Πράσινο τσάι: 7 καλοί λόγοι για να το πιείτε

Το πράσινο τσάι, αν και έχει κατηγορηθείγια παρενέργειες, βοηθά σημαντικά την υγεία μας. Δείτε επτά λόγους για να το πιείτε παγωμένο ή ζεστό.
Πράσινο τσάι: 7 καλοί λόγοι για να το πιείτε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα, στηρίζοντας την… φήμη του στα πολυάριθμα οφέλη που έχει στην υγεία. Το πράσινο τσάι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και καφεΐνη, ευθύνεται για μια σειρά ευεργετικών για την υγεία δράσεων, όπως η προστασία των κυττάρων, η μείωση του λίπους και η ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Αν αναζητάτε λοιπόν αφορμές για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας, τότε έχουμε επτά από αυτές. Και είναι όλες τους… υπέροχες.

Προστατεύει τα κύτταρα
Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλων, όπως τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες, ουσίες οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά. Οι ουσίες αυτές μειώνουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από τυχόν «ζημιές». Οι ελεύθερες αυτές ρίζες ευθύνονται επίσης για την πρόωρη γήρανση και μια σειρά ασθενειών.

Ενισχύει τη δράση του εγκεφάλου
Η περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη μπορεί να μη φτάνει στα επίπεδα του καφέ, όμως είναι αρκετή για να έχει ευεργετικές επιδράσεις χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την πρόσληψή της σε υπερβολικές δόσεις. Η δράση της καφεΐνης όσον αφορά τον εγκέφαλο, είναι να μπλοκάρει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την ενεργοποίηση των νευρώνων και τη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Χάρη σε αυτήν της τη δράση, η καφεΐνη φαίνεται να προκαλεί βελτιώσεις σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της καλής διάθεσης, τις οξύτητας, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης

Βοηθά στην καύση του λίπους
Ενδεχομένως να έχετε δει τα συστατικά των «λιποδιαλυτών» που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Η συντριπτική τους πλειοψηφία περιέχει κάποιο εκχύλισμα από πράσινο τσάι. Ο λόγος; Το πράσινο τσάι έχει φανεί πώς αυξάνει την καύση του λίπους και τον μεταβολικό ρυθμό στους ανθρώπους σε ποσοστό 4 και 17% αντίστοιχα. Πάντως, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι δεν επιδρά στον συνολικό μεταβολισμό του ανθρώπου, επομένως τα αποτελέσματα ενδεχομένως να εξαρτώνται από τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Η καφεΐνη από την άλλη πλευρά, έχει φανεί ότι βοηθά στην βελτίωση της σωματικής απόδοσης, «κινητοποιώντας» τα λιπαρά οξέα έτσι ώστε ο οργανισμός να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης του οργανισμού και άρα μπορεί να βοηθήσει στο «μπλοκάρισμα» της αύξησης των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστούτου προστάτη και του εντέρου. Σε άλλες έρευνες, όσοι έπιναν καθημερινά τσάι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορες άλλες μορφές καρκίνου

Σκοτώνει τα βακτήρια
Οι κατεχίνες του τσαγιού έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα βακτήρια και να αναστέλλουν τη δράση ιών όπως αυτός της κλασσικής γρίπης που μας ταλαιπωρεί κάθε χειμώνα. Παράλληλα, οι κατεχίνες φαίνεται να δρουν ανασταλτικά στη δράση του στρεπτόκοκκου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μόλυνση της στοματικής κοιλότητας και έτσι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με την καλή στοματική υγιεινή.

Προλαμβάνει τον διαβήτη
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ έχει προσβάλει περίπου 300 εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμια κλίμακα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου λόγω αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη ή εξαιτίας της αδυναμίας παραγωγής ινσουλίνης. Το πράσινο τσάι μπορεί να ελέγξει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, αποτελούν την πιο δημοφιλή αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων από τους παράγοντες που προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, βοηθά στην μείωση της συνολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Έτσι όσοι καταναλώνουν συχνά πράσινο τσάι, έχουν μέχρι και 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή ασθένεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v