Όσπρια και δημητριακά κατά του καρκίνου

Η... ταπεινή φασολάδα, όπως και τα δημητριακά προστατεύουν από τον καρκίνο. Αυτό υποστηρίζει έρευνα έγκριτων Βρετανών επιστημόνων στο University College του Λονδίνου.

Διατροφή πλούσια σε φασόλια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους για να αποφευχθεί ο καρκίνος, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Επιστήμονες του University College στο Λονδίνο ανακάλυψαν ότι οι καθημερινές αυτές τροφές -συχνότατα στο περιθώριο των γευστικών επιλογών μας- περιέχουν ένα ”αντικαρκινικό” συστατικό.

Το συστατικό αυτό εμποδίζει τη λειτουργία ενός ενζύμου, το οποίο συνευθύνεται για την ανάπτυξη όγκων. Όπως δήλωσαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research, στο μέλλον είναι πιθανό να ενσωματωθούν οι ιδιότητες του συστατικού αυτού σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι επιστήμονες ερευνούν το ένζυμο ”phosphoinositide 3-kinase” στο πλαίσιο των ερευνών για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά έως τώρα έχει σταθεί δύσκολη η παρασκευή φαρμάκου λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τη χημική σταθερότητα του ενζύμου και την τοξικότητά του.

Όταν η επιστημονική ομάδα χορήγησε δόσεις της ουσίας αυτής σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων, παρατήρησε ότι όχι μόνο εμπόδιζε την ανάπτυξη όγκων αλλά ενίσχυε και τη δράση άλλων αντικαρκινικών φαρμάκων. Επιπρόσθετα, η ουσία έμοιαζε να είναι μη τοξική, σε αντίθεση με τις γνωστές χημειοθεραπείες.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Falasca, δεν κρύβει την αισιοδοξία του σχετικά με τη νέα ανακάλυψη και υπόσχεται πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για τη θαυματουργή ουσία.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v