Παραδοσιακά ταβερνάκια στην Αθήνα όπως παλιά

Παραδοσιακή, «ταβερνίσια» κουζίνα, μαμαδίσιες γεύσεις και καλή καρδιά σε αγαπημένες διευθύνσεις της πόλης που ξέρουν πώς να σε ταΐσουν καλά.
Παραδοσιακά ταβερνάκια στην Αθήνα όπως παλιά

Ωραίοι και οι νεωτερισμοί, όμως κάποιες φορές θες να παίξεις μπάλα παραδοσιακά, όπως παλιά. Σε ξύλινα τραπέζια, με μυρωδιές μαγειρευτών και ψητών να αναδύονται από την κουζίνα, και ατμόσφαιρα που μοσχοβολά παλιά Αθήνα.

Σε αυτά τα ταβερνάκια θα πας και θα ξαναπάς για την ιστορία τους, τις παραδοσιακές τους γεύσεις και το νοσταλγικό περιβάλλον.

Ταβέρνα του Βαρδή

Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, τηλ: 2107629972

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lena Barda 🇬🇷 (@lenabarda)



Από το 1920 βρίσκεται εδώ αυτή η συνοικιακή ταβερνούλα που έχει κρατήσει το vintage στυλ της και τις ποιοτικές της γεύσεις. Το μίνιμαλ εσωτερικό της με τα ξύλινα τραπεζάκια και τα κρεμασμένα κατσαρολικά είναι όσο καλτ πρέπει, ενώ το σέρβις είναι φιλικό και χαμογελαστό. Εδώ θα φας απλά, μα πεντανόστιμα πιάτα, όπως παραδοσιακά κεφτεδάκια τηγανισμένα με μεράκι, συκώτι μοσχαρίσιο με τηγανιτές πατάτες, χοιρινό σνίτσελ κρασάτο, τηγανιά κοτόπουλο, λουκάνικο σχάρας και κατσικάκι τσιγαριαστό με πυκνή σάλτσα, μεταξύ άλλων. Συνοδεία χύμα κρασιού, υπολόγισε κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο.

Λελούδας

Σαλαμίνος 8, Βοτανικός, τηλ: 210 3464167



Καλτ γωνιά από τις λίγες, η ιστορική και σχεδόν αιωνόβια (από το 1928 εδώ) ταβέρνα του Λελούδα μοιάζει να έμεινε στη δεκαετία του ’50, κρυμμένη ανάμεσα σε παλιά εργοστάσια και φορτηγά. Παρέα με τους φορτηγατζήδες αλλά και… κουλτουρόφατσες, θα πιάσεις θέση στα τραπεζάκια για να δοκιμάσεις μαγειρευτά και πιάτα ψαρικών. Σημείωσε να πάρεις ζυγούρι κοκκινιστό, βακαλάο Ισλανδίας σκορδαλιά, ρεβύθια κοκκινιστά με ρέγγα στον φούρνο, βιολογική φάβα Φενεού με κρεμμυδάκι. Αυτά, λίγα και καλά. Συνοδεύεις με ωραίο χύμα κρασί και πληρώνεις περί τα 12€ κατ’ άτομο.

Ταβέρνα Οικονόμου

Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petralona (@petralona_athens)



Μαγειρευτό φαγητό μαμαδίσιο, χύμα κρασί και οικονομική έξοδος όπως παλιά σε μια ταβέρνα που βαστά από το 1930. Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να «ξεπορτίσει» μέχρι του Οικονόμου; Αν μας ρωτάς, τίποτα. Κάθε βράδυ, το τσουκάλι της κουζίνας βγάζει πεντανόστιμα σπιτικά μαγειρευτά, εξαιρετικό κοκκινιστό και αξιομνημόνευτες πατάτες φούρνου, και οι Αθηναίοι κάνουν ουρές. Όχι άδικα, αφού εδώ θα φας καλά, θα πιείς καλό κρασί, και δεν θα δώσεις περισσότερα από 15€ κατ’ άτομο.

Πλάτανος

Διογένους 4, Πλάκα, τηλ: 21 0322 0666

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alexandros (@alexandros._.art)



Από τα τραπεζάκια αυτής της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας έχουν περάσει ο Παλαμάς, ο Ξενόπουλος, η Κοτοπούλη, η Κυβέλη και πολλές ακόμα ιστορικές προσωπικότητες της παλιάς Αθήνας. Παραδόξως, ο Πλάτανος στην Πλάκα ξεφεύγει από τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και σερβίρει ποιοτικό, προσεγμένο και μαμαδίσιο φαγητό. Εδώ θα δοκιμάσεις σε τραπεζάκια έξω σαν σε πλατεία χωριού κοκκινιστό μοσχαράκι, κατσικάκι στη λαδόκολλα, ωραιότατες μπάμιες (ναι τι;), γεμιστά με πιπεριές και ντομάτες, μουσακά πληθωρικό και παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ, αλλά και ωραία ψητά της ώρας με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές. Λογαριασμός στα 18-20€/ άτομο, με κρασί δικό τους.

Η Κληματαριά

Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 2103216629



Από τις πιο όμορφες αυλές του κέντρου, αυτή η ταβέρνα-χρονομηχανή σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με τις γεύσεις αλλά και με τις μουσικές της, ρεμπέτικα και λαϊκά, οι οποίες την έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις του είδους- δες το πρόγραμμα εδώ.  Στα του φαγητού, στην Κληματαριά θα δοκιμάσεις νοστιμότατα μαγειρευτά, όπως σαλιγκάρια στιφάδο, γίγαντες πλακί και λαχανοντολμάδες, καθώς και κάποια πιάτα πολίτικης κουζίνας, όπως η πεντανόστιμη πίτα Καισαρείας με ψητή φέτα, αυγά, πικάντικο ζαμπόν, παστράμι, ντομάτα και κρεμμυδάκι. Εξίσου ωραία και τα κρεατικά της, με αποκορύφωμα τα νοστιμότατα μπιφτέκια. Με το κρασί ή το τσίπουρό μας, πληρώνουμε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μιχάλης - Στου Κουτρούλη

Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106913542

Foursquare

Σε αυτό το κρυμμένο και ζεστό κουτούκι στους Αμπελόκηπους, στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας που δεν το παίρνει το μάτι σου, κάτι όμορφο και νόστιμο συμβαίνει, εδώ και δεκαετίες. Μυρωδιές σπάνε τη μύτη και ο κόσμος βγαίνει χαμογελαστός και χορτασμένος. Μάλλον θα ευθύνονται τα λαχταριστά κρεατικά του, ανάμεσα στα οποία τα παΐδάκια αλλά και η καλλιτεχνική γαρδούμπα κατέχουν τα πρωτεία της γεύσης, μαζί με το μπιφτέκι – ντομάτα, ένα πιάτο σκέτη απόλαυση. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις και τους λαχανοντολμάδες, με νοστιμότατη σάλτσα. Ο λογαριασμός με κρασί στα 15-18€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v