8 εύκολοι τρόποι να βάλετε τα λαχανικά στη ζωή σας

Θέλετε να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση των θρεπτικών λαχανικών αλλά δεν ξέρετε πως; Οκτώ εύκολοι και… νόστιμοι τρόποι για να το κάνετε.
8 εύκολοι τρόποι να βάλετε τα λαχανικά στη ζωή σας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι γνωστό ακόμα και στους πιο αδαείς, πως τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αφού περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Όμως, αλήθεια, πόσο τα… τιμούμε άραγε στην καθημερινή μας δίαιτα; Αν νοιώθετε λοιπόν, ότι δεν τρώτε όσα λαχανικά θα έπρεπε, ιδού οκτώ τρόποι για να τα εντάξετε αρμονικά στο διαιτολόγιό σας.

* Συνοδεύετε σε καθημερινή βάση τα κύρια γεύματά σας με κάποιας μορφής σαλάτα. Αυτή μπορεί να είναι ενδεικτικά βραστά κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο, χόρτα, μαρούλι ή σπανάκι. Έτσι θα λάβετε όλες τις απαραίτητες φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ θα εξασφαλίσετε ότι τα θρεπτικά συστατικά από το κύριο γεύμα θα απορροφηθούν σωστά.

* Τα σνακ που καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων (ή που θα έπρεπε να καταναλώνετε για να νοιώθετε «γεμάτοι» και να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας) μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν με στικς αγγουριού ή καρότου, περιχυμένα με λίγο λεμόνι ή ξύδι, πιπέρι και λίγο αλάτι.

* «Χώστε» μερικά λαχανικά στο πρωινό σας. Ναι, γίνεται. Μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε μια ωραιότατη ομελέτα με σωταρισμένο καρότο, ντομάτα, σπαράγγια ή/και κρεμμύδια ή ένα λαχταριστό σάντουιτς με αγγουράκι, ντομάτα, ελιές, πράσινη πιπεριά και τυρί κρέμα.

* Δηλώνετε λάτρεις των μακαρονάδων; Τα ζυμαρικά ταιριάζουν άψογα με ορισμένα λαχανικά, τα οποία μπορείτε να βάλετε μέσα στις σάλτσες με τις οποίες τα συνοδεύετε. Τσιγαρίστε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, λίγο σκόρδο και κόκκινα φασόλια, προσθέστε την κόκκινη σάλτσα, σιγοβράστε για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει και – voila – έχετε μια σάλτσα λαχανικών για να συνοδέψετε αρμονικά την pasta σας.

* Αγαπάτε αθεράπευτα την pizza; Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Ακόμα μια αφορμή λοιπόν για να προσθέσετε σε αυτήν λαχανικά μαζί με τα υπόλοιπα… παρελκόμενα. Δοκιμάστε μανιτάρια, ψιλοκομμένες ελιές, πιπεριά, φρέσκια ντομάτα, μπρόκολο και αγκινάρα.

* Ανεξάρτητα από το αν είστε άρρωστοι ή όχι, μια σούπα λαχανικών αποτελεί «σούπερ» και αρκετά εύκολο γεύμα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ενώ θα σας εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να έχετε ενέργεια. Οι σούπες λαχανικών όπως η χορτόσουπα, η κρεμμυδόσουπα και η μανιταρόσουπα προσφέρουν ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ σας βοηθούν να νιώσουμε γρήγορα κορεσμό και έτσι να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

* Φασολάκια, γεμιστά, αρακάς, μπριάμ και μπάμπιες, τα… δημοφιλή «λαδερά» είναι ακόμα ένας γευστικός τρόπος να ενσωματώσετε τα λαχανικά στην καθημερινότητά σας. Δείτε εδώ μερικές λαχταριστές συνταγές για λαδερά.

* Σας αρέσει η κινέζικη κουζίνα; Τότε έχετε ακόμα μια αφορμή για επιπλέον λαχανικά στα γεύματά σας καθώς, ως γνωστόν, οι κινέζοι δεν τα… τσιγκουνεύονται στα πιάτα τους. Χαρακτηριστικά πιάτα κινέζικης κουζίνας είναι το κοτόπουλο, το μοσχάρι και οι γαρίδες με τη συνοδεία λαχανικών όπως baby καλαμπόκι, φύτρες, καρότο και φασόλια. Τα πιάτα αυτά αποτελούν ιδανικές επιλογές για ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v