Η δικαιοσύνη, ένα κοινό περί δικαίου αίσθημα και μια Πρόεδρος

Άξιζε άραγε η πρόεδρος της Δημοκρατίας το κράξιμο για την υποτιθέμενη στήριξη στον Λιγνάδη;
Η δικαιοσύνη, ένα κοινό περί δικαίου αίσθημα και μια Πρόεδρος

Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους». Βαριά φράση, ε;

Αυτά είπε κατά την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου σοκάροντας μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης- ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν δεσμούς με την αριστερά.

Πώς είναι δυνατόν; Αν υπάρχει πάνδημη γνώμη για κάτι, μπορούν τα όργανα της πολιτείας να αγνοούν τον λαό; Στο κάτω- κάτω στο όνομα αυτού δεν υπάρχει και η διάκριση των εξουσιών και το νομικό οικοδόμημα και το σύνταγμα και όλα;

Ναι αλλά και όχι ακριβώς. Δεν δουλεύει έτσι το πράγμα. Μπορεί πολύς κόσμος να θύμωσε με την κατά τα φαινόμενα κυνική δήλωση της προέδρου και να θεώρησε πώς αποτελεί πολιτική στήριξη της απελευθέρωσης Λιγνάδη, όμως αυτή ήταν απολύτως θεσμική.

Το Σύνταγμα και κατ’ επέκταση το νομικό σύστημα, είναι φτιαγμένο για να προστατεύει την δημοκρατία. Ούτε τον Λιγνάδη, ούτε τον Μιχαηλίδη ούτε τους δικαστές που αποφασίζουν το ένα ή το άλλο. Για την ακρίβεια δε σκοπός τους είναι να προστατεύουν την αστική δημοκρατία που έχει ακρογωνιαίο της λίθο την διάκριση των εξουσιών. Τι θα πει αυτό; Ότι η πρόεδρος δεν έχει από το Σύνταγμα την εξουσία να παρέμβει και να ζητήσει την αποφυλάκιση Μιχαηλίδη ή τα ισόβια στον Λιγνάδη ή ό,τι άλλο θα ήθελε (δικαίως ή μη) η κοινή γνώμη γιατί έτσι θα κατέλυε την διάκριση που λέγαμε.

Η κοινή γνώμη για την δημοκρατία δεν υπάρχει (there is no such thing που θα έλεγε και η Θάτσερ). Το νομικό σύστημα της ελληνικής δημοκρατίας δεν είναι προγραμματισμένο για να λαμβάνει υπόψη του την γνώμη των ατόμων. Την αστική δημοκρατία δεν την απασχολούν τα άτομα. Δεν είναι φτιαγμένη για να συνομιλεί με άτομα, αλλά για να εκφράζεται μέσα από θεσμούς. Για αυτό άλλωστε και οι εισαγγελικές αρχές δεν εκλέγονται- όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ- για αυτό άλλωστε και οι ένορκοι δεν έχουν βαρύνοντα ρόλο στην απονομή δικαιοσύνης,

Αυτό που είπε η Σακελλαροπούλου είναι ότι σωστά εφαρμόστηκε ο νόμος στην περίπτωση Λιγνάδη, ασχέτως του τι πιστεύει ο κόσμος. Γιατί οι νόμοι είναι υπερ΄ανω αυτού που θεωρούμε εμείς λάθος ή σωστό.   

Η Πρόεδρος εξέφρασε την στήριξή της στην αστική δημοκρατία και στον τρόπο εφαρμογής των νόμων. Οι νομικοί κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται ακόμη και εκεί που ο πολίτης δεν κατανοεί γιατί υπήρξε διαφορετική απόφαση στη μία περίπτωση και διαφορετική στην άλλη. Αν αρχίσεις να ακούς τις σειρήνες της συγκυρίας, είπε στην ουσία η Σακελλαροπούλου, αφήνεις ρωγμές στο φράγμα της δημοκρατίας. Καθήκον εκ της θέσεώς της- της τωρινής και της προηγούμενης, ως ανώτατης δικαστικού- είναι να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Όσοι διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση ή δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το θεσμικό σύστημα, ή θα ήθελαν κάτι πιο επαναστατικό.

Θεμιτό, αλλά με το κράξιμο σε έναν άνθρωπο που μπήκε σε μια θέση για να κάνει κάτι συγκεκριμένο, και το κάνει, άκρη δεν βγαίνει. Χρειάζεται άλλου τύπου δράση ή αλλιώς ας αρκεστούμε στην διαμαρτυρία του πληκτρολογίου.        

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v