Νόστιμες και θρεπτικές ιδέες με σπανάκι!

To σπανάκι Μπάρμπα Στάθης δεν χρειάζεται καθάρισμα και πλύσιμο. Μαγειρεύεται εύκολα και απλά απευθείας από την κατάψυξη.
Νόστιμες και θρεπτικές ιδέες με σπανάκι!

Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ



Υλικά για μεγάλο ταψί

1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης (1.000 γρ.)
6 κ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1 πακέτο λαζάνια (500 γρ.)
1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένο
1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
80 ml ελαιόλαδο
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 γαρίφαλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό βράζετε τα λαζάνια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα σουρώνετε. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το σπανάκι και τα υπόλοιπα μυρωδικά χόρτα και σοτάρετε για 6-7 λεπτά. Προσθέτετε αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνετε ελαφρώς τον πάτο του ταψιού και τον καλύπτετε με μια στρώση από τα λαζάνια. Σκορπίζετε από πάνω τη μισή δόση από τα χορταρικά και πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Βάζετε άλλη μια στρώση από λαζάνια, τα υπόλοιπα χορταρικά και το υπόλοιπο τυρί.

Μπεσαμέλ

Καρφώνετε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με το γάλα μέχρι να ζεσταθεί. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Με σύρμα ανακατεύετε ζωηρά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρείτε το κρεμμύδι από το γάλα και ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ώστε να μην σβολιάσει το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.

Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα ελαφρώς να κρυώσει και ρίχνετε το αυγό. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί, ρίχνετε και το τυρί και ανακατεύετε. Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στα λαζάνια και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

To σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης

Σουπιές με σπανάκι



Υλικά για 4 άτομα

1.500 γρ. Σπανάκι σε Φύλλα Μπάρμπα Στάθης (1½ συσκευασία των 1.000 γρ.)
1 κιλό σουπιές
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές της σούπας Άνηθος Ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης
λίγος μάραθος ψιλοκομμένος
λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας κρασί λευκό
λίγο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις σουπιές από τα κοκάλα και το μελάνι. Αδειάζετε τα σακουλάκια με το μελάνι σε μπολ με 4 φλιτζάνια νερό για να κατασταλάξει η άμμος που βρίσκεται στο μελάνι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μάραθο και το δυόσμο ελαφρά. Ψιλοκόβετε τις σουπιές και τις σοτάρετε και αυτές για 10΄. Ρίχνετε λίγο πιπέρι. Αφού σοταριστούν, παίρνετε λίγο από το νερό όπου είχατε ρίξει το μελάνι και το προσθέτετε στις σουπιές (2-3 φλιτζάνια συνολικά). Χαμηλώνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να βράσουν για 20΄.

Κατόπιν προσθέτετε το σπανάκι και φλιτζάνι από το νερό με το μελάνι και συνεχίζετε το βράσιμο για 30΄. Όταν σβήσετε την εστία, ρίχνετε στο φαγητό λίγο αλάτι και δύο κουταλιές λευκό κρασί και ανακατεύετε.



Βρείτε μας στο Facebook, Instagram και YouΤube κάνοντας κλικ στα εικονίδια.:







Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v