Η Κόρινθος είναι η πιο παραγνωρισμένη μονοήμερη

Η μονοήμερη που δεν έχεις βάλει ακόμα στο πρόγραμμα έχει κάστρο, αρχαία, παραλίες βοτσαλωτές και συγκλονιστικό φαγητό.
Η Κόρινθος είναι η πιο παραγνωρισμένη μονοήμερη
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ωρίτσα απόσταση, και έχεις τόσα να κάνεις και να δεις που δεν χωράνε καν σε μία και μόνο εκδρομή. Και παρόλα αυτά, στο πνεύμα που θέλει τα εν Ελλάδι city breaks παραγκωνισμένα σε σχέση με τις εξοχές, την Κόρινθο δεν την παίρνει συχνά το μάτι σου στις λίστες με τις «5 φοβερές μονοήμερες να κάνεις τώρα από την Αθήνα». Κακώς, αν μας ρωτάς. Πάμε να το αλλάξουμε αυτό.

Εν αρχή ην το κάστρο

…που, όπως έχουμε ξαναπεί, αξίζει μια ολόκληρη μονοήμερη και από μόνο του. Ο φημισμένος Ακροκόρινθος είναι το μεγαλύτερο, εντυπωσιακότερο και άλλα τέτοια υπερθετικά κάστρο της Πελοποννήσου, στέκεται πάνω στον θεόρατο βράχο του ήδη από την αρχαιότητα, και έχει αλλάξει μέχρι σήμερα τόσα χέρια που είναι πρακτικά αδύνατο να πεις σε ποια εποχή ανήκει. Άλλα κάστρα είναι βυζαντινά, φράγκικα, οθωμανικά, ο Ακροκόρινθος είναι όλα αυτά μαζί και ταυτόχρονα τίποτα απ’ αυτά. Είναι μια κατηγορία μόνος του. Η περίμετρος των τειχών του αγγίζει σε μήκος τα τρία χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει πως δύο ώρες το λιγότερο θα υπολογίσεις για να το γυρίσεις ολόκληρο. Το κάστρο είναι επισκέψιμο καθημερινά, 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο.



Και αρχαία έχουμε, για περάστε

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κορίνθου, ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος είναι άλλος από το Κάστρο, δεν θέλουμε να μπερδεύεσαι. Εδώ βρισκόταν το κέντρο της αρχαίας πόλης, που ευημερούσε όσο οι άλλοι τρώγονταν, γιατί οι Κορίνθιοι ήταν έξυπνοι και όσο οι άλλοι έκαναν πολέμους αυτοί έκαναν εμπόριο –και τους χρέωναν και τα πήγαινε-έλα των καραβιών που περνούσαν αναγκαστικά από τον ισθμό. Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα θα δεις τον δωρικό Ναό του Απόλλωνα, τη ρωμαϊκή αγορά του και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, για τα οποία έχει λεπτομέρειες το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.00-19.00 (τον Οκτώβριο μέχρι τις 18.00) με εισιτήριο 8€.

Το κέντρο της σύγχρονης πόλης, τι λέει;

Δεν είναι μόνο αρχαία ιστορία η όλη υπόθεση: Αν δεν την έχεις βολτάρει ποτέ, η Κόρινθος θα σε εκπλήξει με τις μεγάλες ηλιόλουστες πλατείες της, τους πεζόδρομους στους οποίους απλώνουν έξω τραπεζάκια café και εστιατόρια, τον εντυπωσιακό Πήγασο ανάμεσα στα σιντριβάνια στον Φλοίσβο (πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου θα τη βρεις στους χάρτες) και τα ψηφιδωτά-έκπληξη στα πεζοδρόμιά της, έργα της ζωγράφου Ευφροσύνης Χαστούπη-Παρούση.



Καμιά βουτιά θα κάνουμε;

Αν δεν θέλεις να απομακρυνθείς πολύ, τα Καλάμια είναι ένα από τα αξιοπρεπέστερα δείγματα αστικής παραλίας που έχουμε στην Ελλάδα, με τα βοτσαλάκια τους, τα ωραία νερά, τις ξαπλωστρομπρέλες των beach bar και τα ελεύθερα σημεία τους για να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου.

Αν πάλι δεν σε πειράζει λίγη παραπάνω οδήγηση, συμπαθέστατη είναι και η βοτσαλωτή, άνευ οργάνωσης, παραλία στο Παλαιό Καλαμάκι, ένα 20λεπτο έξω από την Κόρινθο, όπως και η οργανωμένη, και επίσης βοτσαλωτή, παραλία στο Βραχάτι. Θα τη βρεις κι αυτή ένα 20λεπτο οδήγησης από την Κόρινθο, στην πλευρά του Κορινθιακού –ενώ το Παλαιό Καλαμάκι είναι στην αντίθετη, βρέχεται δηλαδή από τον Σαρωνικό.

Αρχαιολάτρεις μας, σημειώστε επίσης…

Δύο σημαντικές στάσεις: Ο Δίολκος, στη δυτική άκρη του καναλιού, ήταν το πλακόστρωτο επάνω στο οποίο οι δούλοι έσερναν τα πλοία από τη μια μεριά του καναλιού στην άλλη πολλούς αιώνες πριν σκαφτεί ο ισθμός. Και ο Ναός του Ποσειδώνα, στην ανατολική άκρη του καναλιού, μπορεί σήμερα να μην στέκεται, έχει όμως εντός του αρχαιολογικού του χώρου ένα από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που μας σώζονται, το οποίο χρονολογείται από το 150 μ.Χ., απεικονίζει ζωάκια και θεούς της θάλασσας, και αποδίδεται στον Ηρώδη τον Αττικό –ναι, τον γνωστό, με το Ηρώδειο.

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Μια από τις αγαπημένες μας διευθύνσεις στα πέριξ είναι το ταβερνάκι που λέγεται Κήπος, όνομα και πράγμα, πάνω από την παραλία στο Παλαιό Καλαμάκι. Σερβίρει πεντανόστιμα θαλασσινά, σαν το γεμιστό καλαμάρι και τα μπρουσκετάκια με γαύρο μαρινάτο, έχει και φρέσκο ψάρι σε ωραιότατες τιμές (44€ το κιλό το φαγκρί). Χωρίς φρέσκο ψάρι, με θαλασσινά και ουζάκια, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 20€ το άτομο.

Αν πάλι η παρέα προτιμάει κρέας, θα πας γραμμή στην Ταβέρνα Μπέκος, στα πόδια του βράχου του Ακροκορίνθου, για ζουμερή προβατίνα στα κάρβουνα, μαστόρικα ψημένη γουρουνοπούλα και θεϊκά παϊδάκια, χειροποίητο τυροπιτάρι, και ολόφρεσκες σαλάτες με λαχανικά από το δικό τους μποστάνι. Με κρασάκι, θα υπολογίσεις περί τα 17€ το άτομο.

Στο κέντρο της Κορίνθου, απίθανη δημιουργική κουζίνα θα βρεις στο Soul Kitchen που σερβίρει μικρά αριστουργήματα σαν το μοσχαράκι τουρνεντό με ποικιλία μανιταριών ραγού, σάλτσα μαυροδάφνης και προσούτο crudo, ή το κοτόπουλο γεμιστό με λιαστή ντομάτα, γραβιέρα, πιπεριές και σάλτσα μουστάρδα, που σερβίρεται με πουρέ καρότου. Με κρασί, λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v