Γιατί μεγάλωσαν τόσο τα κοτόπουλα;

Τα κοτόπουλα έχουν… αλλάξει μέγεθος τις τελευταίες δεκαετίες και μια ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά αποδεικνύει γιατί συμβαίνει αυτό.
Γιατί μεγάλωσαν τόσο τα κοτόπουλα;
Ορμόνες; Μετάλλαξη; Συμπληρώματα; Ποιος είναι ο λόγος που τα σημερινά κοτόπουλα είναι – τουλάχιστον – τέσσερεις φορές πιο βαριά σε σχέση με εκείνα περασμένων δεκαετιών;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Huffington Post, την απάντηση δίνει μια ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά, η οποία εξέθρεψε και μελέτησε τρεις γενιές πουλερικών: η μία ήταν συνηθισμένη το 1957, η άλλη το 1978 και η τρίτη το 2005.

«Τα ταΐσαμε με τις ίδιες ακριβώς τροφές, χωρίς καμία ορμόνη», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Martin Zuidhof από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. «Η μόνη διαφορά ήταν ότι μέρος των ερευνών μας βασίστηκε και στα γενετικά τους χαρακτηριστικά», προσέθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα του 2005 έγιναν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το είδος του 1978 και τέσσερεις φορές πιο βαριά από εκείνα του 1957. Ο λόγος; Όπως αναφέρουν τα σημερινά κοτόπουλα είναι μεγαλύτερα γιατί πολύ απλά εκτρέφονται για να είναι μεγαλύτερα.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να φάει κανείς ένα μεγάλο κοτόπουλο», δήλωσε ο Zuidhof, «θα ήταν σαν να λέμε ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο να τρώμε μεγαλύτερα καρότα απλώς και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερα».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal Poultry Science.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v