Πώς θα χάσω τα κιλά των διακοπών;

Οι διακοπές έφυγαν και σας άφησαν παρακαταθήκη παραπανίσια κιλά; Μάλλον ήρθε η ώρα για να βάλετε τα… πιάτα μέσα και να επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος. Δείτε πώς.
Πώς θα χάσω τα κιλά των διακοπών;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η περίοδος των διακοπών, πέρα από την αναψυχή που προσφέρει, είθισται να μας «φορτώνει» και με ένα σωρό παραπανίσια κιλά, ως απόρροια των δεκάδων λιπαρών/ζαχαρούχων/τηγανισμένων/αλατισμένων/αλκοολούχων τροφών και ροφημάτων που καταναλώνουμε κατά τη διάρκειά της.

Μην απελπίζεστε όμως. Το γεγονός ότι η ζυγαριά με το που γυρίσατε από το νησί σας δείχνει – το λιγότερο – πέντε κιλά παχύτερους (και όχι μυϊκά) απ, ό,τι ήσασταν πριν μπείτε στο πλοίο της αγάπης δεν συνάδει με το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρετε.

Η επαναφορά σε ένα υγιές βάρος είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, η οποία όμως προϋποθέτει κάποια προσπάθεια και πειθαρχεία από μέρους σας. Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε μερικές βασικές διατροφικές και προπονητικές συμβουλές για να διώξετε μια και καλή τα περιβόητα «κιλά των διακοπών».

Επιστροφή στα βασικά
Προσπαθήστε να επιστρέψετε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες με το που θα γυρίσετε από τις διακοπές. Τι σημαίνει αυτό; Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, περιορίστε τις ποσότητες των γευμάτων σας και χωρίς να χωρίς τις υπερβολές. Ιδανικά, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διατροφολόγιο με τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια και δημητριακά.

Δώστε βάση στις θερμίδες
Χωρίς να γίνετε ψυχαναγκαστικοί/ψυχαναγκαστικές με τον υπολογισμό των θερμίδων, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες «καίτε», τότε θα πάρετε κιλά. Είναι τόσο απλό. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχετε χρέος 500 θερμίδων καθημερινά για να χάσετε ένα περίπου κιλό λίπους σε μια εβδομάδα. Αν δηλαδή καταναλώνετε 1500 θερμίδες την ημέρα και «καίτε» 2000, θα χάσετε βάρος. Αν καταναλώνετε 2500 θερμίδες την ημέρα και «καίτε» τις 500, θα πάρετε κιλά. Δείτε εδώ μερικές ενδεικτικές διατροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα κιλά των διακοπών.

Πώς θα αυξήσετε ακόμα περισσότερο τις καύσεις σας; Μα φυσικά εφ’ όσον…

…Γυμναστείτε!
Κάνατε κάποιο άθλημα/προπόνηση προ διακοπών; Ήρθε η ώρα να το συνεχίσετε. Δεν κάνατε καμία απολύτως φυσική δραστηριότητα προ διακοπών; Μη χάνετε χρόνο.

Όχι εντάξει, μην είμαστε απόλυτοι. Η γυμναστική δεν είναι μονόδρομος για να χάσετε τα περιττά κιλά, όμως αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον δρόμο προς την απώλεια βάρους ως έναν βατό χωματόδρομο ο οποίος όμως θα βλάψει τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας, η γυμναστική θα αποτελούσε τα έργα του δήμου για την ασφαλτόστρωσή του. Και τα λάστιχά σας θα παραμείνουν υγιή και εσείς θα φτάσετε με λιγότερη ταλαιπωρία στον προορισμό σας.

Αν είστε αρχάριοι στο θέμα «γυμναστική», έχετε κατά νου ότι τουλάχιστον τέσσερεις φορές την εβδομάδα άσκησης οποιουδήποτε είδους από 30-40 λεπτά μπορούν να σας προσφέρουν αξιόλογα αποτελέσματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Βαριέστε το γυμναστήριο; Δείτε εδώ και εδώ δύο προγράμματα γυμναστικής για το σπίτι, με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό.

Αποφύγετε το «έξω»
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο το φαγητό έξω είναι τόσο, μα τόσο νόστιμο; Εντάξει, πέρα από τις ικανότητες του εκάστοτε σεφ, πέρα από τις καλές(;) πρώτες ύλες και τα υπόλοιπα «μπλα μπλα», το φαγητό έξω είναι νόστιμο γιατί πολύ απλά είναι γεμάτο ζάχαρη, αλάτι, βελτιωτικά γεύσης και ένα σωρό ακόμα εχθρούς της σιλουέτας σας. Σε γενικές γραμμές, ένα γεύμα το οποίο δεν ετοιμάζετε εσείς είναι κατά πάσα πιθανότητα «γεμάτο» θερμίδες, επομένως στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος μετά τις διακοπές οφείλετε να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο του… DIY φαγητού.

Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, αποφύγετε τις «παγίδες» των επεξεργασμένων και λιπαρών τροφών που βρίσκονται στα ενδότερα του χώρου (δείτε εδώ μερικά ακόμα τέτοια τρικ) και γεμίστε το ψυγείο σας με υγιεινές τροφές όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω.

Κρατήστε σημειώσεις
Εφ’ όσον αποφασίσατε να μπείτε στο δρόμο της απώλειας, η καταγραφή της προόδου σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Δοκιμάστε να γράψετε τα γεύματα, τα σνακ, τις προπονήσεις τις ατασθαλίες, την ψυχολογία σας και γενικότερα να δημιουργήσετε ένα «αγαπημένο σας διατροφικό/προπονητικό ημερολόγιο» στο οποίο θα μπορείτε να ανατρέξετε μελλοντικά και να εντοπίσετε τα λάθη που σας άφησαν πίσω ή τις επιτυχίες που σας βοήθησαν στην επίτευξη των στόχων σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v