Οικονομικές και έξυπνες αποδράσεις για τα ΣΚ του Δεκέμβρη

Θες να φύγεις τελευταία στιγμή για βουνό αλλά δεν θες να πληρώσεις ένα μηνιάτικο ρεύματος σε διαμονή; Δες τρεις προορισμούς δίπλα σε «σταρ» που δεν κοστίζουν πολλά.

Οικονομικές και έξυπνες αποδράσεις για τα ΣΚ του Δεκέμβρη

Σαββατοκύριακο τον Δεκέμβρη θέλεις; Σου έχουμε καλά και κακά νέα. Πρώτα τα κακά: οι διαμονές σε γοητευτικούς ορεινούς προορισμούς κοστίζουν. Όμως το καλό είναι πως υπάρχουν κοντινοί προορισμοί σε αυτούς που μπορούν κάλλιστα να σε φιλοξενήσουν για ένα τριημεράκι, χωρίς να πληρώσεις (πάρα) πολλά.

Τρία τέτοια ορεινά σενάρια εξόρμησης βρήκαμε και σου προτείνουμε για να μην χάσεις μισό μεροκάματο σε διαμονή.

Βαλτεσινίκο

Καλή και η Δημητσάνα, αλλά η (άξια) φήμη της την έχει κάνει ελαφρώς «τσιμπημένη». Βάλε πλώρη λοιπόν για το Βαλτεσινίκο, ένα από τα πιο ξακουστά για την ομορφιά τους χωριά της Αρκαδίας, σκαρφαλωμένο στα 1.100 μέτρα, και αγκαλιασμένο από τα πυκνά ελατοδάση του Μαινάλου. Πέτρινα αρχοντικά, ιστορικά μοναστήρια, νερόμυλοι, πηγές, τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου, και ένα μικρό πλην τίμιο λαογραφικό μουσείο συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα του, όπως επίσης και οι ρομαντικές βόλτες στα δρομάκια του, με πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου.

Πριν φύγεις: Λιγότερο από μισάωρο έξω από το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια είναι ένα πανέμορφο, απολύτως πέτρινο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.

Πού θα μείνεις: Στα πανέμορφα στούντιο του Valtessiniko Studios (από 80€ το δίκλινο με τζάκι και σούπερ πρωινό), στο Θέα Βαλτεσίνικο με 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό και στο Petra & Elato Art Hotel (από 50€ για ένα ευρύχωρο δίκλινο με μπαλκόνι).

Διάβασε επίσης: Το Βαλτεσινίκο είναι η τέλεια χειμωνιάτικη εκδρομή

Αραχωβ…

… ναι ναι καταλαβαίνουμε, δύσκολα τα πράγματα δι ημάς τους ζορισμένους οικονομικά στην «αρχόντισσα» του Παρνασσού. Όμως οι Δελφοί είναι μια ωραιότατη και κοντινή εναλλακτική, σαφώς πιο οικονομική και εξίσου βολική. Αλλά τα πλεονεκτήματά τουςς δεν σταματούν εκεί: Ο υπέροχος αρχαιολογικός χώρος, στην καρδιά ενός ειδυλλιακού τοπίου, προσφέρεται για ολοήμερη εξερεύνηση ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός αρχαιολάτρης. Επίσης, τόσο η Αράχωβα όσο και οι ελατοσκέπαστες διαδρομές στις πλαγιές και τα μονοπάτια του Παρνασσού, απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα.

Πριν φύγεις: Στην Αγόριανη, θα πιεις ελληνικό καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, και θα βολτάρεις στο λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον ξακουστό καταρράκτη της, ενώ στη Βελίτσα, θα περπατήσεις το αισθητικό δάσος της ή αν το λέει η καρδούλα σου θα δοκιμάσεις τις αντοχές σου στη διαδρομή που ξεκινά από εδώ και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού.

Πού θα μείνεις: Από 43€ το δίκλινο ξεκινούν οι τιμές στο πάντα προσεγμένο και αγαπητό Ξενοδοχείο Κούρος, ενώ στο Hermes Delphi Hotel θα βρεις ωραιότατα δίκλινα με 69€.

Διάβασε επίσης:Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό;

Βωβούσα

Τα «αστεράτα» Ζαγοροχώρια- βλ. Πάπιγκο, Αρίστη- είναι μεν όμορφα αλλά αυτήν την περίοδο απλησίαστα για διαμονή. Κανένα θέμα λέμε εμείς και βάζουμε πλώρη για το Ανατολικό Ζαγόρι  εκείνο που λατρεύουν όσοι αναζητούν προορισμούς εκτός πεπατημένης, αυθεντικούς κι ωραίους. Εδώ ξεχωρίζει η πανέμορφη Βωβούσα, κτισμένη στις όχθες του Αώου, στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, και το οποίο χρονολογείται από το 1748. Από τη Βωβούσα ξεκινούν τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της ειδυλλιακής Βάλια Κάλντα, αλλά και στο ξακουστό Αρκουδόρεμα –όπου ναι, μπορεί και να βρεις καμία αρκούδα καφέ.

Πριν φύγεις: Τσέκαρε οπωσδήποτε το Ελατοχώρι, ένα γραφικό χωριουδάκι όλο τρεχούμενα νερά, κτισμένο στους πρόποδες του βουνού με το ευφάνταστο όνομα Τσούκα Τζίνα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του θα αράξεις για ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, στη σκιά της περίτεχνης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Πού να μείνεις: Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, τα προσεγμένα δωμάτια του Ξενώνα Κερασιές είναι ό,τι πρέπει για χουχούλιασμα απέναντι από το τζάκι – στα 90€ για ένα δίκλινο, με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v