Με τι ξεδιψούν οι Έλληνες;

Ποιες είναι οι επιλογές που προτιμούν οι Έλληνες για την ενυδάτωσή τους και πώς μπορούμε να ενυδατωθούμε σωστά χωρίς περιττές θερμίδες; Ο ειδικός απαντά.
Με τι ξεδιψούν οι Έλληνες;
γράφει ο Κυριάκος Ρέππας, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος *

Το καλοκαίρι το θέμα της ενυδάτωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά, και για να αποδίδει στις απαιτητικές, καθημερινές, σωματικές και εγκεφαλικές λειτουργίες του όλο το χρόνο, πολύ δε μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες μας αυξάνονται.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον, ότι το 20-30% των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά καλύπτονται από στερεά τρόφιμα (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και το 70-80% από μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το πόσιμο νερό (που αποτελεί την κύρια πηγή νερού), αλλά και ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, τσάι, αναψυκτικά κ.λπ. Αλλά ποια ροφήματα επιλέγουν οι Έλληνες για να ...ξεδιψάσουν και πόσες θερμίδες παίρνουν από αυτά; Σύμφωνα με νέα μελέτη, από ομάδα ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φαίνεται ότι στη χώρα μας επιλέγουμε, εκτός από το νερό που αποτελεί την πιο συχνή επιλογή, διάφορα ροφήματα καφέ, γαλακτοκομικά και... αλκοολούχα ποτά συχνότερα από ότι χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα!

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μελέτης;
Η μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 1000 ενηλίκων και των δύο φύλων έδειξε ότι, το 25% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας προέρχεται από τα διάφορα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε (κατά μέσο όρο 480-490 θερμίδες την ημέρα).

Μάλιστα, βρέθηκε ότι τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως, συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες, είναι το γάλα/ σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ (λόγω των πρόσθετων συστατικών με τα οποία τα εμπλουτίζουμε, όπως σιρόπι καραμέλας, κρέμες και σαντιγί) και τα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι χυμοί φρούτων και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, το τσάι, τα φρουτοποτά καταναλώνονται λιγότερο συχνά, καλύπτοντας έτσι λιγότερες θερμίδες. Οι άντρες φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα ροφήματα/ ποτά και στις δύο εποχές σε σχέση με τις γυναίκες.

Πώς θα ενυδατωθούμε απολαυστικά χωρίς θερμίδες;
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες μας σε υγρά είναι αυξημένες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των αθλοπαιδιών δίπλα στη θάλασσα, αναζητούμε περισσότερα ροφήματα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ξεδιψάσουμε. Παράλληλα, η επιθυμία μας για διατήρηση της σιλουέτας μας είναι ακόμη μεγαλύτερη και επομένως η «οικονομία» των θερμίδων απαραίτητη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, τα ροφήματα που δεν αποδίδουν θερμίδες στη διατροφή μας είναι το νερό, το τσάι (ζεστό ή κρύο χωρίς ζάχαρη), ο καφές χωρίς πρόσθετα συστατικά, η σόδα και τα αναψυκτικά light/ zero.

Πηγή: Malisova et al. Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter. Nutrients 2015, 7, 3724-3738

* MBA in Agriculture and Food Companies (Γεωπονικό Παν/ιο Αθηνών)
Nutrimed Ν.Ερυθραίας: Αθ. Διάκου 37, Νέα Ερυθραία ΤΚ 14671

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v