολάγνο που σέβεται τον εαυτό του. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με ουζάκι ή κρασί.

Το Στέκι του Ηλία

Επταχάλκου 5, τηλ: 2103458052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 2103422407, Θησείο

Πηγαίνοντας προς Θησείο μεριά είναι δεδομένη η κρεατολάγνικη στάση στο Στέκι του Ηλία. Η κουζίνα τσικνομυρίζει και σου σπάει τα ρουθούνια, βάζοντας σε σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα παραγγείλεις αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά μπιφτέκια, η θα ενδώσεις στα κλασικά πιάτα της ώρας όπως λουκάνικο, μοσχαράκι γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα και αρνίσια συκωταριά. Παράγγειλε με σύνεση και κάνε χώρο για ωραιότατους μεζέδες, όπως φάβα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και κολοκυθάκια τηγανιτά. Μαζί με κρασί ή μπύρα ή τσιπουράκι ο λογαριασμός στα 15-18€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v