ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Τροφική δυσανεξία: Αίτια και αντιμετώπιση

Φούσκωμα, πόνος, αέρια, δυσπεψία. Μήπως έχετε τροφική δυσανεξία; Δείτε τις πιο συχνές και πώς αντιμετωπίζονται.

Τροφική δυσανεξία: Αίτια και αντιμετώπιση

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι σχεδόν πέντε στους δέκα ανθρώπους εμφανίζουν κάποια αντίδραση από το γαστρεντερικό τους σύστημα σε ορισμένες τροφές. Η αντίδραση αυτή, ονομάζεται τροφική δυσανεξία και συνήθως εκδηλώνεται με φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ακόμα και ημικρανία.

Οι πιο δημοφιλείς τροφικές δυσανεξίες στον γενικό πληθυσμό είναι εκείνες που αφορούν τη λακτόζη και τη γλουτένη. Ποια είναι τα συμπτώματα της καθεμίας και πώς αντιμετωπίζονται;

Δυσανεξία στη λακτόζη

Τι είναι: Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς τροφικές δυσανεξίες. Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος στο iatronet, η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στο ότι σε μερικούς ανθρώπους απουσιάζει από το έντερο το ένζυμο λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη που είναι υδατάνθρακας ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στο γάλα.

«Οι δυσκολίες πέψης της λακτόζης λόγω απουσίας της λακτάσης από το έντερο, προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά, πόνο στο στομάχι, διάρροια και αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερο. Υπολογίζεται ότι 6% του γενικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη.Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση γάλακτος απαλλαγμένου από λακτόζη που διατίθεται σήμερα. Επίσης το γιαούρτι και τα τυριά δεν προκαλούν το ίδιο πρόβλημα δυσανεξίας όπως το γάλα διότι είναι φτωχά σε λακτόζη», αναφέρει ο ίδιος σχετικά.

Πώς αντιμετωπίζεται: Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα καταναλώνοντας γάλα με διασπασμένη λακτόζη ή σχεδόν χωρίς λακτόζη. Έτσι μπορείτε να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα για την υγεία που προσφέρει το γάλα, χωρίς τις επιπτώσεις της δυσανεξίας. Σημειώστε επίσης, ότι μπορείτε να καταναλώσετε παλαιωμένα τυριά ή γιαούρτι, τα οποία συνήθως δεν προκαλούν ενοχλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για τη δυσανεξία στη λακτόζη στο iatronet. 

Δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι: Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Η βρώμη και το κριθάρι έχουν πιο χαμηλή αναλογία γλουτένης. Γνωστή και ως κοιλιοκάκη, λοιπόν, η δυσανεξία στη γλουτένη συνδέεται με την ενεργοποίηση ανοσολογικών μηχανισμών που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον, κάθε φορά που το άτομο καταναλώνει κάποια από τις παραπάνω τροφές.

Στα συμπτώματα της δυσανεξίας περιλαμβάνονται φουσκώματα στην κοιλιά και δυσπεψία, άφθες στο στόμα, καταθλιπτικές αντιδράσεις, ανεξήγητη ευερεθιστότητα, αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου, αύξηση των τρανσαμινασών και λιπώδη διήθηση στο συκώτι σε ασθενή που δεν πίνει και δεν είναι υπέρβαρος.

Δείτε στο Iatronet όλα τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πώς αντιμετωπίζεται: Αν μετά από αιματολογικές εξετάσεις διαπιστωθεί ότι έχετε κοιλιοκάκη, τότε θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προσαρμογή στο διαιτολόγιό σας, συνήθως μέσω της απομάκρυνσης από τη διατροφή προϊόντων με γλουτένη. Με αυτή τη διατροφή, αφενός θα «επουλωθεί» σταδιακά η ζημιά που έχει καταφέρει η ασθένεια στο έντερο μέχρι την στιγμή της θεραπείας, και στην συνέχεια θα φροντίσει να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά.

Διαβάστε περισσότερα για την κοιλιοκάκη εδώ.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2