Τρώγοντας σωστά και οικονομικότερα

Ποιος είπε ότι η σωστή διατροφή βλάπτει σοβαρά την τσέπη μας; Εφαρμόστε τις συμβουλές που ακολουθούν και δείτε διαφορά από την σιλουέτα σας μέχρι και το πορτοφόλι σας.
Τρώγοντας σωστά και οικονομικότερα
του Γιώργου Κόκουβα

«Τρώγοντας χρήματα».
Πότε μπορεί η συγκεκριμένη φράση να αποκτήσει πιο κυριολεκτικό νόημα από την περίπτωση των ευρώ που ξοδεύουμε καθημερινά για το φαγητό μας; Σε εποχές κρίσης, ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να εξοικονομούμε χρήματα. Ένας από αυτούς είναι να επενδύσουμε στην καλή διατροφή, αλλά με τον κατάλληλο –λέγε με οικονομικό- τρόπο.

Οι εποχές που οι διαφημίσεις κέντρων αδυνατίσματος υπόσχονταν να σας φέρνουν τρεις φορές την ημέρα το γεύμα σας στο σπίτι και να σας δώσουν και ένα εκατομμύριο –δραχμές τότε- αν καταφέρετε να χάσετε αριθμό κιλών που δεν μετρώνται στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, πέρασε ανεπιστρεπτί πιάνοντας θέση στην σφαίρα του ρετρό. Τώρα πια στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και στις… αλχημείες του οικονομικού δαιμονίου μας για να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, παραλλάσσοντας το γνωστό ρητό σε «πορτοφόλι υγιές εν σώματι υγιεί». Διαβάστε, φάτε, εξοικονομήστε.

*Η πηγή όλων
Θυμηθείτε το πιο δροσιστικό και απολαυστικό αγαθό αυτού του πλανήτη, που όχι μόνο είναι άφθονο, αλλά και πάμφθηνο. Το νερό συχνά υποτιμάται από όλους μας και προτιμούμε να εντάσσουμε στο καθημερινό μας «ρόστερ» πάσης φύσης αναψυκτικά και ροφήματα που κοστίζουν και περιέχουν γενναιόδωρες δόσεις ζάχαρης και θερμίδων. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνετε συχνά αρκετές γουλιές (δείτε τα διατροφικά οφέλη του νερού σε παλιότερο δημοσίευμά μας). Έτσι, δεν θα νιώσετε ποτέ διψασμένοι και δεν θα υποκύψετε στον πειρασμό του περιπτέρου, όπου εύκολα δίνετε μερικά κέρματα για ένα «κουτάκι δροσιάς» καθώς περνάτε.

*Το –ακόμη πιο- αυτονόητο
Κομμένα τα delivery. Έστω, περιορίστε τα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν υπολογίζατε πόσα πληρώνετε στα φαστφουντάδικα της γειτονιάς και στις πιτσαρίες με τις «super προσφορές» που σας φορτώνουν με επιπλέον θερμίδες, ξεφορτώνοντας παράλληλα την τσέπη σας, θα παθαίνατε κρίση –και οικονομική και ψυχολογική. Η λύση είναι απλή: Μαγειρεύουμε στο σπίτι.

Ακόμη καλύτερα: Μαγειρεύουμε στο σπίτι με παρέα. Οι παραλλαγές πολλές: Γεύμα «ρεφενέ» όπου όλοι βάζουν το κατιτί τους. Γεύμα σε διαφορετικό σπίτι κάθε ημέρα, οπότε την μία ημέρα μαγειρεύετε εσείς για όλη την παρέα, αλλά τις υπόλοιπες αφήνεστε στην μαγειρική φροντίδα κάποιου άλλου. Γεύμα «συνεταιρικού» μαγειρέματος, κατά το οποίο συγκεντρώνεστε το μεσημέρι με τις/τους φίλους σας και με τα ίδια υλικά –τα οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι πιο οικονομικά- μαγειρεύετε στην ίδια κουζίνα και μετά ο καθένας και η καθεμία επιστρέφει στο σπίτι και στην οικογένειά του με την ποσότητα που του αντιστοιχεί. Άλλωστε, το παν στο μαγείρεμα είναι να περνάτε καλά και η λογική είναι «ξοδεύουμε –ευχάριστο- χρόνο και όχι χρήμα».

*Ελαττώστε τις εξόδους σε εστιατόρια
Με την ίδια λογική του σπιτικού μαγειρέματος, περικόψτε, επί παραδείγματι, μία έξοδο την εβδομάδα, την οποία συνηθίζατε να αφιερώνετε σε ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία. Προτιμήστε ένα γεύμα στο σαλόνι σας, με λιγότερο λάδι, λιγότερη χοληστερίνη, λιγότερα έξοδα.

*Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε την απόλαυση του αγαπημένου σας εστιατορίου, σκεφτείτε τι μπορείτε να περικόψετε από εκεί. Η πιο ασφαλής λύση είναι να προσπεράσετε τα ορεκτικά ή τα έξτρα πιάτα του τραπεζιού, όπως οι τηγανητές πατάτες, οι κροκέτες με κάθε είδους πρώτο συνθετικό και οι μεζέδες που παίρνετε «για να βρίσκονται» αλλά παραμένουν άθικτοι στο τέλος του γεύματος. Περνώντας κατευθείαν στο κυρίως πιάτο, γλιτώνετε ένα μεγάλο ποσοστό του «ωχ» μπροστά στον τελικό λογαριασμό, ενώ παράλληλα έχετε αποφύγει τα πιο ανθυγιεινά εδέσματα, καθώς τα περισσότερα από τα ορεκτικά έρχονται στο τραπέζι σας μετά από μια παρατεταμένη βουτιά στο καυτό λάδι κάποιου τηγανιού.

Προτιμήστε, αντ’ αυτού, να παραγγείλετε το αγαπημένο σας επιδόρπιο. Είναι καλύτερα να κάνετε μία παρασπονδία, αλλά να είναι απολαυστική –ξέρουμε ότι ήδη έχετε φαντασιωθεί την υγρή σοκολάτα να ρέει πάνω σε ένα κομμάτι κέικ, το οποίο μπορείτε να μοιραστείτε με τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες-, παρά πολλές και ακριβότερες.

*Απολαύσεις… πιπεράτες
Μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Μιλάμε κυριολεκτικά. Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά για να δώσετε εξτρά νοστιμιά και γευστικές πινελιές στο φαγητό που μαγειρεύετε, παρά να το φορτώσετε με παραπάνω υλικά και λιχουδιές για ποικιλία. Νόστιμα, έξυπνα, οικονομικά.

*Είχα πάει λαϊκή
Περνάμε στο κεφάλαιο «ψώνια για το φαγητό» και πάμε στο κατεξοχήν μέρος «του λαού». Τα πιο οικονομικά φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά κλπ, θα τα βρείτε στην κοντινή σας λαϊκή αγορά, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και πέφτουν αρκετά οι τιμές. Κάντε μία εξερευνητική βόλτα την πρώτη φορά και μάθετε τα «μυστικά», τις πιο συμφέρουσες ώρες, τις προσφορές που δεν πιάνονται με την πρώτη ματιά και τους πάγκους όπου δεν απομένουν μόνο οι ζουληγμένες ντομάτες και τα χτυπημένα φρούτα μετά από κάποια ώρα. Την επόμενη φορά θα είστε εξπέρ στις φθηνές αγορές.

Αν για την υγεία του οργανισμού σας εμπιστεύεστε περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από τα συνηθισμένα, ενημερωθείτε για την πιο κοντινή σας «βιολογική λαϊκή» και προμηθευτείτε τα υλικά που επιθυμείτε σε πιο χαμηλές τιμές και σε καλύτερες προσφορές. Δείτε την λίστα με τις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων εδώ

*Αν διαθέτετε μερικά –έως πολλά- παραπανίσια κιλά, η λύση είναι η προφανής: Αρκεί να τρώτε λιγότερο (και καλύτερα). Στραφείτε προς την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, που είναι γεμάτα βιταμίνες, ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας και σας βοηθούν να χάσετε βάρος, και αποφύγετε να βρίσκετε καταφύγιο σε ένα κουτί σοκολατάκια, τα οποία σας εθίζουν και θέλετε κι άλλο… Και πληρώνετε κι άλλο…

*Πηγαίνετε λιγότερες φορές στο supermarket.
Μπορείτε να το καταφέρετε, απλώς παίρνοντας τις κατάλληλες ποσότητες τροφίμων και προϊόντων, ώστε να μην σας τελειώσουν σε δύο ημέρες και επιστρέψετε σύντομα στους διαδρόμους με τις «προκλήσεις». Λιγότερες φορές στο supermarket ισοδυναμούν με λιγότερους μικρο-πειρασμούς που παραμονεύουν πλάι στο ταμείο, την ώρα που περιμένετε την σειρά σας για να πληρώσετε, και επομένως, σε λιγότερα άσκοπα ξοδεμένα χρήματα.

Άλλο ένα tip του supermarket είναι να πηγαίνετε πάντα με το στομάχι… γεμάτο. Όταν έχετε χορτάσει, δεν αναβοσβήνει πάνω από κάθε συσκευασία σοκολάτας, κρεατικών , τυροκομικών και μπισκότων η φανταστική φωτεινή ένδειξη «Αγόρασέ με». Και δεν τα αγοράζετε.

*Πρωτεΐνες… πρώτης ποιότητας
Για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σας σε πρωτεΐνες, αφήστε στην άκρη το κρέας, που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τέσσερις και πέντε φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε το αυγό και το ψάρι, όπως ο τόνος, που σας προσφέρει και τα πολύτιμα ω3 λιπαρά του. Είναι σαφώς πιο οικονομικά από τον λογαριασμό του κρεοπωλείου και κάνουν την ίδια –ίσως και καλύτερη- διατροφική δουλειά.

*Φροντίστε να παίρνετε φαγητό μαζί σας στην δουλειά.
Δεν νιώθετε λίγο άσχημα, όταν στο τέλος της εργασίας σας συνειδητοποιείτε πως έχετε ήδη δώσει το ένα τρίτο του ημερομίσθιού σας στο delivery της περιοχής; Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα το πρωί ή ετοιμάστε κάτι εύκολο και υγιεινό από το προηγούμενο βράδυ και πάρτε το μαζί σας στην δουλειά. Ανακαλύψτε τις νόστιμες προτάσεις του in2life εδώ

*Παιδιά και fast food
Μην αναγάγετε την επίσκεψη σε «ναούς του fast food» σε τακτική απόλαυση, ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά. Μάθετέ τους πως η λύση του γρήγορου φαγητού δεν πρέπει να είναι συνήθεια, αλλά εξαίρεση. Άλλωστε, όσο βρίσκεστε στην ουρά για να τους αγοράσετε το αγαπημένο τους junior γεύμα, σίγουρα θα σας έρθει η όρεξη για ένα ρόφημα, ένα γλυκάκι, ένα ακόμη σάντουιτς για εσάς. Και κάπως έτσι, διατροφή και ευρώ τα παίρνει ο αέρας.

*Μην συνδυάζετε το φαγητό με τα πάντα.
Που θα πει: το σινεμά είναι από μόνο του μια απόλαυση. Δεν είναι ανάγκη να αγοράζετε κάθε φορά τα ποπ κορν γίγας ή τα nachos με έξτρα τυρί και το αναψυκτικό-βαρέλι. Όπως επίσης, δεν είναι ανάγκη να χαίρεστε, και να τρώτε. Να χωρίζετε, και να τρώτε. Να βαριέστε, και να τρώτε. Εδώ οι όροι αντιστρέφονται: Καλύτερα να μιλάς, παρά να μασάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v