Σόγια: Ασπίδα κατά της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας

Γιατί η σόγια δρα ευνοϊκά στον μεταβολισμό; Στο πρόσφατο Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στην Κέρκυρα, οι επιστήμονες απέδειξαν τους λόγους και τους τρόπους για να συμπεριλάβουμε την σόγια στην καθημερινή μας διατροφή.
Σόγια: Ασπίδα κατά της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας
Η κατανάλωση της σόγιας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της συνολικής αλλά και της κακής χοληστερίνης μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Αυτό ανακοίνωσαν Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Παχυσαρκίας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των διαταραχών Διατροφής, από τις 29 έως τις 30 Οκτωβρίου 2010 στη πόλη της Κέρκυρας.

Η σόγια δρα θετικά στο ήπαρ αλλά και στον λιπώδη ιστό
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σόγια περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνες και ισοφλαβόνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ουσίες αυτές τροποποιούν τη δράση δύο γονιδίων-μεταγραφικών παραγόντων (SREBP-1 και SREBP-2) στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνθετική ικανότητα παραγωγής λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταστροφή (οξείδωση) των λιπών, κάτι που αποτελεί θετική επίδραση στο αδυνάτισμα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτείνης σόγιας ανά ημέρα / 2 ποτήρια ρόφημα σόγιας, για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Στα θετικά της κατανάλωσης σόγιας προστίθεται επίσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και πιθανότατα της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και η προστασία της ελαστικότητας του δέρματος, ιδιότητα που αποδίδεται στη δράση των ισοφλαβονών.

Η σόγια χάριν των ροφημάτων της, μπορεί εύκολα να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής παίζοντας ενεργό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Με ποικιλία ροφημάτων στα ράφια των σούπερ μάρκετ η σόγια είναι πλέον προσιτή στη καθημερινότητα όλων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v