Τριχόπτωση: Οι τροφές που την καταπολεμούν

Τριχόπτωση και διατροφή είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Δείτε ποια συστατικά θωρακίζουν την υγεία των μαλλιών και ποιες τροφές πρέπει να προτιμήσετε.
Τριχόπτωση: Οι τροφές που την καταπολεμούν
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία του οργανισμού μας, αλλά και σε αυτήν των μαλλιών μας.

Μάλιστα επειδή το τριχωτό της κεφαλής απαρτίζεται από εκατομμύρια τρίχες, των οποίων τα δομικά υλικά είναι μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι μερικά συστατικά της διατροφής μας «κατευθύνονται» στα μαλλιά και συνεπώς επηρεάζουν και την υγεία τους.

«Τα υγιή μαλλιά εξαρτόνται από την ικανότητα του σώματος να κατασκευάσει έναν υγιή άξονα για την τρίχα, όπως και από την υγεία του δέρματος και των θυλακίων. Βοηθάει η καλή κατάσταση του σιδήρου αλλά και οι βιταμίνες C, B12, A και ο ψευδάργυρος που παίζουν ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοπεταλίων και προωθούν την καλή θρέψη και οξυγόνωση της τρίχας», σημειώνει η κ. Χριστίνα Δρακοπούλου, διατροφολόγος, στο iatronet, τονίζοντας ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί από σοβαρές ιώσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς, χειρουργικές επεμβάσεις, μια χρόνια ασθένεια, ακόμα και από μια ακραία, μη ισορροπημένη δίαιτα.

Με γνώμονα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν κάτι σαν βάλσαμο για τις τρίχες του κεφαλιού, συγκεντρώσαμε πέντε σούπερ τροφές, οι οποίες τα συμπεριλαμβάνουν σε γενναίες ποσότητες, ενισχύοντας έτσι την υγεία των τριχών μας. 

Φασόλια: Τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια παρέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών, καθώς επίσης και σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στην σωστή ανακύκλωση των τριχών.

Κοτόπουλο/γαλοπούλα: Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη καθιστά τροφές όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, άκρως ευεργετικές για την γενική υγεία της τρίχας. Όπως σημειώνουν αρκετοί δερματολόγοι, χωρίς την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης ή με πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, οι τρίχες δείχνουν αδύναμες και παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Τα ωμέγα -3 είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση.

Μοσχαρίσιο κρέας: Τα έχει… όλα: Γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης.

Καρότα: Αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας πηγές βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v